Nemačka tone u sve veći nered: Zbog štrajka radnika javnog prevoza zastoj u skoro celoj zemlji (VIDEO)

02.02.2024

11:53

0

Osnovni zahtevi koji treba da budu ispunjeni uključuju poboljšane uslove rada, skraćeno radno vreme i povećano pravo na godišnji odmor

Nemačka tone u sve veći nered: Zbog štrajka radnika javnog prevoza zastoj u skoro celoj zemlji (VIDEO)
Copyright AP Photo/Michael Probst

Transportni sektor u Nemačkoj zahvaćen je štrajkom koji je rezultirao obustavom autobuskih i tramvajskih linija širom zemlje.

Oko 90.000 radnika javnog prevoza pridružilo se ovom 24-časovnom štrajku, koji je organizovao sindikat "Verdi". Ova akcija potpuno je poremetila javni prevoz i stvorila poteškoće za milione putnika koji zavise od njega.

Sindikat ističe da osnovni zahtevi koji treba da budu ispunjeni uključuju poboljšane uslove rada, skraćeno radno vreme i povećano pravo na godišnji odmor za zaposlene u javnom prevozu.

 

 

Zamenica predsedavajućeg sindikata "Verdi" Kristin Bel naglasila je značajan nedostatak radne snage u sektoru, što dovodi do redovnih otkazivanja linija autobusa i vozova u svim delovima zemlje.

Građanima Nemačke savetuje se da odlože svoje sastanke, koriste alternativne metode transporta poput elektronskih bicikala ili putuju u grupama kako bi izbegli neprijatnosti izazvane štrajkom.

Omladinski i klimatski pokret "Petkom za budućnost" podržao je ovu akciju, naglašavajući zajednički cilj za bolje uslove rada i održiviju budućnost javnog prevoza.

 

 

Štrajk bezbednosnog osoblja u četvrtak takođe je imao značajan uticaj, pogodivši 11 nemačkih aerodroma i utičući na putovanja oko 200.000 putnika, što je rezultiralo otkazivanjem ili kašnjenjem oko 1.100 letova, prema podacima nemačkog udruženja aerodroma ADV.

Poremećaji se nastavljaju i danas, sa najavom štrajka osoblja u Hamburgu, gde sindikat "Verdi" poziva na obustavu rada od 3 sata do ponoći.

Sindikat ističe svoje zahteve za veće plate i jednokratnu uplatu od 3.000 evra kao kompenzaciju za inflaciju, dok je cilj postizanje sporazuma koji bi zadovoljio potrebe i radnika i poslodavaca u javnom prevozu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike