Totalna propast Zapada: Hteli da unište Rusiju, a sada cela EU gori, dok je Amerika na ivici oružanog sukoba! (FOTO/VIDEO)

02.02.2024

14:08

0

Sva je prilika da ova lavina koja je pokrenuta prethodnih nedelja neće stati

Totalna propast Zapada: Hteli da unište Rusiju, a sada cela EU gori, dok je Amerika na ivici oružanog sukoba! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug AP Profimedia

Talas štrajkova je ovih dana paralisao Evropu. Proteste uglavnom predvode poljoprivrednici, a sve to preti da uzdrma same temelje Evropske unije (EU). Haotične scene gledamo na ulicama gradova u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i njenom glavnom gradu Briselu - sedištu EU, a čini se da ovaj požar polako zahvata sve, kako Finsku na krajnjem severu kontinenta, tako i jug - Španiju, Italiju i Grčku. 

Nekada davno se pričalo da "bauk komunizma kruži Evropom'', stari kontinent je preživeo i revolucionarna liberalna previranja 1848. godine, a da li je ušao u novu revolucionarnu 2024. godinu ostaje da se vidi. Sva je prilika da lavina koja je pokrenuta prethodnih nedelja neće stati. 

Krize koje je politički Zapad izazivao u drugim delovima sveta kao da mu se vraćaju kao bumerang. Osim masovnih štrajkova u Evropi i velikih nemira, ni sa druge strane Atlantskog okeana nije mnogo bolje, s obzirom na to da kriza u Teksasu preti da dovede do raspada SAD i građanskog rata u toj zemlji. 

Navikli smo da haotične vesti uglavnom dobijamo sa Istoka, kako iz istočne Evrope, tako i sa Bliskog istoka, međutim sada dolazi vreme kada će crne vesti iz SAD i zapadne Evrope zaseniti regione u kojima već bukte ratni sukobi. 

Masovni protesti farmera širom Evrope imaju veoma slične uzroke. Farmeri su nezadovoljni ideologizovanom ekstremnom zelenom politikom koja uništava poljoprivrednike i tradicionalni način života, nauštrb sumanutih politika od kojih bi basnoslovno profitirala samo mala kasta globalnih vladara iz senke. Njima takođe preti masovni uvoz jeftine robe u tim zemljama koji ih uništava, a žestoko ih je pogodila i ukrajinska kriza, zbog koje su lideri mnogih zapadnih zemalja interese svojih građana potpuno zanemarili, a sva sredstva i energiju uložili u to da poraze Rusiju u ratu u kom će se protiv nje boriti "do poslednjeg Ukrajinca''. 

Profimedia
 

Ukidanje poreskih olakšica na dizel i subvencija za gorivo neposredni je povod i okidač za trenutni haos u Evropi. Politički vrh EU možda je i spreman na prelazak na ekstremne zelene politike, ali ne i farmeri koji žive od poljoprivrede i čije mašine i dalje pokreću fosilna goriva. Ono što je takođe zapretilo uništenju poljoprivrednika na zapadu Evrope jeste i masovni uvoz i preplavljivanje tržišta jeftinim ukrajinskim žitom, zbog čega su se farmeri na Zapadu osetili egzistencijalno ugroženim.

Udovoljenje njihovim zahtevima nije tako kratak put, jer sumanute propise je potrebno izmeniti na nivou celokupne EU, što zahteva saglasnost svih zemalja, a takođe je mnogo drugih problema koji dolaze na naplatu, plus se približivaju i izbori na nivou EU. 

Ključa u srcu Evropske Unije 

Posebno dramatične scene ovih dana smo videli u Francuskoj, u kojoj su poljoprivrednici žestoko protestovali. Oni su se odlučili na radikalizaciju i blokirali su prilaze Parizu, nakon čega su ipak prinudili vladu da popusti pred njihovim zahtevima. 

Profimedia
 

Možda i ključna zemlja EU, Nemačka je prva iskusila masovne štrajkove, kada je protiv Šolca pokrenuta tzv. traktor-revolucija. Ona je malo bila utihnula da bi potom opet bile pokrenute kolone poljoprivrednika sa mehanizacijom, koji su se uputili na auto-puteve širom zemlje. Ne samo da su nemiri zahvatili dve glavne zemlje koje čine osovinu EU - Nemačku i Francusku, već se haos prelio i na ulice institucionalnog centra Evropske unije - Brisel. 

Opet se kuva u Nemačkoj - nastavlja se "traktor-revolucija", u Francuskoj vlada popustila pred zahtevima

Protesti poljoprivrednika u Nemačkoj otpočeli su čuvenom paradom traktora u Berlinu, kada je masovno izviždana Šolcova vlada, prilikom pokušaja njenih članova da umire demonstrante. Protesti su nakratko bili zamrznuti, pa su ponovo pokrenuti u ponedeljak i to u luci Hamburg koja je najvažnija nemačka luka. Protestima su bile pogođene i neke manje luke. 

Glavni motiv protesta nemačkih poljoprivrednika jeste ogorčenje planiranim ukidanjem subvencija za dizel, čime bi enormno poskupeli troškovi njihove proizvodnje. Poljoprivrednici su najavili masovne demonstracije u februaru - blokade auto-puteva, mostova, raskrsnica, kao i pohod na vladine institucije, ukoliko semafor koalicija ne udovolji njihovim zahtevima. 

Profimedia
 

Nemačku osim protesta poljoprivrednika potresaju i štrajkovi mašinovođa, radnika na aerodromu, kao i zaposlenih u javnom prevozu. Oko 200.000 putnika će biti pogođeno aerodromskim štrajkovima, a poseban problem je što je pogođen frankfurtski aerodrom, kao i aerodromi u Berlinu i Hamburgu, sa kojih neće biti polazaka u narednom periodu. U međuvremnu, u Francuskoj su demonstracije obustavljene u četvrtak, nakon dogovora dva vodeća sindikata sa premijerom da sklone barikade, a zauzvrat će francuska vlada delimično izaći u susret njihovim zahtevima, sa hitnim paketom mera koje su usvojene. 

AP Photo/Matthieu Mirville
 

Francuski premijer je napomenuo da se mora odobriti izuzetak za poljoprivrednike, misleći na sporna pravila EU o poljoprivredi, koja su razgnevila farmere. Evropska unija je takođe saopštila da će sprovesti protekcionističke mere kako bi sprečila preplavljivanje tržišta robom iz jeftinog ukrajinskog uvoza. Francuska se protivi i trgovinskom sporazumu između Evropske unije i južnoameričkog bloka Merkosur, koji bi omogućio uvoz jeftinog mesa i ratarskih proizvoda sa tog područja. Pariz je inače najveći primalac poljoprivrednih subvencija u EU koje na godišnjem nivou iznose oko 9 milijardi evra. Trenutno primirje između vlasti i demonstranata u Francuskoj je varljivo, pošto su neki predstavnici izrazili skepsu u rešavanje situacije i ostavili otvorena vrata za nove demonstracije. 

AP Photo/Thomas Padilla
 

Gori Brisel - haos kakav nije viđen nikad 

Institucionalni centar EU, Brisel, potresli su nezapamnćeni neredi. Stotine traktora okupiralo je Trg Luksemburg u belgijskoj prestonici. Na auto-putu Pariz - Brisel besni farmeri su ogromnim žutim slovima vidljivim izdaleka napisali: „Ursula, tu smo!“

Tokom samita Evropske unije koji je održan u četvrtak i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi prisutni lideri EU gledali su kroz prozore gomilu farmera koji protestuju na ulici. Demonstranti su se okupili u belgijskoj prestonici kako bi pozvali evropske lidere da stave tačku na sporazume o slobodnoj trgovini između Evropske unije i trećih zemalja. 

Oni žele reviziju sporazuma kao što je Merkosur, da uvoz bude podvrgnut istim pravilima koja su nametnuta i evropskim poljoprivrednim proizvodima i da „skupa” birokratija poljoprivrednih i ekoloških propisa bude fleksibilnija i pojednostavljena. 

Besni farmeri su podmetnuli požar zapalivši gume i slamu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu, u znak protesta protiv poreza, povećanja troškova i jeftinog uvoza. Oko 1.300 traktora blokiralo je glavne puteve kroz grad, procenjuje policija, a na jednom je istaknut transparent "Ako volite zemlju, podržite one koji njome upravljaju“.

Na drugom transparentu je pisalo "Nema farmera, nema hrane", dok su neki iz mase jajima gađali zgradu Evropskog parlamenta. Policajci u opremi za nerede čuvali su barijere u blizini parlamenta, dok su traktori bili parkirani na centralnom trgu. 

Poljska, Finska, Grčka, Španija, Italija...

Osim najvažnijih zemalja EU - Nemačke i Francuske, kao i evropskog sedišta, Brisela - protesti su zahvatili i ostale zemlje Evropske unije. Poljska je možda i zemlja od koje je sve počelo, s obzirom na to da su poljski poljoprivrednici mesecima unazad protestovali i blokirali ukrajinsku granicu, a povod je bio sličan kao i u zapadnoevropskim zemljama - tražili su zaštitu od preplavljivanja jeftinim ukrajinskim uvozom. 

U Grčkoj su izbili različiti protesti - u Atini protiv privatizacije obrazovnog sistema, a u Solunu su se poljoprivrednici sukobili sa policijom. U Finskoj je skoro trista hiljada radnika počelo štrajk protiv reformi na tržištu rada i u sistemu socijalne zaštite. 

AP Photo/Michael Varaklas
 

U Italiji su protestovali poljoprivrednici, kako na razvijenom severu u Milanu, tako i na krajnjem jugu zemlje u Siciliji. Poljoprivrednici u Milanu su protestovali zbog već pomenutih subvencija, tvrdeći da se demonstracijama bore protiv štetnih pravila koja im je nametnula EU. 

Da ceo jug Evrope ne miruje pokazuje i primer Španije, u kojoj farmeri takođe najavljuju proteste protiv rigidnih evropskih pravila koju na njihovu štetu pokušavaju da im nametnu i to sve u uslovima kada ionako trpe posledice nepogoda, odnosno suše koja ih je pogodila. 

Propast Zapada u najavi? 

Očigledno je u Evropi otpočela masovna pobuna običnog čoveka protiv briselske birokratije, a običnog čoveka trenutno predstavljaju poljoprivrednici. Evropa je sama sebi pucala u nogu uvođenjem sankcija Rusiji, prekidanjem ekonomskih veza koje su njoj išle u korist, što je dovelo do odricanja od ruskih energenata i prelaska na daleko skuplje alternative. 

Zapadne zemlje su takođe umesto da budžet usmere na sopstveni razvoj, trošile masovna sredstva na podržavanje Ukrajine u sukobu sa Rusijom. Ne samo da su mnoge armije ispraznile svoje zalihe naoružanja kako bi podržale Ukrajinu, već je u sklopu podrške Ukrajini dozvoljeno i da njihovo tržište preplavi jeftinim žitom, čime su zemlje Zapada uništavale svoje građane sve zarad iracionalnog cilja da podrškom Ukrajine probaju da unište Rusiju. 

Pokušavajući da unište rusku federaciju pucali su sebi u nogu, ruska ekonomija je ojačala nakon sankcija, a stvara se i sve moćniji savez Rusije i Kine. Sa druge strane, Evropa tone u nemire, a SAD su na ivici oružanih sukoba i raspada zbog sukoba Teksasa sa saveznom vladom. Moglo bi se reći da se sve što je loše radio širom sveta Zapadu sada vraća kao bumerang. Izgleda da je tačna ona narodna izreka da ko drugome jamu kopa sam u nju upada. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike