Nemačka je stala! Sablasno na železničkim stanicama, štrajku poljoprivrednika se pridružili železničari, haos se otima kontroli (VIDEO/FOTO)

10.01.2024

12:18

1

Farmeri su dobili dodatnu podršku, a vlada je stavljena pod još veći pritisak da nađe rešenje

Nemačka je stala! Sablasno na železničkim stanicama, štrajku poljoprivrednika se pridružili železničari, haos se otima kontroli (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Nemačka se suočava sa transportnim haosom izazvanim trodnevnim štrajkom mašinovođa širom zemlje, u kombinaciji sa tekućim protestima poljoprivrednika ljutih zbog planiranog smanjenja subvencija.

Štrajk železnica je pokrenut u utorak nakon što je radni sud u Frankfurtu odbacio privremenu zabranu koju je tražio nemački železnički operater Deutsche Bahn (DB).

Tokom štrajka železnice će raditi po znatno smanjenom redu vožnje za vanredne situacije, primoravajući mnoge od miliona putnika DB-a da otkažu svoja putovanja ili pronađu druge načine da stignu do svojih odredišta. Oko 80 odsto međugradskih usluga je ukinuto, dok će regionalne linije biti pogođene u različitoj meri, kaže DB.

Do petka uveče štrajkovaće i mašinovođe.

Na štrajk je pozvao Sindikat mašinovođa GDL, koji zahteva bolje plate, uz smanjenje rada sa 38 na 35 sati nedeljno.

Profimedia
 

To je treći i najveći štrajk vozača otkako je njihov sindikat u novembru započeo pregovore sa DB-om i drugim prevoznicima.

Sindikati obećavaju da će štrajkovi biti nastavljeni

Šef GDL-a Klaus Veselski rekao je u sredu za radio ZDP da će štrajkovi biti nastavljeni dok se ne ispune zahtevi njegovog sindikata i da DB „mora dati značajne ponude“.

- Ako se ništa ne desi do petka, napravićemo pauzu i preći na sledeći korak - rekao je on, nazvavši poslednju ponudu DB-a „provokacijom“.

Profimedia
 

DB je predložio da se vozačima daju različite opcije kada je u pitanju broj sati koje rade - od 35 do 40 časova nedeljno.

Poljoprivrednici blokiraju puteve

Štrajk na železnici usledio pošto su nemački farmeri obećali da će pojačati svoje proteste širom zemlje protiv planiranog smanjenja subvencija, poput onih za dizel-gorivo.

 

 

Poljoprivrednici od ponedeljka svojim traktorima blokiraju brojne ulaze na auto-put i održavaju skupove u gradovima. Protesti su izazvali značajne poremećaje u saobraćaju.

Neki posmatrači su kritikovali činjenicu da su mnogi konzervativci dali podršku protestima farmera nakon što su kritikovali slične taktike koje su koristili klimatski aktivisti Poslednje generacije.

 

 

Drugi su izrazili zabrinutost da je krajnja desnica iskoristila gnev farmera da podrži sopstvenu agendu.

U novinskom intervjuu objavljenom u sredu ministar poljoprivrede Džem Ozdemir izrazio je razumevanje za strahove farmera, rekavši da su mnogi zabrinuti da se njihovi interesi zanemaruju u političkom pejzažu kojim dominiraju urbani akteri.

 

 

On je, međutim, upozorio da bi trenutna društvena atmosfera mogla da dovede do situacije „kao što je ona u SAD“, gde ljudi „ne razgovaraju jedni sa drugima, ne veruju jedni drugima i pretpostavljaju apsolutno najgore jedni od drugih“.

 

 

Štrajkovi i protesti buknuli su u vreme kad se nemačka koaliciona vlada pod kancelarom Olafom Šolcom suočava sa velikim izazovima u proguranju budžeta za 2024.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike