„Američka okupacija Sirije ne može da se nastavi"! Vojska upozorila: Oslobodićemo se zapadnog terorizma

03.02.2024

10:15

0

U napadima preko noći na istoku zemlje ubijeno je više civila i vojnika

„Američka okupacija Sirije ne može da se nastavi"! Vojska upozorila: Oslobodićemo se zapadnog terorizma
Copyright Profimedia

Damask je u subotu saopštio da američka okupacija sirijske teritorije "ne može da se nastavi" nakon što je Vašington izveo smrtonosne udare u znak odmazde za napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, prenosi AFP.

U napadima preko noći ubijeno je „više civila i vojnika, dok su drugi ranjeni i nanesena je značajna šteta javnoj i privatnoj imovini", navodi se u saopštenju sirijske vojske.

- Američka okupacija delova sirijske teritorije ne može da se nastavi - dodaje se uz potvrđivanje „odlučnosti vojske da oslobodi svu sirijsku teritoriju od terorizma i okupacije“.

SAD su za nedeljni napad dronovima u Jordanu okrivile grupe koje podržava Iran, ali nisu izvršile napad na iransku teritoriju.

Kako prenosi AFP, SAD imaju oko 900 vojnika u Siriji i 2.500 u susednom Iraku u okviru međunarodne koalicije protiv Islamske države, džihadističke organizacije koja je nekada kontrolisala delove obe zemlje.

Nedugo nakon masovnih udara na Siriju i Irak, tokom noći je pogođena američka baza u Siriji na gasnom polju Koniko u provinciji Deir Ez Zor, a Britanija je odmah pozvala na dalje napade Vašingtona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike