Bela kuća hoće da zabrani uvoz ruskog uranijuma: Neće da čekaju Kongres, Bajden će sam doneti odluku

30.04.2024

18:47

0

Još ništa nije zvanično odlučeno

Bela kuća hoće da zabrani uvoz ruskog uranijuma: Neće da čekaju Kongres, Bajden će sam doneti odluku
Copyright Profimedia

Bajdenova administracija razmatra zabranu obogaćenog uranijuma iz Rusije korišćenjem izvršne vlasti predsednika nakon što su napori Kongresa sabotirani, izvestio je Blumberg u utorak.

Predstavnički dom je u decembru usvojio zakon o zabrani ruskog nuklearnog goriva, ali je on od tada zastao u Senatu. Bela kuća želi da zabrani obogaćeni uranijum iz Rusije u okviru kampanje sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Prema Blumbergu, zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost i Odeljenja za energetiku raspravljali su o zabrani koja bi uključivala izuzeće koje dozvoljava uvoz goriva do 2028. godine.

Izvršna naredba predsednika ima istu moć kao i savezni zakon. Kongres ga ne može direktno poništiti, ali može doneti novi zakon kojim će poništiti naredbu.

Još nisu donete odluke o tom pitanju, rekao je Blumberg, objašnjavajući da bi i Bajdenova administracija i nuklearna industrija i dalje voleli da to pitanje rešava zakonodavna grana.

Rusija je najveći američki inostrani snabdevač obogaćenog uranijuma - obezbeđuje skoro 25 odsto goriva koje se koristi u američkim reaktorima.

Profimedia
 

Zvanična statistika pokazuje da su SAD prošle godine uvezle ruskog uranijuma u ​​vrednosti od 1,2 milijarde dolara, što je najviše ikada zabeleženo i što je za 43 odsto više nego prethodne godine.

Bela kuća razvoj domaćih kapaciteta za obogaćivanje uranijuma smatra pitanjem nacionalne bezbednosti. Ranije ove godine Kongres je odobrio 2,7 milijardi dolara za tu svrhu, a Bajdenova administracija je pozvala na dugoročnu zabranu ruskog goriva koja bi bila povezana sa sredstvima.

SAD imaju sopstvena nalazišta uranijuma, ali ona nisu dovoljna za snabdevanje nuklearnog energetskog sektora zemlje. U međuvremenu, Rusija je domaćin najvećeg kompleksa za obogaćivanje uranijuma na svetu, koji čini skoro polovinu globalnih kapaciteta.

Prema nekim procenama, bilo bi potrebno najmanje pet godina velikih ulaganja da bi SAD prekinule svoju zavisnost od ruskog uvoza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike