Sedmica u svetu: Evropa uzdrmana protestima, bombardovanje Sirije i Iraka i tesno u Teksasu

04.02.2024

21:17

0

Civili u Pojasu Gaze su ginuli, a u Ukrajini je došlo do previranja, pa se pričalo i o tome da će Zelenski uskoro biti zamenjen

Sedmica u svetu: Evropa uzdrmana protestima, bombardovanje Sirije i Iraka i tesno u Teksasu
Copyright Preentskrin/Iks Profimedia

U nedelji za nama (29. januara - 4. februara) SAD su pokrenule opsežnu akciju bombardovanja Sirije i Iraka, evropski poljoprivrednici ustali su protiv vlasti, a Amerika je tonula u sve veći haos zbog spora sa Teksasom. Civili u Pojasu Gaze su ginuli, a u Ukrajini je došlo do previranja, pa se pričalo i o tome da će Zelenski uskoro biti zamenjen.

Neprestano nasilje u Gazi

Tenzije na Bliskom istoku povezane sa ratom Izraela u Gazi nastavljene su i ove sedmice. Iran je u ponedeljak pogubio četiri osobe za koje tvrdi da su povezane sa operacijama izraelske obaveštajne službe, Mosada, izraelske trupe upale su u bolnicu Ibn Sina u gradu Dženin, na Zapadnoj obali, gde su ubile su tri člana naoružane ćelije palestinske militantne grupe Hamas, a britanski mediji su pisali da IDF nije uspeo u potiskivanju Hamasa i da su se militanti vratili na sever enklave.

AP Photo/Hatem Ali
 

Izrael je u četvrtak pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžid Ansari, ali do primirja na kraju nije došlo.

Američki predsednik Džo Bajden, suočen sa gnevom propalestinskih birača zbog podrške ratu Zapadnog Jerusalima protiv Hamasa, izdao je izvršnu naredbu kojom nastoji da kazni izraelske naseljenike, na šta je oštro reagovala Zaharova, a Huti iz jemenskog pokreta Ansar Alah zapretili su da će potkopati optičke kablove koji prolaze duž dna Crvenog mora.

Bombardovanje Sirije i Iraka

Tri pripadnika američke vojske su poginula, a najmanje 20 je povređeno u napadu dronom u nedelju na malu američku ispostavu u Jordanu, za šta je odgovornost preuzeo Islamski otpor u Iraku, grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran.

Profimedia
 

Bajden je najavio osvetu Iranu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je nedugo zatim da Bela kuća ne traži rat sa Iranom ili eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, a kako je dron ubica prošao neopaženo, pojavile su se dve opcije na koje je to mogao da postigne.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je odmazdu u više faza, Bajden je u četvrtak odobrio planove za napad na iranske ciljeve i vojne snage u Iraku i Siriji, a američke snage su u noći četvrtak na petak izvele desetine napada na ove dve zemlje.

Preentskrin/Iks
 

Lider SAD se sramotno pravdao posle ove odluke, pojavili su se i stravični snimci napada, da bi ubrzo usledio i kontraudar, pa je napadnuta američka baza u Siriji, kao i u Iraku. Damask je saopštio da američka okupacija sirijske teritorije "ne može da se nastavi", a vojska je upozorila da će se osloboditi zapadnog terorizma, dok su Rusi zbog američkih napada tražili hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Previranja u Ukrajini i stabilna odbrana Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je svetu jasnu poruku: "Od trenutka kada je NATO proglasio Rusiju glavnom pretnjom, zapravo neprijateljem, smatramo svo nuklearno oružje zemalja članica NATO-a - SAD, Britanije i Francuske, kao jedinstveni nuklearni arsenal usmeren protiv Ruske Federacije", dok je bivši komandant kopnenih snaga i bivši zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane general Valdemar Skšipčak rekao da ukrajinska vojska i političari ne veruju u pobedu i očekujući poraz masovno kradu pomoć Zapada.

Profimedia/Pavel Kolyadin/TASS
 

Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf prvi put je aktiviran u Sankt Peterburgu u regionu Kolpin kako bi oborio bespilotnu letelicu, Putin je otkrio nove detalje obaranja avion Il-76, a Zaharova je optužila SAD za učešće u obaranju letelice.

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da smerička isporuka projektila GLSDB Kijevu, dometa 150 kilometara, potvrđuje potrebu za potpunom demilitarizacijom Ukrajine, svih 27 evropskih lidera pristalo je na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara), a posebno je iznenadilo što se i mađarski premijer Viktor Orban složio s njim, pa se pisalo o tome da ga je jedna liderka navela na to, da bi se na kraju i sam oglasio.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, posle čega e počelo da se govori da Zelenski planira da ga smeni.

Profimedia
 

Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je Ukrajini zbog haosa u sopstvenoj zemlji, bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da su SAD gurnule Ukrajinu u rat znajući da ne može da pobedi, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao je ideju o održavanju predsedničkih izbora ratnim otrovom za Ukrajinu i priznao da strahuje da Zelenski naginje ka autokratiji, a počelo je da se priča da će ukrajinski predsednik uskoro biti zamenjen i da ima nekoliko kandidata za njegovo mesto.

Da se ukrajinska letnja kontraofanziva završila razočarenjem priznao je i Mihail Podoljak, viši savetnik Zelenskog, Ukrajinci su napali rusku rafineriju, u kojoj je buknuo požar, ali, na sreću, nije bilo žrtava.

Evropa uzdrmana protestima

Profimedia
 

U ponedeljak su farmeri širom Francuske blokirali nekoliko auto-puteva, ispred jedne vladine kancelarije okačili su mrtvu svinju, a vlasti su bile primorane da pošalju 15.000 policajaca na ulice. Za to vreme štrajk u ovoj zemlji najavili su i radnici javnog prevoza, dok su njihove kolege u Nemačkoj pauzirale sa radom 24 sata, napravivši haos, a dan pre toga bojkotovali su radnici obezbeđenja na aerodromima, što je dovelo do kašnjenja i otkazivanja hiljada letova.

Poljoprivrednici u Francuskoj približavali su se u sredu Parizu i gradskoj veletržnici Renžis s namerom da je blokiraju, što su najavili prošle sedmice, uprkos pokušajima vlasti da ispune njihove zahteve i ubede ih da odustanu od daljih protesta, belgijski poljoprivrednici, koji traže ustupke vlade kako bi obezbedili bolje cene za svoje proizvode i smanjenje birokratije potrebne za obavljanje posla, blokirali su istog dana glavne puteve širom zemlje u pokušaju da poremete trgovinu u glavnim lukama, a 15 učesnika protesta u Francuskoj je za to vreme uhapšeno.

I Italijani su blokirali auto-put, a Francuski su otišlo korak dalje, pa su u znak protesta doslovno uzorali puteve. Nezadovoljni poljoprivrednici uputili su se u četvrtak ujutru u Brisel, gde je tokom sasanka lidera Evropske unije nastao pravi haos kada je policija zbog paljenj slame i guma ispalila dimne bombe na demonstrante i uperila vodene topove na njih.

Poljoprivrednici su blokirali i granice između Belgije i Holandije, digla se i Irska, proteste je najavila i Poljska, kao i još tri zemlje EU, a kako je Evropa sebi pucala u nogu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Nekoliko stotina nemačkih farmera okupilo se u svojim traktorima u subotu i blokiralo prilazne puteve ka aerodromu u Frankfurtu, a kako je njihov lider, kancelar Olaf Šolc navukao njihov bes i postao najnepopularniji šef države možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Za broj manja Amerika?

Spor Teksasa sa saveznom vladom zbog bodljikave žice na granici sa Meksikom, pokrenuo je priče o građanskom ratu, rekao je Majkl Maluf, nekadašnji viši bezbednosni analitičar Ministarstva odbrane SAD, i podvukao da sve zaista i podseća na to.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Povodom krize u SAD oglasila se i portparolka Minsitarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je vreme da američki predsednik Džo Bajden okupi međunarodnu koaliciju kako bi oslobodio stanovnike Teksasa u ime demokratije, pojavile su se vesti da Teksas planira da podigne ogradu duž cele granice sa Meksikom i da je više stotina oklopnih vozila prebačeno tamo, a koliko je situacija haotična možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Konvoj kamiona pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču bezbednost na američkim granicama, a koji je u utorak putovao do južne granice, privukao je veliku pažnju medija, istog dana nastavljeno je postavljanje bodljikave žice, a kako bi izgledao nezavisni Teksas i koliko je to uopšte moguće možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Tužioci 26 republikanskih država poslali su pisma Bajdenu i ministru za unutrašnju bezbednost Alehandru Majorkasu da potvrde svoju podršku akcijama koje Teksas preduzima da odbije rekordni broj ilegalnih imigranata, a kada je američki lider izjavio da je učinio sve što je mogao, republikanci su ga raskrinkali.

Profimedia AP Photo/Julio Cortez/Alex Brandon
 

Danijel Miler, vođa Teksaškog nacionalističkog pokreta, istakao je da je ideja o "Tegzitu" sada sveprisutna, ruski filozof Aleksandar Dugin rekao je da Demokratska stranka i neokonzervatici u obe stranke vode Ameriku u novi građanski rat, dok je Florida obećala da će poslati 1.000 vojnika u pomoć Teksasu.

Guverner Teksasa Greg Abot savetovao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da nauči od predsednika Rusije Vladimira Putina kako da radi u interesu svoje zemlje, a 24 države izdale su zajedničko saopštenje u znak podrške Teksasu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike