Ako Asanž umre u zatvoru, Pikaso, Rembrant i Vorhol biće uništeni! Ruski slikar drži remek-dela zatočena u sefu: Šta je "Mrtvačev prekidač"?

13.02.2024

14:12

0

Projekat nazvan "Mrtvačev prekidač" podržala je i Asanžova supruga Stela

Ako Asanž umre u zatvoru, Pikaso, Rembrant i Vorhol biće uništeni! Ruski slikar drži remek-dela zatočena u sefu: Šta je "Mrtvačev prekidač"?
Copyright Profimedia

Ruski slikar Andrej Molodkin sakupio je 16 remek-dela za koje procenjuje da vrede više od 45 miliona dolara i stavio ih u sef sa "izuzetno korozivnom" supstancom. Ukoliko Džulijana Asanža izruče Sjedinjenim Državama, Molodkin će uništiti slike.

Unutar sefa su kutije sa umetničkim delima i pneumatska pumpa sa dva bureta - jedno sadrži kiselinu u prahu, a drugo katalizator koji bi izazvao hemijsku reakciju dovoljno snažnu da potpuno uništi sadržaj sefa.

Projekat nazvan "Mrtvačev prekidač" podržala je i Asanžova supruga Stela, čiji muž čeka odluku suda na svoju konačnu žalbu protiv izručenja u SAD, gde bi mu sudili za kršenje zakona o špijunaži.

Profimedia
Džulijan Asanž

Zbog objavljivanja stotina hiljada dokumenata povezanih sa ratovima u Avganistanu i Iraku, osnivač "Vikiliksa" tražen je u SAD po optužbi za navodnu zaveru zbog otkrivanja informacija o nacionalnoj bezbednosti i odbrani.

On poriče optužbe, a već pet godina se nalazi u londonskom zatvoru "Belmarš". Poslednju žalbu na koju ima pravo izneće pred Visokim sudom 20. i 21. februara.

Asanžove pristalice tvrde da mu preti kazna od 175 godina u zatvoru ukoliko bude izručen SAD.

Njegovi advokati tvrde da mu je, u slučaju da žalba ne bude usvojena, ugrožen život.

"Represija nad slobodom"

Profimedia
Andrej Molodkin

- U naše vreme katastrofa, kada imamo toliko ratova, uništiti umetnost je veći tabu nego uništavanje života neke osobe. Od kada je Džulijan Asanž u zatvoru, sve više i više se sprovodi represija nad slobodom izražavanja, govora i informacija. Osećam to veoma snažno - kaže Modotkin za Skaj njuz.

Ruski disident odbio je da otkrije koja remek-dela su u sefu, ali je rekao da su među njima radovi Pikasa, Rembranta, Vorhola, Džaspera Džonsa, Janisa Kunelisa, Roberta Raušenberga, Sare Lukas, Santijaga Sijere, Džejka Čapmana, kao i njegova.

- Verujem da ako bi se nešto desilo i kada bismo uništili remek-delo, ono bi bilo izbrisano iz istorije. Niko ne bi znao da je ono postojalo. Dokumentovali smo sve i fotografisali ih sve - kaže Modotkin.

Sef će biti zaključan u petak, a nalazi se u Molodkinovom studiju u Francuskoj, ali planira da ga prenese u muzej.

Tik-tak, tik-tak…

Profimedia
 

Objašnjavajući kako "Mrtvačev prekidač" radi, umetnik kaže da 24-časovni tajmer mora da se resetuje pre nego što dođe do nule kako bi se sprečilo oslobađanje korozivnog materijala u sefu.

Molodkin dodaje da će to raditi "neko blizak" Asanžu, potvrđujući da je živ u zatvoru svakoga dana. Ukoliko Asanža puste iz zatvora, umetnička dela biće vraćena vlasnicima.

Priznaje da su "mnogi kolekcionari veoma uplašeni" da kiselina slučajno ne bude puštena, ali insistira da je sve u vezi sa sefom i mehanizmom urađeno veoma profesionalno.

Ističe i da ne bi osećao nikakve emocije ukoliko remek-dela budu uništena.

- Sloboda je mnogo važnija - zaključuje Molodkin.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike