Potpuni haos u Ekvadoru: Narod u strahu od besnih bandi koje vode rat protiv vlade, vojska na ulicama, nigde nije bezbedno (VIDEO/FOTO)

10.01.2024

11:25

0

Najnovija eksplozija nasilja povezana je sa bekstvom iz zatvora vođa dveju bandi

Potpuni haos u Ekvadoru: Narod u strahu od besnih bandi koje vode rat protiv vlade, vojska na ulicama, nigde nije bezbedno (VIDEO/FOTO)
Vanredno stanje u Ekvadoru - Copyright AP Photo/Dolores Ochoa

Bezbednosna situacija u Ekvadoru je sve dramatičnija iz minuta u minut. Ubistva i nasilje povezano sa trgovinom drogom su u porastu, a zemlja je postala jedna od najopasnijih u Latinskoj Americi.

Do pre samo nekoliko godina Ekvador je bio relativno mirna zemlja smeštena između dva najveća svetska proizvođača kokaina, Kolumbije i Perua, koji su nedavno imalo sopstvene nasilne unutrašnje sukobe između bezbednosnih snaga i nominalno levičarskih pobunjenika povezanih sa unosnom trgovinom drogom.

Zbog ogromnog porasta nasilja mladi predsednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je stanje „unutrašnjeg oružanog sukoba”, proglašavajući 20 bandi koje trguju drogom terorističkim grupama i ovlašćujući ekvadorsku vojsku da „neutrališe” kriminalne frakcije „u okviru međunarodnog humanitarnog prava”.

Saopštenje je usledilo u trenutku kada je Ekvador upao u haos i krvoproliće pošto je najozloglašeniji vođa bande i narko-bos u zemlji Adolfo Macijas, zvani Fito, pobegao iz zatvora u nedelju.

Noboino naknadno proglašenje vanrednog stanja podstaklo je kriminalce da pokrenu talas napada unutar zatvora i izvan njih u kojima su ubijeni policajci i zatvorski čuvari, a naoružani gangsteri su napali TV stanicu tokom direktnog prenosa.

Ekvadorci su prestravljeni.

Upad u zgradu televizije

Nakon dramatičnog upada naoružane grupe napadača u zgradu televizije TC u gradu Gvajakil, predsednik Noboa je hitno reagovao potpisavši dekret o terorističkim grupama.

Napadači su u utorak uveče neočekivano upali u studio tokom živog TV prenosa, prisilivši zaposlene da se bace na pod dok su se u pozadini čuli pucnji i vika.

Prema izveštajima novina El Universo, novinari i snimatelji su u panici slali brojne poruke sa molbama za pomoć dok su napadači harali zgradom. Jedna od poruka glasila je: "Žele da ubiju mnoge od nas. Pomozite nam."

U odgovoru na incident, Nacionalne policijske snage Ekvadora su putem društvenih mreža objavile da su specijalne snage odmah raspoređene na mesto zločina kako bi rešile hitnu situaciju. U međuvremenu, policija je evakuisala zaposlene iz zgrade.

 

 

Kasnije je policija Ekvadora izvestila da su uhapsili sve naoružane napadače, a da su svi zaposleni i taoci ostali živi. Prilikom hapšenja pronađeni su najmanje četiri komada vatrenog oružja, dve granate i "eksplozivni materijal".

Cesar Zapata, glavni zapovednik nacionalne policije, najavio je da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde zbog svojih terorističkih dela.

Kulminacija nasilja

- Ovo nikada ranije nismo videli. Uvek smo sebe definisali kao ostrvo mira. Ali naslutili smo da će ovo da se desi - kazao je Fernando Karion, stručnjak za bezbednost sa Latinoameričkog instituta društvenih nauka u Kitu.

Stopa nasilnih smrti u toj južnoameričkoj zemlji u 2017. bila je pet na 100.000 stanovnika, kaže Karion. Sada je 46, što „čini 2023. godinu najnasilnijom u istoriji Ekvadora“, kaže on. Prema policijskim evidencijama, 2023. godine je bilo najmanje 7.592 nasilnih smrti, u poređenju sa 4.426 u godini ranije.

Printscreen Youtube/La Vanguardia
Hose Adolfo Macijas

Najnovija eksplozija nasilja povezana je sa bekstvom iz zatvora ne samo Macijasa, već i drugog vođe bande, Fabrisija Kolona, koji je pobegao iz zatvora tokom nemira u ponedeljak uveče. Tužilaštvo je dovelo u vezu Kolona, vođu bande Los Lobos (Vukovi), sa prošlogodišnjim ubistvom predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija i pretnjama smrću generalnom tužiocu Dajani Salazar.

Prošle nedelje Noboa se obavezao da će slediti vođstvo predsednika El Salvadora, Najiba Bukelea, i izgraditi dva zatvora maksimalnog obezbeđenja koristeći istu kompaniju i dizajn kao popularni lider, što je verovatno dodatno podstaklo bes bandi.

Veliki deo rastućeg nasilja u Ekvadoru uzrokovan je nadmetanjem između rastuće grupe lokalnih kriminalnih bandi, koje su svoju brutalno nasilnu taktiku zastrašivanja naučile od svojih podržavalaca, rivalskih meksičkih narko-kartela Sinaloe i Halisko Nove generacije.

Sada se ta krvoločna taktika okreće protiv zajedničkog neprijatelja – ekvadorske države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike