„Poljoprivrednici kažu da je dosta"! Digla se i Irska, traktori preplavili puteve, farmeri udruženo protestuju protiv politike EU (VIDEO)

02.02.2024

12:51

0

Demonstracije su pokrenute da pokažu solidarnost sa ratarima koji protestuju u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i drugim državama članicama Evropske unije

„Poljoprivrednici kažu da je dosta"! Digla se i Irska, traktori preplavili puteve, farmeri udruženo protestuju protiv politike EU (VIDEO)
Copyright Profimedia

Više od 1.000 traktora obrušilo se na Brisel na sastanku lidera Evropske unije u četvrtak, trubeći i uzrokujući široki poremećaj u protestu poljoprivrednika zbog smanjenih prihoda i protiv strožih propisa.

Demonstranti su palili i srušili statuu u čast belgijskoj industriji čelika koja je stajala ispred Evropskog parlamenta, koji je bio zaštićen policijskom linijom i bodljikavom žicom.

U međuvremenu, hiljade farmera izašlo je na proteste širom Irske u četvrtak uveče. Stotine traktora i drugih velikih poljoprivrednih vozila prodefilovalo je kroz gradove i duž auto-puteva širom zemlje.

- Poljoprivrednici kažu da je dosta. Poruka je jasna. Vlada treba da sedne sa nama i da reši preteranu regulativu koja tera farmere u ćošak - rekao je predsednik Irskog udruženja farmera (IFA) Frensi Gorman.

Irske demonstracije su pokrenute da pokažu solidarnost sa poljoprivrednicima koji protestuju u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj i drugim državama članicama EU.

- Oni osećaju da ih iz regulišu briselske birokrate i zvaničnici Ministarstva poljoprivrede koji su daleko od realnosti svakodnevne poljoprivrede. Irski farmeri su pro-EU, ali postoji rastuća frustracija zbog uticaja politike EU na evropske farmere i njene primene ovde u Irskoj - istakao je Gorman.

 

 

Evropska komisija je u sredu saopštila da će suspendovati plan koji bi od farmera zahtevao da odvoje 4 odsto zemlje kako bi podstakli oporavak prirode i zdravlja zemljišta kako bi se kvalifikovali za subvencije.

Protesti u Briselu prate slične demonstracije u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Holandiji i povećali su nervozu među političarima desnog centra Varadkara, predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen zbog potencijalnog gubitka glasova nezadovoljnog seoskog biračkog tela u junu.

Pobuna u poljoprivrednom sektoru u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom takođe je narušila solidarnost sa Kijevom u nekim od njegovih inače najjačih saveznika, pošto su se farmeri žalili da je ukidanje trgovinskih ograničenja dovelo do nelojalne konkurencije jeftinog uvoza iz susedstva.

EU je smanjila trgovinske barijere sa Ukrajinom i Moldavijom nakon ruske vojne operacije u pokušaju da podrži njihove ekonomije i spreči globalnu krizu sa hranom, pošto je izvoz morem bio blokiran, što je napravilo problem poljoprivrednicima u zemljama članicama bloka, koji ističu da više ne žele da trpe nepravdu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike