Izrael izneo odbranu povodom optužbe za genocid nad Palestincima: Ismejali Južnu Afriku, pa ponavljali već poznate fraze (VIDEO/FOTO)

12.01.2024

14:41

0

Nekoliko izraelskih predstavnika branilo je jevrejsku državu od optužbi pred Međunarodnim sudom pravde

Izrael izneo odbranu povodom optužbe za genocid nad Palestincima: Ismejali Južnu Afriku, pa ponavljali već poznate fraze (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Patrick Post

Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog genocida u Pojasu Gaze.

U uvodnom izlaganju na MSP pravni savetnik izraelskog ministarstva spoljnih poslova kazao je da „izraz genocid pokušava da se upotrebi kao oružje protiv Izraela" u sadašnjem kontekstu, a „ne samo da se sudu predstavi grubo iskrivljena priča”.

On je napomenuo da je Hamas 7. oktobra izvršio „invaziju" na više od 20 izraelskih zajednica i na muzički festival, nakon čega su usledili „masakr na veliko, sakaćenje, silovanja i otmica onoliko građana koliko su teroristi mogli da pronađu".

Zbog toga je, kako kaže, „kao odgovor na pokolj 7. oktobra Izrael ima inherentno pravo da preduzme sve legitimne mere da odbrani svoje građane i obezbedi oslobađanje talaca“.

Beker je otišao toliko daleko da je izjavio da Južna Afrika pokušava da „oduzme Izraelu inherentno pravo da se brani", kao i da „prijavu i zahtev treba odbaciti zbog toga što su klevete“.

U nastavku je rekao i da Južnoafrička Republika ima bliske odnose da Hamasom.

AP Photo/Patrick Post
Tal Beker

- Južnoafrička Republika ima bliske odnose s Hamasom uprkos tome što je grupa priznata kao teroristička organizacija u mnogim državama - izjavio je Beker, tvrdeći da militanstna grupa „koristi civilnu infrastrukturu i ne uspeva da zaštiti svoje civile", kao i da „Izael deluje u Gazi kako bi zaštitio civile".

- Izrael u Gazi neće da uništi ljude, već da ih zaštiti. Svoje ljude. Izrael je u odbrambenom ratu protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog naroda - dodao je.

Hamasov napad 7. oktobra, Hamasov napad 7. oktobra, Hamasov napad 7. oktobra...

Profesor međunarodnog prava Malkolm Šo sledeći je pravni predstavnik Izraela koji se obratio sudu.

U svom izlaganju pozvao se na južnoafričkog advokata profesora Dagarda, jednog od jučerašnjih govornika, koji je tvrdio da su nacije u „sporu”.

- Neiskreno je sugerirati da je ovo spor, pre je jednostrani spor - poručio je on, još jednom ponovivši što i svi iz Izraela - da rat u Pojasu Gaze treba posmatrati iz konteksta napada Hamasa 7. oktobra.

 

 

- Hamasov napad ne daje Izraelu pravo da prekrši međunarodno pravo, ali znači da Izrael ima pravo da se brani se u skladu s humanitarnim pravom. Izrael nije imao nameru da uništi palestinski narod, ali ima nameru da se bori se protiv pripadnika Hamasa. Malo je toga osim nasumičnih tvrdnji koje bi pokazale da Izrael ima ili je imao konkretnu nameru da uništiti, u celosti ili delimično, palestinski narod. Namjera da Izrael deluje kako bi se odbranio „sigurno postoji”. Akcije Izraela su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i proporcionalne su - kazao je on između ostalog.

- Pri razmatranju tvrdnji Južnoafričke Republike da Izrael sprovodi genocid u Gazi, moraju se uzeti u obzir ponašanje i naredbe čelnika države - dodao je Shaw, tvrdeći da moguća kršenja međunarodnog prava pojedinih vojnika ne odražavaju nužno državnu politiku.

Međutim, nekoliko izraelskih zvaničnika, uključujući ministra odbrane u ratnom kabinetu, imalo je izjave u kojima se, kako deluje, poziva na neobuzdano nasilje u Gazi.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u oktobru: “Uklonićemo sve. Gaza neće biti ono što je bila pre”.

„Izrael nije gađao bolnice"

Galit Raguan, vršiteljka dužnosti direktora odeljenja za međunarodno pravosuđe pri izraelskom Ministarstvu pravde, počela je govor optužujući Hamas za veliki broj civilnih žrtava u Gazi.

 

 

- Urbano ratovanje uvek će rezultirati stradanjem civila - rekla je Raguan, napominjući da to „može biti nenameran, ali zakonit rezultat napada na vojne ciljeve i da ne predstavlja genocidna dela”.

U Gazi je, kako je istakla, broj ubijenih civila pogoršan Hamasovom strategijom da se umeša „među civilno stanovništvo”, ukazujući na napade Hamasa za koje je rekla da su se odvijali iz škola, bolnica i drugih civilnih područja.

Od 7. oktobra grupe za ljudska prava optužuju Izrael za namerno vođenje napada na civilne ciljeve, uključujući novinare i zdravstveno osoblje.

I Raguan je imala smele izjave, pa je tako rekla da Izrael nije bombradovao bolnice, nego da je „šteta nastala kao rezultat neprijateljstva u blizini bolnica" jer je „Hamas koristio bolnice u vojne svrhe". 

„Izrael je osigurao ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze"

Naredni predstavnik Izraela, advokat Omri Sender, tvrdio je da jevrejska država „bez sumnje ispunjava pravni test konkretnih mera, usmerenih posebno na priznavanje i osiguranje prava palestinskih civila u Gazi”.

 

 

On je naveo da je Izrael osigurao ulazak humanitarne pomoći u Gazu i da nije bilo ograničenja u količini vode koja može da uđe u Pojas Gaze, kao i da su kamioni s hranom uspeli da uđu u Pojas i da je bolesnima i ranjenima dopušten odlazak u Egipat.

Tom prilikom nije pomenuo da je Izrael, u ranim danima rata, prekinuo dotok vode i hrane u opkoljenu enklavu, dok je prekidanjem struje i nedozvoljavanjem dostavljanja goriva uništena zdravstvena struktura.

„Južna Afrika je pokušala da dovede sud u zabludu"

Gilad Noam, zamenik glavnog državnog tužioca Izraela, izjavio je da Južnoafrička Republika nije uspela da iznese argumente za privremene mere.

AP Photo/Patrick Post
 

- Podnosilac zahteva nije ukazao da između Izraela i Južnoafričke Republike postoji konkretan spor i pokušao je da dovede sud u zabludu da on postoji. Takođe nije ispunio uslove prihvatljivog prava na zaštitu u sadašnjim okolnostima. Događaji koji su predmet ovog postupka odvijaju se u okviru rata koji je podstakao Hamas, a koji je uređen pravnim okvirom međunarodnog humanitarnog prava. Oni ne spadaju u delokrug Konvencije o genocidu - kazao je on.

Za šta Južna Afrika optužuje Izrael?

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Tvrdila je da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovoga meseca. Odluku povodom optužbi za genocid sud će doneti za nekoliko godina.

AP Photo/Patrick Post
 

Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Južna Afrika i Izrael su potpisnici Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja obavezuje potpisnice da ne počine genocid i da ga spreče i kazne. 

Konvencija definiše genocid kao „dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa".

U Pojasu Gaze do početka rata 7. oktobra stradale su skoro 24.000 ljudi, od kojih su većina žene i deca, dok je razorena i civilna infrastruktura, uključujući škole, univerzitete i bolnice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike