Zašto je dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu prošao neopaženo? Postoje dve opcije

29.01.2024

22:07

0

Odgovornost za napad je preuzeo Islamski otpor u Iraku

Zašto je dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu prošao neopaženo? Postoje dve opcije
Copyright Profimedia

Dron koji je usmrtio tri američka vojnika u bazi "Toranj 22" u Jordanu nije bio opažen zato što se kretao iza američkog drona koji se vraćao u tu bazu, pišu zapadni mediji.

"Volstrit džornal" piše da su dva drona koji su se simultano približavali bazu stvorili "konfuziju" među osobljem, dok neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane SAD kaže za "Politiko" da je neprijateljski dron "iskoristio priliku" da izbegne radare, tako što je pratio američku letelicu.

Citirajući neimenovanog zvaničnika, Rojters navodi da je neprijateljski dron leteo nisko, što je moglo otežati njegovo otkrivanje.

Zvanični Vašington i dalje prikuplja informacije o svim faktorima koji su omogućili napad, napominju mediji. 

Profimedia
 

Vašington je za napad optužio grupe "koje podržava Iran", a Teheran je demantovao svoju umešanost. Odgovornost za napad je preuzeo Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Bajden razmatra opcije za odgovor na napad, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin je poručio da će Vašington preduzeti "sve neophodne mere" kako bi zaštitio svoje trupe, prenosi Rojters.

Prema pisanju "Blumberga", jedna od mogućnosti da se Amerika osveti za napad jeste i "tajna operacija" tokom koje bi SAD napale ovu Iran, ne preuzimajući za to odgovornost.

Druga opcija je, dodaje medij, udar na iranske zvaničnike, a tako nešto je, kako se navodi, učinjeno i u slučaju ubistva generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine.

Najmanje je verovatno, međutim, da će SAD razmotriti povlačenje trupa iz Jordana, Sirije i Iraka, gde su bile stacionirane u okviru napora da se porazi Islamska država, zaključuje američki medij.

U Americi inače već raste pritisak na Bajdena da preduzme direktnu akciju protiv Irana, a republikanci u Kongresu krive američkog lidera za, kako kažu, "stidljive" odgovore na dosadašnje akcije grupa koje štiti Iran.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike