Iznenađujuća istina o crnim Jevrejima: Upoznajte Falaše, drevni narod koji je spektakularnom akcijom Mosada spašen iz Etiopije!

19.03.2023

18:41

0

Autor: I. P.

Akcija Mosada je simbolično nosila naziv "Mojsije"

Iznenađujuća istina o crnim Jevrejima: Upoznajte Falaše, drevni narod koji je spektakularnom akcijom Mosada spašen iz Etiopije!
Copyright Profimedia

Falaši su jevrejska etnička grupa poreklom iz Etiopije. Oni su poznati i kao Beta Izrael, što znači "Kuća Izraela" na hebrejskom jeziku. 

Prema njihovoj tradiciji, potiču od kraljice od Sabe i kralja Solomona, začetnika etiopske kraljevske dinastije. Falaši sebe smatraju jednom od najstarijih jevrejskih zajednica izvan Izraela.

Falaši su po mnogo čemu drugačiji od ostalih jevrejskih zajednica u svetu. Njihov jezik je amharski, zvanični jezik Etiopije, ali su nekada govorili i gez, etiopski liturgijski jezik. Falaši se razlikuju od drugih jevrejskih zajednica po svojim običajima, načinu života i kulturi.

Profimedia
 

 

Falaši su bili prepoznati pod ovim imenom od 15. veka. Međutim, mnogi su se izgubili u istoriji, a neki su se pridružili drugim verskim grupama. 

Profimedia
 

 

Tokom 19. veka, misionari su nastojali da ih preobrate u hrišćanstvo, što im uglavnom nije uspevalo. Otkriće Falaša profesora Žozefa Halevija i dr Žaka Faitloviča izazvalo je veliko interesovanje za njihov život i postojanje.

Operacija "Mojsije"

Tokom osamdesetih godina 20. veka, glad koja je zavladala u Etiopiji pretila je da pomori Falaše. Međutim, srećom je nekoliko desetina hiljada Falaša uspelo da stigne u Izrael zahvaljujući spektakularnoj akciji izraelske obaveštajne službe Mosada. Akcija je simbolično nosila naziv "Mojsije".

Profimedia
 

 

Njihov put je bio dug i mukotrpan, trajao je više od šest meseci, a prešli su pešice oko 800 kilometara do Sudana, gde su ih čekali avioni za put u Izrael. Mnogi su izgubili živote na tom putu, ali oni koji su stigli u Izrael opstali su i postali priznati kao etiopski Jevreji.

Opstali uprkos i diskriminaciji u Izraelu

Falaši su bili odbacivani od drugih jevrejskih zajednica, uglavnom zbog boje njihove kože i zbog toga što nisu obeležavali sve jevrejske praznike i nisu poznavali sve običaje.

Profimedia
 

 

Međutim, oni su se borili da ostanu verni svojoj veri pod pritiskom misionara koji su hteli da ih preobrate. Danas, u Izraelu živi oko 140.000 Falaša, jedinih crnih Jevreja u svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike