Gotovo je! Bela kuća obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

12.01.2024

10:16

0

Sada je sve na Kongresu, koji nije baš raspoložen za nastavak finansiranja Kijeva

Gotovo je! Bela kuća obustavlja vojnu pomoć Ukrajini
Bela kuća - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su obustavile isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini zbog nedostatka sredstava za takve programe, izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

Kirbi je naglasio da je pomoć koja se pružala sada obustavljena, jer su isporučeni poslednji paketi iz dostupnih zaliha za koje su bila obezbeđena sredstva.

On je dodao da dalje izdvajanje sredstava za Ukrajinu u potpunosti zavisi od odluke Kongresa.

- Veoma je važno da Kongres reaguje na taj zahtev, koji se tiče nacionalne bezbednosti, kako bismo dobili dalje finansiranje - kazao je Kirbi.

Krajem decembra američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je u 2023. godini isporučen poslednji paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara. Bela kuća je upozorila da su tim potezom iscrpljena sredstva namenjena podršci Kijevu, te da neće biti novih isporuka oružja i municije sve dok Kongres ne odobri dodatna finansijska sredstva.

Za to vreme u SAD se nastavljaju pregovori o paketu za bezbednosne mere na granici sa Meksikom.

Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokrali su republikanci u Senatu ranije u decembru jer nije sadržao striktne mere o američkim granicama i imigracionoj politici.

Nezavisna američka senatorka Kirsten Sinema rekla je 3. januara da je Senat "blizu" dogovora o pograničnim bezbednosnim merama, koji bi otvorio put za odobravanje pomoći Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike