Najava rata s Rusijom u Švedskoj izazvala paniku! Građani pozivali linije za pomoć, vlasti tvrde da vreme ističe

11.01.2024

12:55

0

Iako nije članica NATO-a, zemlja se priprema za povećanje vojnog budžeta u skladu sa politikom bloka

Najava rata s Rusijom u Švedskoj izazvala paniku! Građani pozivali linije za pomoć, vlasti tvrde da vreme ističe
Copyright Profimedia

Upozorenje dva visoka zvaničnika odbrane o mogućem ratu u Švedskoj izazvalo je živu diskusiju i kontroverze.

Ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin izrazio je tokom nedeljne konferencije zabrinutost zbog potencijalnog rata, a podršku njegovoj poruci dao je i glavni vojni komandant, general Mikel Biden, naglašavajući da bi građani trebalo da se "psihički pripreme za tu mogućnost".

Opozicioni političari, međutim, nisu bili saglasni s takvim tonom upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Anderson naglasila je da, iako je bezbednosna situacija ozbiljna, trenutna situacija ne ukazuje na neposrednu pretnju rata.

Organizacija za prava deteta, Bris, izvestila je o povećanju zabrinutosti među mladima koji su pozivali nacionalnu liniju za pomoć nakon što su videli vesti i postove na društvenim mrežama, posebno na Tiktoku.

- Ovo je bilo pripremljeno, a ne nešto slučajno. Trebalo je da pruže informacije za decu kad istupe sa takvim informacijama za odrasle - rekla je portparolka Brisa Maja Dal za BBC.

Iako je upozorenje izazvalo kontroverze, ministar Bolin istakao je da namera nije da se izazove panika, već da se podstakne svest o ozbiljnosti situacije. On je apelovao na lokalne vlasti, organizacije za vanredne situacije i pojedince da preduzmu odgovarajuće korake.

Profimedia
 

- Ako me nešto drži budnim noću, to je osećaj da se stvari odvijaju presporo - rekao je Bolin na konferenciji u nedelju.

Švedska se trenutno nalazi blizu pridruživanja NATO savezu, što je dodatno podstaklo debatu o potencijalnom ratu. General Biden, koji je nedavno posetio ukrajinski istočni front, naglasio je da njegove primedbe nisu ništa novo dok Švedska razmatra slanje borbenih aviona u Ukrajinu.

Iako su neki stručnjaci skeptični u vezi sa stvarnom pretnjom ratom, upozorenja visokih vojnih zvaničnika i političara služe kao podsticaj za jačanje civilne i vojne odbrane zemlje. Premijer Ulf Kristerson najavio je povećanje vojnog budžeta kako bi se ispunili ciljevi NATO-a, iako njegova zemlja nije zvanično članica bloka.

Posle više od dva veka mira, Švedska je na korak da se pridruži NATO-u, ali je u tome sprečavaju Turska i Mađarska, koje se protive njenom članstvu.

Finska se već pridružila bloku, a ruski zvaničnici sugerisali su da će ona biti "prva koja će patiti" ako tenzije sa NATO-om eskaliraju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Švedsku tokom konferencije da radi sa njegovom zemljom i drugima na proizvodnji oružja, uz poruku da treba da "zajedno ojačaju".

Profimedia
 

Oskar Jonson, stručnjak za odbranu, rekao je da je ton upozorenja načelnika odbrane bio nešto poput "bure u šoljici čaja" i da je 90 odsto onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije što se premalo radi na izgradnji civilne i vojne odbrane.

- Vreme je ograničeno i njegov cilj bio je da pozove na buđenje agencije, pojedince i odeljenja - rekao je on za BBC.

- Švedske oružane snage su neverovatno kompetentne, ali razmere nisu ni blizu. Poslednji Zakon o odbrani kaže da treba da formiramo 3,5 brigade, dok je Ukrajina imala 28 kada je rat počeo - dodao je.

Osim toga, on je naglasio da je potrebno nekoliko faktora da bi do stvarnog rata došlo. Kako je istakao, ruski rat u Ukrajini se privodi kraju, pa njena vojska ima vremena da se obnovi i ponovo naoruža svoje snage, dok bi Evropa mogla da izgubi vojnu podršku SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike