Godišnjica jezivog NATO zločina! Prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri poginulo je najmanje 15 putnika, među njima i deca!

12.04.2024

07:15

0

Autor: 24sedam

Zvaničnici NATO-a su u početku negirali napad na voz i tvrdili da je reč o "srpskoj propagandi", ali su kasnije priznali da se zločin dogodio, nazvajući ga "kolateralnom štetom"

Godišnjica jezivog NATO zločina! Prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri poginulo je najmanje 15 putnika, među njima i deca!
Copyright Profimedia

Na današnji dan, pre 25 godina, u zločinačkoj agresiji NATO-a na našu zemlju, granatiran je voz u Grdeličkoj klisuri. Tom prilikom stradalo je najmanje 15 putnika, među njima i šestogodišnji dečak.

NATO bombarderi su raketirali putnički voz. Tom prilikom je više desetina ljudi ranjeno, a tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

- Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima - uklesano je na spomeniku pokraj železničkog mosta preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri.

U NATO napadu u Grdelici stradali su drugi i treći vagon putničkog voza na liniji Beograd - Solun.

Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Kostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine (na drugi dan pravoslavnog Vaskrsa) krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a u to ratno vreme niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca.

Profimedia
 

Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Raketa AGM-130, ispaljena iz aviona F-15E, pogodila je most u trenutku kada je preko njega prelazio putnički voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Ristovac. Raketa je pogodila voz i uništila treći i četvrti vagon, dok most nije uništen.

Meštani ovog kraja rekli su da su avioni NATO-a danima nadletali Grdeličku klisuru. O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima. 

Među poginulima su bili i  tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije.

Oštećeni most je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999. godine.

Ovaj zločin bez kazne izazvao je burne reakcije u Srbiji i drugim državama. Tanjug je tada saopštio da je NATO izveo napad sa ciljem "nanošenja patnje i uništavanja srpskog naroda".

Pobijeni civili za agresora "kolateralna šteta"

Zvaničnici NATO-a su u početku negirali napad na vozi i tvrdili da je reč o "srpskoj propagandi", ali su kasnije priznali da se zločin dogodio, nazvajući ga "kolateralnom štetom".

Džejmi Ši, tadašnji portparol NATO-a,  priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da "nije postojala namera da se on pogodi".

Još ciničnija je bila izjava vrhovnog komandanta NATO-a generala Veslija Klarka. On je rekao da je pilot gađao most u dva navrata i da je njegov zadatak bio da sruši most, međutim, kad je u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz, više nije mogao da zaustavi raketu.

Snimci iz agresorskog aviona, međutim, jasno pokazuju da je voz gađan s namerom.

Svakog 12. aprila, na godišnjicu ovog ratnog zločina, prigodnom manifestacijom i polaganjem venaca na spomen-obeležje odaje se počast žrtvama ovog zločinačkog napada i saučestvuje u bolu s njihovom rodbinom i čuva sećanje na pogibiju potpuno bespomoćnih putnika. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike