Amerikanci se spremaju za superutorak: Šta je to i zašto je toliko važan za izbore?

04.03.2024

09:14

0

Autor: N.P.

Većina stručnjaka se slaže da je superutorak rođen, u onom obliku kakvim ga danas poznajemo, 1988.

Amerikanci se spremaju za superutorak: Šta je to i zašto je toliko važan za izbore?
Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta/Steve Helber/Paul Sancya

Amerikanci ove godine biraju predsednika, a jedan od najvažnijih dana u predizbornim aktivnostima biće tzv. superutorak.

Petog marta će milioni birača glasati na predsedničkim predizborima i kokusima u više od 10 američkih saveznih država.

Takođe, na glasačkim listićima će se naći i kandidati za oba doma Kongresa SAD - Predstavnički dom i Senat.

U redovima demokrata, aktuelni predsednik Džo Bajden nema ozbiljnog rivala, pa se očekuje da će sasvim sigurno osvojiti nominaciju za predsedničkog kandidata.

Kada je reč o republikancima, jasno je i da Donald Tramp nema jakog suparnika, ali je nekadašnja ambasadorka SAD u UN Niki Hejli iz nekog razloga i dalje u trci, uprkos brojnim dosadašnjim porazima, pa se očekuje da će posle superutorka ona i zvanično obustaviti svoju predsedničku kampanju.

AP Photo/Chris Carlson
Donald Tramp

Šta je superutorak?

Superutorak je dan kada najveći broj saveznih država održava predizbore i kokuse.

Ta glasanja omogućavaju kandidatima iz dve najveće političke grupe, demokratama i republikancima, da okupe delegate koji su im potrebni kako bi dobili odobrenje svojih stranaka, odnosno, nominaciju. Delegati potom predstavljaju svoje države na partijskoj konvenciji gde će glasati za nominovanog na osnovu rezultata predizbora i kokusa.

Tokom ovogodišnjeg superutorka, kandidati moraju da se bore za glasove 874 republikanska delegata. Kandidatu je potrebno ukupno 1.215 delegata od 2.429 kako bi osvojio republikansku nominaciju za predsednika.

Demokratskih delegata će tokom superutorka biti na raspolaganju 1.439, od 3.979 koliko ih ukupno ima u ovoj partiji. 

AP Photo/Paul Sancya
 

U kojim državama se glasa na superutorak?

Alabama, Aljaska, Arkanzas, Kalifornija, Kolorado, Mejn, Masačusets, Minesota, Severna Karolina, Oklahoma, Tenesi, Teksas, Juta, Vermont, Virdžinija.

Glasaće se i na teritoriji Američke Samoe.

Takođe, 5. marta će se dobiti i rezultati predizbornog glasanja u Ajovi, koji su bili održani poštom.

Odakle potiče izraz "superutorak"?

Poreklo izraza je pomalo maglovito, ali se smatra da potiče iz 1976. godine, mada se u to vreme superutorak odnosio na poslednja tri predizborna galsanja u junu - u Kaliforniji, Njujorku i Ohaju.

Međutim, većina stručnjaka se slaže da je superutorak rođen, u onom obliku kakvim ga danas poznajemo, 1988.

Tada je grupa demokrata iz južnih saveznih država odlučila da "pojača" predizborni proces nakon što je republikanac Ronald Regan četiri godine ranije odneo pobedu nad njihovom nadom Volterom Mondejlom.

AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

Mislili su da, ukoliko glasanje održe u istom danu, u ranoj fazi izbornog ciklusa, mogu bolje da utiču na biranje predsedničkog kandidata i osiguraju nominaciju koja će imati uspeha na jugu države.

To im nije uspelo 1988, ali je ideja superutorka ostala.

Zašto je superutorak važan?

Superutorak je važan jer će oko trećine delegata biti dodeljeno svakoj partiji kako bi one potom odlučile ko će biti predsednički kandidat.

Ovoga puta, nesumnjivo je da će to biti Džo Bajden i Donald Tramp.

Dobra izlaznost može kampanji dati vetar u leđa, osigurati finansijske donacije i učvrstiti mnoge stvari. Sa druge strane, loši rezultati dovode do okončanja predizborne kampanje mnogih kandidata.

- Pošto se glasa u velikom broju država, kandidati moraju da budu dobro finansirani, organizovani i da budu prepoznatljivi širom zemlje tokom superutorka. Ukoliko je neko favorit i pre superutorka, obično tako ostaje i nakon glasanja, a ostali tada odustaju od predsedničke trke - rekla je Ketlin Džuit, profesor političkih studija na Univerzitetu u Virdžiniji.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Ona je pomenula izbore 2020. godine, kada je Bajden imao dobre rezultate nakon superutorka, iako je loše započeo kampanju. Nakon što je osvojio glasove u 10 država, glavni takmac mu je bio senator Berni Sanders.

Kako je istakla, i Tramp je te godine nakon superutorka dobio veliku podršku i njegova predizborna kampanja je od tog trenutka krenula munjevito, posle čega je i dobio izbore.

Ipak, ove godine se ne očekuju velika iznenađenja.

Rezultati glasanja se mogu očekivati nakon zatvaranja biračkih mesta, oko 19 sati po lokalnom vremenu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike