„Krvavo licemerje Vašingtona"! Zaharova reagovala na novu odluku SAD o Izraelu: Bajden u svemu vidi političku korist

02.02.2024

11:00

0

„Krvavo licemerje Vašingtona"! Zaharova reagovala na novu odluku SAD o Izraelu: Bajden u svemu vidi političku korist
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden, suočen sa gnevom propalestinskih birača zbog podrške ratu Zapadnog Jerusalima protiv Hamasa, izdao je izvršnu naredbu kojom nastoji da kazni izraelske naseljenike koji čine akte nasilja na Zapadnoj obali.

Bajden je u četvrtak potpisao naredbu, pozivajući na zamrzavanje imovine, ograničenja viza i druge sankcije protiv stranih državljana optuženih za napade ili pretnje civilima na palestinskoj teritoriji. Američki Stejt department je kasnije objavio prvi skup sankcionisanih pojedinaca u okviru inicijative, navodeći imena četiri naseljenika koji su optuženi za napad na civile na Zapadnoj obali ili izraelske aktiviste.

- Izrael mora učiniti više da zaustavi nasilje nad civilima na Zapadnoj obali i pozove na odgovornost one koji su za to odgovorni. SAD će nastaviti da preduzimaju akcije za unapređenje spoljnopolitičkih ciljeva Sjedinjenih Država, uključujući održivost rešenja o dve države, i posvećene su bezbednosti, sigurnosti i dostojanstvu Izraelaca i Palestinaca - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

U pitanju su napadi i pretnje civilima, koji su u nekim slučajevima korišćeni da bi se Palestinci isterali sa svoje zemlje na Zapadnoj obali. Na primer, jedan od sankcionisanih pojedinaca, David Čai Časdai, optužen je da je vodio nerede u kojima su zapaljena vozila i zgrade i ubijen palestinski civil. Bilo je stotine napada naseljenika na civile Zapadne obale od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, prema kancelariji UN za humanitarna pitanja.

Nasilje naseljenika „predstavlja ozbiljnu pretnju miru, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnoj obali, Izraelu i regionu Bliskog istoka i ugrožava nacionalnu bezbednost i spoljnopolitičke interese Sjedinjenih Država“, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan Izjava.

„Krvavo licemerje"

Ovim povodom oglasila se portparolska ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je kritikovala Bajdena što i iz najkrvavijeg sukoba 21. veka pokušava da izvuče političke poene pred američke izbore u novembru ove godine.

- Prvo američki predsednik priznaje aktivnosti Izraela vezane za naseljavanje, motivišući Izraelce da razvijaju palestinske zemlje, a zatim američki predsednik donosi izvršnu naredbu kojom ovlašćuje američku administraciju da uvede sankcije protiv jevrejskih naseljenika - napisala je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

- Ova stalna manipulacija je manifestacija nacionalizma i ksenofobije, kada američka država igra na osećanja Palestinaca i Izraelaca, Jevreja i muslimana u zavisnosti od političke koristi i zarad sledećeg „dogovora Bele kuće“. Krvavo licemerje Vašingtona! - dodala je ruska portparolka.

Bajden, koji se nada reizboru u novembru, suočio se sa negativnom političkom reakcijom zbog podrške izraelskom ratu u Gazi, koji se navodno vodi protiv Hamasa. Više od 27.000 ljudi, prvenstveno civila, ubijeno je u Gazi od početka sukoba, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Anketa Univerziteta Kvinipijak objavljena u sredu pokazala je da samo 34 odsto američkih glasača odobrava Bajdenovo stav prema ratu između Izraela i Hamasa. Ranija anketa CBS News-a pokazala je da je zbog podrške američkog lidera Izraelu Demokratska stranka ostala bez jedne trećine glasača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike