Islamski otpor preuzeo odgovornost za napade u kojima su ubijena tri vojnika SAD

29.01.2024

07:17

0

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na "napredni položaj na granici sa Sirijom"

Islamski otpor preuzeo odgovornost za napade u kojima su ubijena tri vojnika SAD
Ilustracija - Copyright AP Photo/Laura Rauch, File

 Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD u kojem su ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa. Jordan je najoštrije osudio "teroristički napad" na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice. Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za CNN ranije da se to još uvek utvrđuje.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na "napredni položaj na granici sa Sirijom" i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povređen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku. Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos. 

Sad je ključno pitanje kako će Washington odgovoriti

Ključno pitanja nakon smrtonosnog napada na američku bazu je kako će Vašington odgovoriti.

"Znamo da su to izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku", rekao je predsjednik Biden u priopćenju pa dodao: "Nema sumnje - sve krivce ćemo pozvati na odgovornost u vreme i na način koji sami odaberemo."

Od početka izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, kao odgovor na napade Hamasa u Izraelu 7. listopada, američke baze u Iraku i Siriji napadnute su više od 150 puta, kažu američki zvaničnici. SAD je za napade okrivio grupe koje podržava Iran, što se smatra odmazdom za potporu Vašingtona Izraelu u ratu.

Najnoviji napad dolazi u trenutku kada se nasilje proširilo Bliskim istokom nakon rata u Gazi, u što su uključene frakcije koje podržava Iran. SAD, uz Ujedinjeno Kraljevstvo i druge saveznike, napao je Hute u Jemenu kao odgovor na njihove napade na komercijalna plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike