Ukrajinski zvaničnik priznao: Stradalo je 500.000 vojnika, treba to da kažu ljudima

08.01.2024

16:19

0

On smatra da bi pitanje mobilizacije bilo rešeno ako bi vlast u Kijevu bila iskrena prema građanima

Ukrajinski zvaničnik priznao: Stradalo je 500.000 vojnika, treba to da kažu ljudima
Copyright AP Photo/Libkos

Lideri Ukrajine treba iskreno da priznaju da su izgubili 500.000 pripadnika vojske od početka sukoba sa Rusijom i da je mesečna stopa žrtava oko 30.000, rekao je bivši generalni tužilac Jurij Lucenko.

Vlada predsednika Vladimira Zelenskog mogla bi da ubedi nevoljne građane da se pridruže borbi tako što će javno priznati teške gubitke na bojnom polju i izjaviti da je samo postojanje zemlje ugroženo, smatra on.

Ukrajinci „moraju da znaju koliko ih je poginulo, a onda će sve debate o mobilizaciji biti rešene“, dodao je on.

Obraćajući se medijima u zemlji u sredu, bivši zvaničnik je predložio niz koraka za rešavanje korupcije i izbegavanja regrutacije.

On je predložio da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ministar odbrane i najviši vojni general moraju da uvedu novi zakon kako bi se naglasila ozbiljnost situacije.

- Trebalo bi da kažu koliko je Ukrajinaca poginulo. Znam da će ova vest biti loše primljena. Ali ne postoji drugi način da se iz zone komfora izvedu milioni onih koji se kriju iza lažnih priča da svi mogu da služe osim njih - rekao je Lucenko.

Ukraine ammunition
 

Prema rečima Lucenka, ovaj „šok“ bi doveo do velikih redova u kancelarijama za regrutaciju, kao što se dogodilo u februaru 2022. Druga važna mera, prema rečima bivšeg zvaničnika, bila bi kampanja slanja pripadnika ukrajinske elite na liniju fronta.

- Vojsku ne treba da čine samo radnici i seljaci. Svi treba da se bore za Ukrajinu - naveo je on, tvrdeći da bi to ohrabrilo obične građane za koje je rekao da imaju veoma jak osećaj za pravdu.

Zelenski je u decembru rekao da ga je ukrajinska vojska zamolila da mobiliše još 450.000 ili 500.000 vojnika da nadoknadi gubitke na bojnom polju. Kasnije tog meseca, vlada je predstavila predlog zakona o mobilizaciji kojim se predlaže smanjenje starosne granice za zapošljavanje sa 27 na 25 godina i eliminisala izuzeća za neke kategorije osoba sa invaliditetom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike