Zalužnji ostaje bez posla do kraja nedelje? Šta se krije iza sukoba Zelenskog i ukrajinskog generala

02.02.2024

15:25

0

Autor: N.P.

Glasine o smeni u vrhu ukrajinske vojske

Zalužnji ostaje bez posla do kraja nedelje? Šta se krije iza sukoba Zelenskog i ukrajinskog generala
Valerij Zalužnji i Vladimir Zelenski nisu baš u dobrim odnosima - Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da smeni svog najvišeg generala Valerija Zalužnjeg, i to do kraja ove nedelje, prenosi CNN pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Glasine su se prethodno pojavile u "Fajnenšel tajmsu" i "Vašington postu", ali ih je Kijev odbacio.

Navodno se odnos Zalužnjeg i Zelenskog pogoršao kada je general u tekstu za "Ekonomist" u novembru opisao da je situacija na ratištu "došla u ćorsokak" zbog neuspele ukrajinske kontraofanzive.

Predsednik je negirao takve procene.

Profimedia
Zalužnji se više puta zamerio Zelenskom

Prema pisanju CNN-a, Zalužnji je pozvan u kabinet Zelenskog ovog ponedeljka, kada mu je rečeno da će biti smenjen u narednim danima. Iako još nije bilo zvaničnog sapštenja, to bi trebalo da se dogodi krajem ove nedelje.

"Vašington post" je preneo da je predsednik obrazložio odluku time da novi komandant treba da obnovi stanje na terenu, pošto je ukrajinski narod umoran od rata, a saveznici smanjuju slanje vojne pomoći.

Generalu je, navodno, ponuđena savetnička pozicija, koju je on odbio, pa će se možda odlučiti da u potpunosti napusti vojsku.

Nakon toga je portparol Zelenskog Sergej Nikiforov izdao zvanično saopštenje u kome je istakao da su glasine netačne.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Zelenski je želeo da ukloni svog velikog (političkog) suparnika

"Njujork tajms" prenosi da je Zelenski odlučio da preispita odluku nakon što je ceo plan završio u medijima. Ipak, drugi izvori prenose da je otkaz samo privremeno odložen, dok se ne pronađe adekvatna zamena.

Hteo da napusti Avdejevku?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je predlog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnјеg da napusti Avdejevku, objavio je tabloid "Bild", pozivajući se na izvore.

- "Bild" je saznao da je Zalužnјi želeo da napusti Avdejevku pre nekoliko nedelja kako bi ispravio liniju fronta i olakšao odbranu. Zelenski je to odbio i umesto toga je lično posetio grad 30. decembra. Ruske trupe nastavljaju da napreduju, sada postoji pretnja da će ovaj grad postati drugi Bahmut - kaže se u članku.

Jedan od oficira ukrajinske vojske rekao je da borba za vlast između Zelenskog ili šefa kancelarije predsednika Andreja Jermaka i generala Zalužnјеg postoji odavno, ali to negativno utiče na celokupnu situaciju u zemlji.

Reakcije i potencijalni naslednici

Sa druge strane, Moskva je poručila da je to pokazatelj da je kijevsko rukovodstvo u rasulu i da "ima dosta problema".

Među potencijalnim naslednicima pominju se Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga, i Kiril Budanov, načelnik vojnog obaveštajnog direktorata.

"Ekonomist" i "Njujork tajms" prenose da su obojica odbila da popune tu poziciju.

Oglasio se i nekadašnji predsednik Ukrajine, Petro Porošenko, kritikujući potez Zelenskog.

- Ukoliko se otpusti Zalužnјi, to će biti udarac u srce nacionalnog jedinstva - poručio je.

Printscreen/YouTube/ABC News
Kiril Budanov

- Činjenica je da je postojao pokušaj da se smeni Zalužnјi - brzinski potez koji je propao, jer se Zelenski nadao da će skloniti političkog suparnika, a ne vojnog. Činjenica da mu je ponudio savetničko mesto govori mnogo toga. Prihvatajući tu ulogu, udaljio bi se od vojnih pitanja, a ne bi postao politički rival. Međutim, u Ukrajini dve zapadne grupe pokušavaju da reše njihove probleme, jedna iz Londona, druga iz Vašingtona, sa blago različitim vizijama ukrajinske budućnosti - rekao je vodeći istračivač na Institutu za zemlje CIS (Komonvelt nezavisnih zemalja) Aleksander Dudčak.

Te dve sile se "igraju Zalužnјim", smatra Dudčak.

Prema njegovom mišljenju, tzv. proamerička frakcija uključuje Zalužnјеg, ukrajinsku službu bezbednosti (USB) i pojedine figure iz predsednikovog kabineta.

Probritanska grupa podrazumeva Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane, Budanova i Sirskog.

- Zasad, smena je otkazana. To ne znači da se Budanov predomislio ili da Sirski ne želi posao. Ko njih pita? Sirski nema sopstveno mišljenje. Čak je promenio i način govora, čudno je slušati ga kako priča ukrajinski. I onda će on da iskaže neko mišljenje, nema šanse. Kako stvari stoje, operacija smenjivanja Zalužnјеg je odložena. To ne znači da on neće biti smenjen. Zato sve ove figure stoje u pripravnosti - dodao je Dudčak.

AP Photo/Libkos, File
 

Odluka o smeni je mogla da proistekne iz toga što Zapad menja svoje ciljeve u Ukrajini. 

Analitičar je podvukao dva scenarija: London je više zainteresovan da se nastavi sukob, ali Vašington želi da bude zamrznut, s obzirom na to da se bliže predsednički izbori u SAD u novembru 2024. godine.

Obe strane mogle bi da imaju dobrobiti od zamrzavanja sukoba jer planiraju da pojačaju vojne kapacitete i proizvodnju oružja u narednih od tri do pet godina.

Rusija je signalizirala da neće tolerisati novi sporazum o Ukrajini, po uzoru na propali dogovor iz Minska.

Zašto se Porošenko umešao?

Iznenadna podrška Porošenka Valeriju Zalužnjem pokazuje da se širi unutrašnji sukob među ukrajinskom elitom.

- Porošenko je stari klijent demokrata i lokalni partner američkog predsednika Džoa Bajdena. Njegov odnos sa Zelenskim je veoma komplikovan. On ima svoje interese. Imajući u vidu sve korupcionaške skandale, ukoliko počnu da se odmotavaju pod Donaldom Trampom, to će biti veliki problem za njega - rekao je Dudčak za ruske medije.

AP Photo/Petr David Josek
Petro Porošenko

Da li će Zalužni očuvati svoju poziciju?

Postoji mogućnost da će Zalužnji uspeti da sačuva svoj posao.

- Čak da podnese ostavku i uđe u politiku, možda bi to bilo najbolje za njega. Trenutno, problematično je postići uspeh na ratištu. U takvoj situaciji mogao bi da kaže koliko je briljantan komandant i da svi neuspesi vode poreklo od odluka Zelenskog, sa kojima se nije slagalo vojno rukovodstvo. To bi bilo veoma dobro za Zalužnjeg. Šta mu još treba? Ima novca, ambicija i titula - zaključio je Dudčak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike