Prognani opozicioni lider: Zelenski će biti svrgnut ove godine, ali to će biti dobro za Ukrajince

10.01.2024

18:09

0

Medvedčuk je kritikovao aktuelnog ukrajinskog predsednika, nazivajući ga „nesmešnom parodijom diktatora“

Prognani opozicioni lider: Zelenski će biti svrgnut ove godine, ali to će biti dobro za Ukrajince
Viktor Medveščuk - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Vladimir Zelenski suprotstavio se svim svojim saveznicima, kako domaćim tako i stranim, i suđeno mu je da bude svrgnut ove godine, izjavio je prognani ukrajinski opozicioni lider Viktor Medvedčuk, koji smatra da će to biti dobro za ukrajinski narod.

Medvedčuk je bio lider stranke Opoziciona platforma – Za život, koju je vlada Zelenskog zabranila jer je navodno bila „proruska“. Uhapšen je i proteran iz Ukrajine u razmeni zarobljenika sa Moskvom. Političar je od tada promovisao projekat koji bi njegovu matičnu naciju učinio neutralnom državom, dajući prioritet nacionalnim interesima, a ne ruskom neprijatelju.

U kolumni objavljenoj u sredu Medvedčuk je kritikovao aktuelnog ukrajinskog predsednika, nazivajući ga „nesmešnom parodijom diktatora“, čija slabost šalje signal svim „političkim predatorima da ga pojedu“.

- Zelenski je antagonizovao svakoga koga je mogao: velike biznismene, koje je stavio na crnu listu kao izdajnike i oligarhe, profesionalne naciste, koji vide njegov kukavičluk, vojsku, koja vidi njegovu nesposobnost, i na kraju, ali ne i najmanje važno, narod, koji vidi njegovu ravnodušnost i surovost - napisao je.

Ukrajina je u dubokoj krizi koja će sigurno dovesti do nacionalne katastrofe kada se smanje zapadna sredstva za rat protiv Rusije, tvrdi on, ali, kako kaže, građani Ukrajine treba da shvate da pad Zelenskog „nužno znači i poraz ukrajinskog naroda“.

Profimedia
 

Medvedčuk smatra da je upravo suprotno - da će to biti pobeda za njih, pošto ih je predsednik „odavno izdao i prodaje ih kao topovsko meso“.

Kolumna je predvidela teška vremena za SAD, za koje Medvedčuk veruje da su izgubile smer, i EU, za koju očekuje da će je Vašington žrtvovati da bi podržao američku ekonomiju. Za Ukrajinu to znači da nema članstva u EU, a njeni građani treba da znaju da će „Evropljani morati da daju svoja finansijska dobra američkim elitama, a ne ukrajinskim izbeglicama“.

Medvedčuk smatra da Rusija može poslužiti kao alternativa „osiromašenju Evrope“. On očekuje da će se „broj Ukrajinaca u Rusiji povećati 2024. godine, od čega će imati koristi ne samo oni, već svi“.

Rusija je postala glavna destinacija za ukrajinske državljane, a zvaničnici procenjuju da je čak pet miliona pobeglo na istok nakon izbijanja neprijateljstava 2022. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. On je kao tragičnu opisao činjenicu da je politika podela Kijeva nakon oružanog udara 2014. dovela do krvoprolića između ovih naroda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike