Misterija smrti Džefrija Epstajna: Nelogičnosti okružuju „samoubistvo", zvanični podaci i ono što je otkrio njegov brat izazivaju sumnju

10.01.2024

21:14

0

Brojni detalji još nisu razjašnjeni, a dokazi su ostali neobjavljeni, bez obzira na ponovljene zahteve za transparentnošću

Misterija smrti Džefrija Epstajna: Nelogičnosti okružuju „samoubistvo", zvanični podaci i ono što je otkrio njegov brat izazivaju sumnju
Copyright Profimedia

Uprkos tome što je bio najnadgledaniji zatvorenik u SAD, Džefri Epstajn je pronađen mrtav u saveznom zatvoru u Popravnom centru Metropoliten u Njujorku 10. avgusta 2019.

Finansijer, koji je čekao suđenje po optužbama za seksualnu trgovinu maloletnim devojkama, pronađen je u svojoj ćeliji nešto posle 6.30 ujutro, a da bi se obesio koristio je narandžastu posteljinu koju je vezao za krevet na sprat u ćeliji.

Tokom prethodne noći, kamere u Odeljenju za obezbeđenje, gde je Epstajn bio zatvoren, nisu snimale, zatvorski čuvari su spavali, a Epstajn je ostao bez cimera iz ćelije, uprkos direktnim naređenjima zatvorskih psihologa.

Tadašnji državni tužilac Bil Bar kasnije je nazvao situaciju „savršenom olujom grešaka“.

U roku od nedelju dana medicinski istražitelj je proglasio smrt samoubistvom, što znači da nije potrebna dalja istraga. Na kraju, Ministarstvo pravde je napravilo izveštaj od 128 stranica u kom je zaključeno da je zatvorsko osoblje napravilo greške i okrivilo „dugotrajne operativne izazove“ za Epstajnovu smrt.

Međutim, neki su stalno osporavali zvaničnu verziju događaja, uključujući i Epstajnovog brata Marka (69), koji vodi kampanju da više informacija bude objavljeno u javnosti, uključujući video-snimak iz bloka.

- Želim samo da utvrdim činjenice, ali kada uzmemo u obzir dostupne činjenice, imamo još pitanja. Čini se da nije bilo istrage nakon što je odlučeno da se radi o samoubistvu, nisu videli razlog da kopaju dublje. Izgleda kao zataškavanje. Zašto ne mogu da pronađem njegov izveštaj o predbolničkoj nezi? - rekao je investitor za "Njujork post".

U nastavku, u svetlu novih informacija o njegovoj mreži trgovine ljudima, navodimo javno dostupne informacija o Epstajnovoj smrti, kao i otkrića iz Markove četvorogodišnje istrage.

Autopsija

Dva lekara su bila prisutna na Epstajnovoj autopsiji, doktor Kristin Roman i doktor Majkl Baden, koga je Mark poslao da nadgleda proceduru.

Složili su se da navedu da je uzrok smrti „nerešen“, ističući da je potrebna dalja istraga.

To je nedelju dana kasnije poništila glavna medicinska islednica Njujorka Barbara Samson, navodeći da je reč o samoubistvu.

Samsonova je rekla da je videla „dodatne dokaze“, ali nije otkrila na šta je mislila.

Profimedia
 

Dr Baden je istakao da je Epstajn imao dva preloma na obe strane štitaste hrskavice blizu Adamove jabučice i jedan iznad nje na levoj strani podjezične kosti, što je „izuzetno neobično kod samoubilačkog vešanja“ i češće se sreće „kod davljenja prilikom ubistva”.

- Nisam video 50 godina da se to dogodilo u slučaju samoubilačkog vešanja - dodao je Baden.

Pored toga, nije napravljena nijedna fotografija položaja Epstajnovog tela kada je pronađen, za šta se više medicinskih istražitelja složilo da je ključni dokaz za utvrđivanje tačnog načina smrti.

Fotografije obdukcije pokazuju da su tragovi na Epstajnovom grlu bili vidljivi od srednjeg do donjeg dela vrata, i da su bili ravni, a ne podignuti i usmereni ka bočnoj i zadnjoj strani grla na način koji je više u skladu sa vešanjem.

Epstajnova ćelija

Ministarstvo pravde u istrazi o Epstajnovoj smrti navodi da je on pronađen dok je visio sa gornjeg kreveta u skoro sedećem položaju, sa zadnjicom koja je bila od dva do četiri centimetra od poda i nogama ispruženim ispred sebe.

To znači da mu je veći deo telesne težine visio na omči oko vrata.

 

 

Čuvar koji ga je pronašao Majkl Tomas tvrdio je i da je pocepao ili presekao čaršav, a zatim počeo da mu pritiska grudni koš dok nisu stigli zatvorski lekari.

U ćeliji su pronađene dve omče, navodi CBS emisija „60 minuta“.

Omča uzeta kao dokaz nije bila ona koju je zatvorski čuvar pocepao ili isekao.

Dostavljena i fotografisana omča bila je ceo komad tkanine sa porubljenom ivicom i bez mrlja ili tečnosti, uprkos tome što je navodno bila oko Epstajnovog vrata kada je umro.

Na fotografijama Epstajnove ćelije može se videti njegovo pomagalo za sprečavanje hrkanja - za koji Mark ističe da ima električni kabl koji bi bilo lakše koristiti za vešanje nego čaršav.

Tehničari hitne medicinske pomoći koji su bili na mestu događaja nisu intervjuisani, što je standardni protokol u takvim slučajevima.

Naročito u slučajevima visokog profila, policija intervjuiše hitne medicinske službe i bolničko osoblje, ali u ovom slučaju nije nikoga. Osim toga, izveštaj o Epstajnovoj predbolničkoj nezi „ne može se naći“, prema bolničkom osoblju.

Autopsija je pokazala da je Epstajn bio mrtav najmanje dva sata pre nego što je pronađen, a moguće da nije pronađen čak šest sati.

Na sve to, uprkos tome što je utvrđeno da je preminuo, prebačen je u bolnicu i stavljen na bolničku nosiljku.

Osim toga, poziv upućen hitnoj pomoći iz zatvora i njegov sadržaj nikada nisu objavljeni.

Zatvorenici i dokazi

Dok je Epstajn bio u zatvoru 23. jula, čuvari su pozvani u ćeliju koju je delio sa bivšim policajcem koji je osuđen za ubistvo četvoro ljudi Nikolasom Tartaljoneom, zbog incidenta u kom je zadobio povrede vrata.

Nakon incidenta Epstajn je rekao zatvorskom osoblju da ga je napao cimer iz ćelije. Kasnije je rekao da se „ne seća“ kako je zadobio povrede i odbio je da više govori o tome.

Sedam dana nakon incidenta, zatvorsko odeljenje za psihologiju saopštilo je da Epstajn mora da ima cimera u ćeliji u svakom trenutku i da treba da bude pod nadzorom.

Dodeljen mu je novi cimer, Efrain „Stone“ Rejes, ali je on prebačen u drugu ustanovu manje od 24 sata pre Epstajnove smrti.

Rejes je rekao svojoj porodici da je Epstajn delovao „depresivno“ i kao da „ne želi više da živi“, navodi „Njujork dejli njuz”, koji je citirao još jednog zatvorenika koji je rekao da je Epstajn govorio da će se ubiti jer vlada svejedno pokušava da ga ubije.

Video-snimci koji bi mogli da posluže kao dokaz, a koji su nastali u noći Epstajnove smrti, bili su „ograničeni“.

Prema istrazi Odeljenja za pravosuđe, „snimljeni video-dokazi za 9. i 10. avgust za područje u kom je Epstajn bio smešten bili su dostupni samo sa jedne zatvorske sigurnosne kamere zbog kvara sistema digitalnih video-rikordera u Njujorku“.

Međutim, takođe se ističe da između 22.40 dana 9. avgusta i oko 6.30 ujutro 10. avgusta niko nije viđen da ulazi u Epstajnov nivo ćelije iz zajedničkog prostora.

Uprkos podnošenju zahteva na osnovu Zakona o slobodi informisanja, snimak sa radne kamere, posebno onaj koji pokazuje uklanjanje Epstajnovog tela, nikada nije objavljen.

Usnuli stražari

Zatvorski čuvari Tova Noel i Majkl Tomas bili su stacionirani na četiri-pet metara od Epstajnove ćelije.

Međutim, 9. avgusta, u noći kada je Epstajn umro, zaspali su i uopšte nisu proveravali zatvorenike u tom odeljenju.

Registro de Agresores Sexuales del Estado de Nueva York via AP, Archivo
 

Kasnije su priznali da su falsifikovali evidenciju u kojoj je pisalo da su sproveli provere.

Obojica su optuženi za nemar, ali su postigli dogovor u okviru kog su, u zamenu za priznanje krivice i saradnju sa saveznom istragom o Epstajnovoj smrti, optužbe odbačene.

Ni jedan ni drugi nikada nisu javno govorili o Epstajnu ili onome što se dogodilo te noći.

U optužnici protiv policajaca navodi se i prisustvo još dvojice zatvorskih čuvara, „Službenika-1” i „Službenika-2”, koji su takođe bili na dužnosti tokom bar jednog dela smene i trebalo je da prate Noela u obilasku. Njihov identitet do danas nije objavljen.

Mark kaže da ne želi i ne može da dobije ništa od smrti svog brata, da nije bio deo njegovog testamenta i da je snosio pravne troškove i morao da troši novac da zaštiti svoju porodicu od 2019.

- Imali su saslušanje koje je usledilo nekoliko dana nakon njegove smrti da se žale na ograničenja kaucije... zašto bi se Džefri ubio nekoliko dana pre tog saslušanja? Jer ako bi dobio kauciju, izašao bi iz zatvora, čekajući suđenje u svojoj kući sa nanogvicom - rekao je Mark istraživačkom novinaru Deklanu Hilu u njegovom podkastu „Crimewaves“.

- Zašto se onda ubiti? Da je kaucija ponovo odbačena, onda bih to razumeo. Verujte mi, bilo bi lakše da su patolozi izašli i rekli: „Izgleda kao samoubistvo" - onda bih mogao da ostavim ceo ovaj problem iza sebe - zaključio je.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike