Konvoj od 40.000 kamiona ide ka Teksasu: "Vratimo naše granice" (VIDEO)

30.01.2024

10:57 >> 13:26

0

Autor: N.P.

Organizator Kreg Hadžins je kazao da želi da pruži podršku Nacionalnoj gardi Teksasa

Konvoj od 40.000 kamiona ide ka Teksasu: "Vratimo naše granice" (VIDEO)
Amerikanci iz Virdžinije kreću da podrže Teksas - Copyright Youtube/News2Share

Konvoj kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču bezbednost na američkim granicama, danas je krenuo iz Norfolka u Virdžiniji prema Igl Pasu u Teksasu

Konvoj se kreće prema južnoj granici i planira da održi skupove na glavnim graničnim ulaznim tačkama, uključujući San Isidro u Kaliforniji, Igl Pas u Teksasu i Jumu u Arizoni. Grupa planira da prođe jugoistočni deo Sjedinjenih Država, pre nego što se pridruži drugim demonstrantima u Teksasu nadolazećeg vikenda.

Organizator Kreg Hadžins je kazao da želi da pruži podršku Nacionalnoj gardi Teksasa. Prema njegovim procenama, trebalo bi da im se pridruži 40.000 kamiona.

- Ovo su mirne demonstracije. Čujem da 40.000 vozača kamiona dolazi iz cele zemlje i Kanade - rekao je.

"Vratimo našu granicu" je grupa demonstranata koja tvrdi čini "Božju vojsku", a pozvani su svi penzionisani pripadnici vojske, policije i veterani, kamiondžije i mnogi drugi.

Zašto polaze baš iz Virdžinije?

Organizatori su ukazali na Virdžiniju Bič gde su 1607. pristigli prvi engleski doseljenici pre nego što su se nastanili u Džejmstaunu.

- Tu su naši osnivači prvi put stupili na ovaj kontinent i posvetili zemlju Isusu Hristu, a jevanđelje se odatle širilo dalje - rekao je Hadžins.

Hadžins, mornarički veteran iz Virdžinija Biča, u aprilu 2023. je organizovao skup tzv. hrišćanskih nacionalista koji žele da "ponovo sklope brak nacije i Boga".

Lokalni mediji ističu da su skupu prisustvovale brojne desničarske figure i kontroverzni propovednici.

Profimedia
Američka vojska na granici SAD i Meksika

Sukob Teksasa i Vašingtona

Polazak konvoja iz Virdžinije produbljuje spor o bezbednosti na granicama.

- Svedoci smo nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlašćenja Vrhovnog suda - rekao je Džejmi Vakez, advokat za imigraciju.

Podsetimo, Teksas se dugo bori sa migrantskom krizom, a samo u decembru prošle godine je zabeleženo više od 300.000 prelazaka granice. Na granici sa Meksikom je postavljena i bodljikava žica, a nakon što se dvoje migranata utopilo u reci Rio Grande, situacija se zahuktala.

Profimedia
 

Vrhovni sud SAD je naložio da se žica ukloni jer ugrožava bezbednost, ali se guverner Teksasa Greg Abota usprotivio i rekao da se to neće dogoditi što je dovelo do velikog sukoba ove američke savezne države i federalnih vlasti. U međuvremenu, 26 republikanskih guvernera je podržalo Teksas u borbi protiv ilegalne migracije.

Abot je rekao da je prekršen dogovor između savezne vlade i države i najavio da je rasporedio Nacionalnu gardu na granici.

Profimedia
 

Članovi američkog Senata u Vašingtonu rade na mogućem dogovoru oko pitanja imigracija. Izvori za CBS kažu da bi dogovor mogao da bude sklopljen sledeće nedelje. Prema dogovoru, zakon bi dao predsedniku ovlašćenje da pauzira obradu zahteva za azil tokom naglog porasta broja ilegalnih prelazaka granice.

Osim toga, govori se i o uvođenju mera brže deportacije i skraćivanja vremena čekanja na odluku o azilu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike