Potpuno rasulo u Nemačkoj: Poljoprivrednici protestuju, hiljade traktora na ulicama, cela zemlja paralisana (VIDEO)

08.01.2024

13:19

0

Iako je Vlada predložila postepeno smanjenje subvencija, demonstranti smatraju da to nije dovoljno i ne odustaju od svojih uslova

Potpuno rasulo u Nemačkoj: Poljoprivrednici protestuju, hiljade traktora na ulicama, cela zemlja paralisana (VIDEO)
Protesti - Copyright Profimedia

U Folksvagenovoj fabrici u Emdenu u Donjoj Saksoniji prekinua je proizvodnja nakon što su farmeri koji protestuju blokirali ulaz u fabriku.

Portparolka kompanije potvrdila je da je proizvodnja za taj dan obustavljena, a zaposlenima je poručila da ne dolaze na posao. Inače, planirano je bilo da se proizvodnja električnih automobila nastavi sledeće nedelje nakon božićnih praznika.

 

 

Ovo je samo jedna od posledica šireg talasa radničkih protesta u Nemačkoj na početku nove godine. Radnici iz različitih sektora, posebno železničari i poljoprivrednici, zahtevaju poboljšanje radnih uslova.

 

 

Železničari traže jednokratnu pomoć od 3.000 evra, povećanje plata i smanjenje radnih sati. Sa druge strane, poljoprivrednici protestuju zbog planiranog ukidanja subvencija za gorivo.

Sredinom decembra ukidanje subvencija za poljoprivredu izazvalo je velike proteste, a u nedelju uveče hiljade poljoprivrednika stigle su u centar Berlina na traktorima, najavljujući masovni protest širom zemlje koji se očekuje danas, 8. januara.

 

 

Blokade su dodatno zakomplikovale i povratak učenika u školske klupe od 8. januara, jer su putovanja otežana zbog protesta.

 

 

Iako je Vlada Nemačke predložila postepeno smanjenje subvencija, poljoprivrednici smatraju da to nije dovoljno i ne odustaju od svojih uslova.

 

 

Nemački mediji izveštavaju da će danas gotovo celokupna zemlja biti pogođena blokadama, a poljoprivrednici su dobili podršku i od vinogradara i uzgajivača svinja.

 

 

Uprkos pritiscima i protestima, Vlada Nemačke zasad ne namerava da menja svoje planove za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, ističući da donosi odluke koje ne mogu uvek svima odgovarati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike