SAD izvele novi napad na položaje Huta u Jemenu

13.01.2024

07:34

0

Centralna komanda SAD saopštila je da je u "nastavku akcije" rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač "Carnei" koristeći rakete Tomahavk

SAD izvele novi napad na položaje Huta u Jemenu
SAD napao Hute - Copyright Foto: Tanjug/ Maxar Technologies via AP

Američka vojska izvela je rano jutros novi napad na položaje Huta u Jemenu, dan nakon što su SAD i Britanija pokrenule vazdušne napade na ciljeve Huta u toj državi, prenosi AP.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u "nastavku akcije" rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač "Carnei" koristeći rakete Tomahavk.

Novinari agencije AP u Sani, glavnom gradu Jemena, javili su da su čuli jednu jaku eksploziju.

CNN prenosi, pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, da su napadi bili znatno manjeg obima nego prethodne noći.

Huti su u petak ispalili najmanje jedan protivbrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN. TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva. Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Hita na brodove u Crvenom moru.

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su seriju napada na Jemen protiv pobunjenika Huta koji su povezani sa Iranom, a koji ciljaju međunarodne brodove u Crvenom moru.

Predsednik Džo Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.

Huti, koji podržavaju palestinsku grupu Hamas, nazvali su napade "varvarskim" i upozorili da će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu, kao i američke i britanske brodove. Saopšteno je daj e u udarima poginulo pet njihovih pripadnika, dok je šest povređeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike