Sedmica u svetu: Haos na sve strane planete - Gaza, Jemen, Ukrajina, Ekvador, Nemačka, Švedska

14.01.2024

21:16

0

Tramp je bio jedna od glavnih vesti u SAD, kao favorit za republikanskog kandidata, pored prljavih detalja o Bilu Klintonu i novih informacija o Džefriju Epstajnu

Sedmica u svetu: Haos na sve strane planete - Gaza, Jemen, Ukrajina, Ekvador, Nemačka, Švedska
Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman/Rodrigo Abd/Profimedia

U nedelji za nama (8-14. januara) na sve strane sveta bilo je veoma burno. Borbe su vođene na nekoliko frontova, u jednoj zemlji je najavljen rat, u jednoj državi vođen je unutrašnji sukob, dok je u ekonomski najjačoj državi Evrope bilo burno zbog glavobolja sa godišnjim budžetom. Tramp je bio jedna od glavnih vesti u SAD, kao favorit za republikanskog kandidata, pored prljavih detalja o Bilu Klintonu i novih informacija o Džefriju Epstajnu.

Gaza

Jezive vesti nastavilse su da stižu iz Pojasa Gaze, gde je u izraelskim napadima tokom nekoliko nedelja rata stradalo više od 24.000 ljudi.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U prodaji se pojavila lutka krvave palestinske bebe, govor predsednika SAD Džozefa Bajdena prekinule su propralestinske pristalice, Južna Afrika je u četvrtak iznela optužbe za genocid pred sudom u Hagu, a već u petak Izrael se pred istim sudom branuo od njih.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je da je u Čečenskoj Republici Rusije počela izgradnja posebnog rejona koji će naseliti izbeglice iz Palestine, a u analizama portala 24sedam možete porčitati koliko daleko bi mogao da se proširi rat na Bliskom istoku i da li tužba Južne Afrike protiv Izraela može zaustaviti rat.

Jemen

U noći između četvrtka i petka SAD i Velika Britanija napale su ciljeve Huta u Jemenu, što je napravilo buru u regionu i celom svetu, a ubrzo zatim zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cenu", dok je Rusija tim povodom zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Profimedia
 

Huti su obećali da će početi da napadaju i britanske i američke brodove, planeta se podelila zbog napada na Jemen, ali su bez obzira na to amerikanci i sutradan gađali vojne ciljeve u njemu, a ko su Huti i zašto napadaju brodove u Crvenom moru možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Ukrajina

Rusija je u ponedeljak pokrenula veliki raketni napad na nekoliko ukrajinskih regiona, a u celoj zemlji na snazi je upozorenje na vazdušnu opasnost, dok su ekplozije odjekivale na sve strane, a istog dana Kijev je ponovo napao Belgorod.

Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP
 

Bivši ukrajinski zvaničnik priznao je da je vojska izgubila pola milina ljudi tokom borbi sa Rusijom, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je samo tokom protekle godine Ukrajina ostala bez više od 215.000 vojnika, a prognani ukrajinski opozicioni lider Viktor Medvedčuk izjavio je da će Vladimir Zelenski biti svrgnut ove godine.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da bi ukrajinski napadi na lokacije za lansiranje raketa unutar Rusije mogli da izazovu nuklearni odgovor zvanične Moskve, kao i da će slanje britanskih trupa u Ukrajinu biti smatrano objavom rata, dok je Velika Britanija obećala novu vojnu pomoć Kijevu, a Bela kuća saopštila da ju je obustavlja jer nema više sredstava.

Švedska

Profimedia
 

Dva vojna zvaničnika Švedske uznemirila su javnost saopštenjem da bi građani trebalo da se spreme za rat, što je napravilo paniku među Šveđanima, koji su mahnito zvali linije za pomoć i počeli da razmišljaju o izgradnji skloništa i pravljenju zaliha.

Nemačka

U Nemačkoj su na samom početku nedelje buknuli veliki protesti poljoprivrednika, koji su blokirali ulice nezadovoljni odlukom vlade da im ukine subvencije. Iako je vlada ponudila postepeno smanjenje subvencija, oni nisu odustali od svojih zahteva, tvredeći da bi to svakako uništilo privredu zemlje i sve koji se njome bave. Kasnije su im se u štrajku i demonstracijama pridružili i radnici iz ugostiteljstva, kao i stočari i kamiondžije, a u četvrtak su i železnice stupile u štrajk, što je skoro potpuno paralisalo državu.

Na sve to, poljoprivrednici su traktorima krenuli i na kancelara Olafa Šolca, pokušavajući da uđu u fabriku koju je otvarao.

Ekvador

Vođa ozloglašene kriminalne grupe Los Choneros nestao je u ponedeljak iz ekvadorskog zatvora u kom je bio od 2011. godine, što je pokrenulo vrtlog haosa u zemlji. Već u utorak proglašeno je vanredno stanje u celoj zemlji, da bi uveče naoružani napadači upali u zgradu televizije i prekinuli program uživo napadajući osoblje dok je prenos trajao, da bi ubrzo zatim predsednik Danijel Noboa doneo odluku da proglasi unutrašnji oružani sukob.

Vojska je preplavila ulice, a mediji su počeli da pišu da zapravo bande kontrolišu zatvore, iz kojih bi lako mogli da izađu, predsednik je saopštio da je zemlja u ratu sa narko-bandama, a šta se sve događa u Ekvadoru i kako je došlo do trenutnog haosa možete pročitati u analizi portala 24sedam.

SAD

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Tašta Donalda Trampa Amalija Knavs preminula je u sredu, a on se nekoliko sati kasnije oglasio tim povodom objavivši zajedničku fotografiju s njom. Istog dana anketa je pokazala da je on ubedljivo najpopularniji kandidat među republikancima, a sud u Njujorku odlučio je da mu ne dozvoli da iznese završnu reč na suđenju, dok je američka javnost brujala i o stanju ministra odbrane Lojda Ostina, koji je i dalje bio u bolnici.

Epstajn

Profimedia
Džefri Epstajn

Nove informacije o slučaju pokojnog milijardera i pedofila Džefrija Epstajna nastavile su da se pojavljuju, pa se tako pisalo da je on lično snimao bivšeg predsednika SAD Bila Klintona dok je imao odnose sa devojkama koje je angažovao. Novinari su stigli i da pitaju Klintona za komentar, da bi on šokirao internet onim što je odgovorio, a pošto se pominjao i Donald Tramp, Epstajnova žrtva izašla je u javnost i otkrila da on nije učestvovao u nečasnim radnjama i prekršajima pokojnog finansijera.

Kakve sve nelogičnosti okružuju Epstajnovu smrt i koliko se podaci istrage njegovog brata i zvanični detalji razlikuju možete pročitati u zasebnom tekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike