Bivši analitičar Pentagona: Ovo liči na građanski rat, Bajdenova politika bi mogla da dovede do "ogromne eksplozije"

29.01.2024

12:39

0

Autor: N.P.

Sukob Teksasa i federalne vlasti zbog migranata

Bivši analitičar Pentagona: Ovo liči na građanski rat, Bajdenova politika bi mogla da dovede do "ogromne eksplozije"
Pitanje imigracije je veliki problem za Bajdena - Copyright Profimedia/Lokman Vural Elibol

Spor Teksasa sa saveznom vladom zbog bodljikave žice na granici sa Meksikom, pokrenuo je priče o građanskom ratu, rekao je Majkl Maluf, nekadašnji viši bezbednosni analitičar Ministarstva odbrane SAD.

Migrantska kriza je problem koji sve više progoni aktuelnog predsednika Džoa Bajdena koji je, stupivši na funkciju, želeo da opozove sve restriktivne mere koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp.

Međutim, pojedine crvene države (republikanci) su se pobunile protiv Bajdenove politike otvorenih granica, a Teksas je u martu 2021. pokrenuo operaciju "Usamljena zvezda" što je ujedinilo Nacionalnu gardu i Ministarstvo za javnu bezbednost Teksasa.

Nacionalna garda Teksasa je nedavno zauzela deo američko-meksičke granice, čime je blokiran pristup federalnim agentima granične patrolne službe, a umnožili su se i pravni sporovi.

AP Photo/Eric Gay
Greg Abot i Donald Tramp

Podsetimo, Vrhovni sud je potom odlučio da federalna vlast može da preseče bodljikavu žicu na granici, ali je Teksas podržalo 25 republikanskih guvernera u borbi "protiv invazije migranata".

- Čitavo pitanje imigracije postalo potpuno haotično. Videćemo kako će to da se odvija. Ali, čini se da se guverner Teksasa Greg Abot i ostalih 25 čelnika država čvrsto protive onome što radi Bajdenova administracija. Ukoliko pogledate koje su države umešane, uglavnom su to one baš u sredini ili ka istoku. I to je potpuno jasna razlika između plavih i crvenih država danas, tu se povlači politička linija. A to se sve događa u susret izborima 2024. Plašim se da... ukoliko stvari nastave ovako da se razvijaju i Bajden ponovo dobije izbore, može doći do velike eksplozije u zemlji - rekao je Maluf.

Profimedia/Michael Gonzalez
Bodljikava žica zbog koje je nastao haos

"Kao naš stari građanski rat"

Prema njegovim rečima, moglo bi doći do sukoba između Teksasa i 25 država saveznika na jednoj stani i federalne vlasti sa druge strane.

U međuvremenu, demokrate izgleda takođe ne posustaju - pozivaju Bjadena da "federalizuje" Nacionalnu gardu Teksasa.

- Sukob se uopšte ne dovodi u pitanje. Ima nekih drugih država koje dovode svoje Nacionalne garde u Teksas, poput Montane ili Arizone. Federalna vlada bi onda morala sve da ih federalizuje, ima li novca za to? Morali biste da platite te rezerviste, a to sada nije u budžetu - dodao je bivši analitičar Pentagona.

Treba imati i u vidu da Teksas ima mogućnosti da se brani i bez pomoći federalne vlade.

- Guverner na raspolaganju ima i teksašku policiju i druge tipove lokalnih policija koje su rasute po državi, a ne odgovaraju federalnim vlastima. One mogu biti povučene i iz 25 država koje su pružile podršku Teksasu, a određen broj savezhih država ima i paramilitantne grupe - pritajene organizacije koje mogu ponuditi pomoć. Međutim, tu će problem biti obuka i disciplina - naveo je Maluf.

Profimedia/Michael Gonzalez
Teksas želi da spreči ulazak migranata u zemlju

Analitičar je istakao i da, uprkos odluci Vrhovnog suda, Granična patrola koja je federalna agencija, nije uklonila spornu bodljikavu žicu. Ta služba najverovatnije ne želi da se obračunava sa državnim zvaničnicima, a verovatno svi žive i rade jedni pored drugih u istoj zajednici.

- To je poput našeg starog građanskog rata. U 19. veku braća su zaratila, okrenuli su se jedni protiv drugih. A mi se nadamo da ćemo to sada izbeći. Međutim, opasnosti ima, nadam se da će hladnije glave preovladati - rekao je stručnjak.

Tramp najavljuje "najveću deportaciju u istoriji"

Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp, pozvao je sve "spremne države da upute svoje garde u Teksas kako bi se sprečio ulazak migranata".

Ukoliko pobedi na izborima u novembru 2024, rekao je da će sarađivati sa Abotom i drugim pograničnim državama kako bi se "zaustavila invazija, zapečatila granica i sprovela najveća deportacija u istoriji".

AP Photo/Andrew Harnik
Donald Tramp najavljuje "najveću deportaciju u istoriji"

Nezavisni predsenički kandidat Robert F. Kenedi mlađi je stao na stranu Teksasa.

- Zemlja bez granica nije uopšte zemlja - poručio je i dodao da je "usamljena zvezda" imala pravo da zaštiti svoje granice.

Pitanje imigracije je veliki problem za Bajdenovu administraciju jer on pokušava da izdvoji još paketa pomoći za Ukrajinu i Izrael.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike