Koliko je vejp štetan za životnu sredinu?

03.02.2024

09:13

0

Sve više stručnjaka upozorova na rastuću ekološku pretnju koju sa sobom nose ove elektronske cigarete

Koliko je vejp štetan za životnu sredinu?
Copyright Profimedia

Priča oko štetnosti vejpa i po zdravlje i po životnu sredinu zahuktava se u nekoliko zemalja sveta u kojima je počelo da se razmišlja o regulaciji ovih cigareta.

Početkom decembra prošle godine francuski parlament podržao je predlog za zabranu elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu. Poslanici su podržali predlog jer vejp stvara „loše navike kod mladih“ i kritikovali su ekološki uticaj elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, koje je Ruso nazvao „ekološkom katastrofom“.

Lobisti koji se zalažu za vejp bore se protiv planova da se on zabrani, upozoravajući da će prodaja na crnom tržištu porasti, ali čak i oni kažu da se problem otpada „ne može osporiti“.

Šta su vejpovi?

Elektronske cigarete, koje se nazivaju i vejp, rade tako što zagrevaju rastvor koji uključuje vodu, aromu i nikotin kako bi se stvorila para koju korisnik udiše.

Vejpovi za jednokratnu upotrebu napunjene su sa oko 600 „udisaja“ elektronske tečnosti i nikotina i ne mogu se puniti.

Profimedia
 

Nekoliko miliona vejpova širom sveta baci se u jednoj nedelji, a u Velikoj Britaniji ove cigarete mogle bi da budu zabranjene što zbog toga što ih sve više koriste deca, što zbog toga što negativno utiču na životnu sredinu.

Ana Diski, aktivistkinja za plastiku u britanskom odeljenju Grinpisa, nazvala je vejp „jasnom pretnjom po životnu sredinu” jer ga je „skoro nemoguće reciklirati”.

Teško je odvojiti litijumsku bateriju od plastike i drugih delova koji ga čine.

- To je jedan od novih izuma kulture za jednokratnu upotrebu, koji se često bacaju i često završavaju kao otpad koji zatrpava naše ulice, parkove i naše plaže - rekla je Diskijeva.

Studija iz 2022. objavljena u recenziranom časopisu „Lanset” upozorila je na „rastuću ekološku pretnju” vejpa.

Kao i opušci, elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu često se „nehajno bacaju” umesto da se odlažu u kante namenje njima kao pametni telefoni, kaže studija.

Profimedia
 

Kako se razgrađuju, vejpovi u okolinu oslobađaju plastiku, „toksična jedinjenja" i nikotin.

Izazivači požara

Iako je otpad problem, vejp ne bi trebalo bacati u kantu za otpatke, kažu stručnjaci, jer može da izazove požar.

Udruženje lokalne samouprave (LGA), koje podržava zabranu, kaže da su vejpovi za jednokratnu upotrebu opasni za sakupljače otpada i smeća i izazivaju požare u kamionima za smeće. „Lansetova” studija je takođe upozorila na rizik od požara.

To se dešava jer litijumske baterije unutar plastike „mogu naglo povećati temperaturu ako se zgnječe i mogu postati zapaljive“, prema LGA.

Vejpovi se prave od plastike i minerala koji su važni za primenu zelenih tehnologija koje će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Svaki vejp za jednokratnu upotrebu sadrži u proseku 0,15 grama litijuma.

Profimedia
 

Sa više od milion bačenih vejpova svake nedelje samo u Britaniji, baca se do 10 tona litijuma godišnje, što je ekvivalentno litijumu u baterijama u 1.200 električnih vozila, prema navodima „Materijal fokusa”, neprofitne organizacije koja se bavi reciklažom.

Oni takođe sadrže bakar, koji je „važan za veliku infrastrukturu“ kao što su železnice i električna vozila, rekla je Libi Pik iz trusta mozgova „Green Alliance“.

Očekuje se da će tokom naredne dve decenije potražnja za litijumom porasti za 40 puta u odnosu na 2020. godinu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Cena litijum-karbonata raste i za godinu dana 2021. skočila je za 150 odsto.

- Svetu će uskoro biti potreban svaki gram litijuma do kog može doći, a vejp za jednokratnu upotrebu, koji se retko kada reciklira, predstavlja gubitak ovog vrednog resursa. Mi bacamo u vodu ono što insajderi industrije često nazivaju „belim zlatom“ - rekla je Pik.

Predlozi da se smanji šteta od vejp otpada

- Na sreću, otpad od vejpa predstavlja ekološku katastrofu koja se može sprečiti - napisali su autori studije „Lanset“.

Profimedia
 

Oni su preporučili su da se zabrane drugi ukusi osim duvana i mentola. Zagovornici vejpovanja ovo nazivaju "pogrešnim", jer ukusi i praktičnost pomažu ljudima da ostave pušenje cigareta.

LGA je saopštila da dizajn vejpa čini ovaj uređaj „inherentno neodrživim“, tako da bi zabrana bila efikasnija od recikliranja u ograničavanju štete po životnu sredinu.

Lobi grupa Svetske alijanse vejpera kaže da je otpad koji nastaje od vejpa za jednokratnu upotrebu neosporan, ali da bi bolja regulativa i inovacije rešile problem bolje od zabrane.

- Crno tržište neće rešiti ovo pitanje, ali legalna i inovativna preduzeća i potrošači hoće - rekao je Majkl Lendl, direktor Alijanse.

Dodao je i da zakonska ograničenja veličine rezervoara i jačine nikotina znače više otpada jer bi korisnik morao da kupi više vejpa kako bi postigao isti efekat.

Povećanje ovih veličina smanjilo bi količinu materijala, rekao je Landl, iako drugi aktivisti upozoravaju da bi to moglo da izazove veću zavisnost od vejpa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike