Većina se udružila protiv njega: Bajden dobio pismo iz 26 država SAD, svi stoje uz Teksas (VIDEO)

31.01.2024

11:10

0

Kriza na granici sa Meksikom ne jenjava

Većina se udružila protiv njega: Bajden dobio pismo iz 26 država SAD, svi stoje uz Teksas (VIDEO)
Američki predsednik Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Tužioci 26 republikanskih država poslali su pisma Bajdenu i ministru za unutrašnju bezbednost Alehandru Majorkasu da potvrde svoju podršku akcijama koje Teksas preduzima da odbije rekordni broj ilegalnih imigranata na svom delu granice SAD sa Meksikom, izvestio je u Foks njuz.

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi bio je među 26 zvaničnika koji su poslali pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu u kom su rekli da je pristup njegove administracije krizi na granici SAD sa Meksikom pogrešan i da država Teksas ima ustavno pravo da se brani od invazije ilegalnih imigranata.

- Potrčali ste na Vrhovni sud da sprečite napore drugog suverena da zaštiti svoje građane. A surogati administracije čak su saopštili da Teksas pokušava da započne drugi građanski rat. Vaše mišljenje je pogrešno. Ostavljajući po strani nečuvenu retoriku, Države imaju nekvalifikovano ustavno pravo da se brane od "invazije" prema članu I, odeljku 10, klauzuli 3 Ustava Sjedinjenih Američkih Država - navodi se u pismu.

Prošlog ponedeljka američki Vrhovni sud presudio je da federalni agenti mogu da preseku ogradu Teksasa koja je postavljena na delovima granice, ali nije zahtevao od države da je ukloni. Nacionalna garda Teksasa postavila je žičanu ogradu duž državne granice sa Meksikom kako bi sprečila ulazak velikog broja migranata koji ilegalno dolaze u SAD.

Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je u petak da je spreman za sukob sa saveznim vlastima oko spora koji je izbio oko zaštite granice, a prethodne noći objavio je snimak u kom se vidi da se nova ograda diže na njoj.

Bajdenova administracija je nedavno zatražila od Vrhovnog suda da spreči Nacionalnu gardu Teksasa da blokira agente savezne granične patrole da pristupe delu zemlje duž južnog graničnog grada SAD Igl Pas u Teksasu. Pogranični grad je bio žarište ilegalnih migracija otkako je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost 2021.

Generalni tužilac Teksasa Ken Pakston obećao je da će nastaviti napore države „da zaštiti granicu od svakog pokušaja Bajdenove administracije da potkopa ustavno pravo države na samoodbranu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike