Poljski general se obrušio na Kijev: Ukrajinski političari kradu zapadnu vojnu pomoć

31.01.2024

12:56

0

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je nedevno da je otkrila veliku šemu pronevere u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici ministarstva odbrane i privatni proizvođač oružja

Poljski general se obrušio na Kijev: Ukrajinski političari kradu zapadnu vojnu pomoć
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Libkos, File

Ukrajinska vojska i političari ne veruju u pobedu i očekujući poraz masovno kradu pomoć Zapada, rekao je bivši komandant kopnenih snaga i bivši zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane general Valdemar Skšipčak u intervjuu za novine Fakt.

Izjava je odjeknula dok Kijev pokušava da obezbedi više sredstava usred sve većeg oklevanja njegovih pristalica da pruže dalju pomoć. Do sada je više od 41 zemlje, uključujući Poljsku, dalo ukupno 92,5 milijardi evra (100 milijardi dolara) vojne pomoći Ukrajini, prema ukrajinskom praćenju podrške Kil instituta za svetsku ekonomiju.

Zapadni donatori Ukrajine rizikuju da izgube značajne sume, pošto je zemlja imala niz korupcionaških skandala tokom poslednjih nekoliko meseci.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je u subotu da je otkrila veliku šemu pronevere u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici ministarstva odbrane i privatni proizvođač oružja.

- Ispostavilo se da su najslabija karika u Ukrajini političari i vojni oficiri koji kradu od svoje vojske. Ovo nije prvi takav skandal. Oni koji kradu to rade svesno očekujući da će Ukrajina izgubiti rat. Kako se može ratovati bez municije? Ukrajinci su proneverili stotine miliona dolara - rekao je Skšipčak.

 

 

Petorica osumnjičenih, među kojima su zaposleni u Ministarstvu odbrane i rukovodstvu kompanije za oružje, pokušali su da ukradu 1,5 milijardi grivni (oko 39,6 miliona dolara) državnih sredstava namenjenih nabavci minobacačkih granata za ukrajinske trupe, navodi SBU. Agencija je saopštila da je kompanija Lviv Arsenal dobila narudžbinu za seriju od 100.000 metaka u avgustu 2022, šest meseci nakon početka sukoba. Međutim, Lviv Arsenal „nije poslao nijednu minobacačku granatu našoj zemlji“, već je novac stavio na račune povezane kompanije „sa sedištem na Balkanu“, saopštio je SBU.

Obuzdavanje korupcije jedan je od uslova koje je Evropska unija postavila Ukrajini kako bi postala članica. Međutim, oružane snage i ministarstvo odbrane i dalje muče pitanja pronevere.

U septembru je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov smenjen sa funkcije zbog optužbi za korupciju. Njegov naslednik Rustem Umerov objavio je ranije ovog meseca da je istraga koju je pokrenuo otkrila 262 miliona dolara troškova vezanih za krađu u nabavci oružja.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Skrzipczak je zaključio da se Ukrajincima „ne može verovati“.

- Mi se trudimo, praznimo skladišta, a oni pronevere sve što mogu. Zelenski je obećao da će to rešiti, ali nije. U ukrajinskoj vojsci i dalje postoji korupcija. Ovo čini našu pomoć besmislenom. Činimo to sa verom, posvećenošću - prevareni smo - rekao je on.

Poljska je obezbedila 3,04 milijarde evra vojne pomoći, prema podacima Instituta Kil o tome koliko su nacije donirale Ukrajini. U septembru je Poljska saopštila da će prestati da šalje oružje Ukrajini „fokusirajući se umesto toga na sopstvenu odbranu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike