Zaharova okrivila SAD za pad ruskog aviona: Bajden je pretvorio Amerikance u saučesnike u smrti ukrajinskih zarobljenika

01.02.2024

15:26

0

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova istakla je na Telegramu da građani SAD „moraju da znaju gde ide njihov novac“

Zaharova okrivila SAD za pad ruskog aviona: Bajden je pretvorio Amerikance u saučesnike u smrti ukrajinskih zarobljenika
Copyright Profimedia

SAD i njihovi građani saučesnici su u smrti ukrajinskih zarobljenika koji su ubijeni prošle nedelje kada su kijevske trupe oborile ruski vojni avion Il-76 koji ih je prevozio, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

U četvrtak je Ruski istražni komitet objavio izveštaj u kom se navodi da je teretni avion uništen korišćenjem dve rakete MIM-104A američke proizvodnje ispaljene iz PVO sistema "patriot".

Il-76 se srušio u Belgorodskoj oblasti u Rusiji prošle srede. Svi koji su bili u njemu, 65 ukrajinskih zarobljenika, tri ruska vojnika i šest članova posade, poginuli su.

Ruski istražitelji su naveli da su ukrajinske trupe ispalile rakete iz oblasti Harkova, nedaleko od sela Lipci, oko 10 kilometara od ruske granice. Zaključak je donesen na osnovu 116 fragmenata projektila pronađenih na mestu pada sa natpisima na engleskom.

Odgovarajući na izveštaj, Zaharova je na Telegramu rekla da građani SAD „moraju da znaju gde ide njihov novac“, tvrdeći da su predsednik Džo Bajden i njegova administracija učinili Amerikance „saučesnicima u krvavoj tragediji“.

Profimedia/Pavel Kolyadin/TASS
 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je takođe rekao da je Il-76 oboren pomoću sistema "patriot" američke proizvodnje i pozvao na međunarodnu istragu o incidentu. On je, međutim, primetio da je malo verovatno da bi bilo koja zvanična međunarodna organizacija bila voljna da sprovede istragu.

Kijev je u međuvremenu odbio da prizna odgovornost za napad. Ukrajinska vojna obaveštajna agencija GUR saopštila je da ih Moskva nije obavestila da se ratni zarobljenici, koji bi trebalo da budu razmenjeni kasnije u toku dana, prevoze vazdušnim putem iznad Belgorodske oblasti.

Moskva je insistirala da su ukrajinske vlasti unapred obaveštene o svim detaljima transfera zatvorenika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike