Poljski poljoprivrednici prete da će blokirati granicu sa Ukrajinom! I istok Evrope se pobunio, najavljeni protesti

02.02.2024

13:39

0

EU sve više tone u haos zbog nezadovoljnih farmera koji više ne žele da trpe nepravdu

Poljski poljoprivrednici prete da će blokirati granicu sa Ukrajinom! I istok Evrope se pobunio, najavljeni protesti
Copyright Profimedia

Poljski farmeri počeli su da blokiraju puteve iz Ukrajine u znak protesta još prošlog proleća, a iako je Brisel ubrzo uveo ograničenja na izvoz Kijeva bliskim susedima, čim su ona istekla, Mađarska, Poljska i Slovačka su najavile nove proteste.

- Ukrajinsko žito treba da ide tamo gde pripada, na azijska ili afrička tržišta, a ne u Evropu - rekao je sindikat poljskih poljoprivrednika prošlog meseca.

Drugde u Evropi, posebno u Francuskoj, jeftin uvoz iz dalekih krajeva izvor je sve većeg besa. Zamera se što proizvodi iz zemalja kao što su Novi Zeland i Čile ne moraju da poštuju iste stroge propise kao poljoprivrednici u EU.

 

 

Poljski poljoprivrednici sada ponovo planiraju da blokiraju granicu sa Ukrajinom, tražeći od premijera Donalda Tuska pisanu garanciju o državnoj pomoći za sektor poljuljan uvozom jeftinih ukrajinskih žitarica.

Protest su najavili za sledeći petak, 9. februar, upozoravajući vladu da više neće trpeti to što ne uspevaju da isprazne sopstvene silose.

Profimedia
 

Poljska je dobila novu vladu na čelu s premijerom Donaldom Tuskom i poljoprivrednici strahuju da će ostati bez pomoći.

Evropa u haosu

Demonstracije poljoprivrednika paralisale su nekoliko država članica Evropske unije. Prvo su buknule u Nemačkoj nakon ukidanja subvencija za poljoprivredu, zbog čega je nekoliko hiljada farmera danima pravilo haos na ulicama nekoliko gradova. Njima su se pridružili i radnici iz različitih sektora, posebno železničari i radnici obezbeđenja na aerodromima, pa je trenutno u toku još jedan štrajk radnika javnog prevoza u ovoj zemlji.

Njih su pratili farmeri iz Francuske, koji su blokirali auto-puteve, bacali uvezene proizvode i orali puteve, nezadovoljni zbog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjenje inflacije, kao i zbog strožih ekoloških propisa.

I italijanski poljoprivrednici blokirali su auto-put zbog poljoprivredne politike Evropske unije za koju tvrde da je štetna po njihov sektor, dok su farmeri u Holandiji napravili potpuni haos u prestonici Briselu i to u vreme samita Evropske unije na kom se razgovaralo o novom paketu pomoći Ukrajini.

Belgijski poljoprivrednici blokirali su granicu sa Holandijom, zahtevajući smanjenje poreza i troškova proizvodnje, istovremeno protestujući zbog uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda, grčki ratari su paralisali Solun tražeći jačanje poljoprivrednog sektora, a sa kolegama iz EU solidarisali su se i farmeri iz Irske, koji su izašli poljoprivrednim mašinama na ulice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike