Protesti blokirali Nemačku: Poljoprivrednicima se pridružile još tri grupe, kolaps na putevima, četiri štrajka koče sve (VIDEO/FOTO)

09.01.2024

17:45

0

Saobraćaj je paralizovan u mnogim delovima zemlje, a izveštaji o demonstracijama sve više podsećaju na ratne vesti

Protesti blokirali Nemačku: Poljoprivrednicima se pridružile još tri grupe, kolaps na putevima, četiri štrajka koče sve (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Nemačka se suočava sa četiri velika štrajka koja prete da parališu zemlju, a bavarski ministar ekonomije Hubert Ivanger izneo je tim povodom oštre kritike na račun lidera zemlje, tvrdeći da oni "ne razlikuju svinju od krave".

Na traktoru blizu Berlina visi obešena lutka, a poruka "Ako umre farmer, umreće i zemlja" jasno ilustruje ozbiljnost i očaj poljoprivrednika širom Nemačke. Protesti su se proširili, pa su poljoprivrednici dobili podršku vozača kamiona, radnika restorana i železničara.

Hiljade traktora preplavilo je nemačke auto-puteve u okviru drugog talasa protesta protiv mera fiskalne štednje koje je sprovela vlada Olafa Šolca.

Profimedia
 

Saobraćaj je brzo paralizovan u mnogim delovima zemlje, a izveštaji o protestima sve više podsećaju na ratne vesti: "Pet i po hiljada traktora kreće iz različitih pravaca ka Minhenu", "Kotbus će uskoro biti odsečen od spoljnog sveta", "Granica sa Češkom je zatvorena"...

Šta je problem?

Glavni zahtev poljoprivrednika jeste da se vrate državne subvencije za dizel-gorivo, koje je vlada ukinula kako bi očuvala budžet.

Bez tih subvencija mnoga poljoprivredna gazdinstva suočena su s bankrotom, što dovodi u pitanje održivost poljoprivredne proizvodnje u Nemačkoj.

Njihov moto "Nema farmera, nema hrane" jasno ističe zabrinutost za budućnost poljoprivrede u zemlji.

Profimedia
 

Kamiondžije su pridružile protestima zbog nedavnog povećanja putarina, dok mali proizvođači, ugostiteljski radnici i mnogi drugi protestuju zbog ekonomskih teškoća izazvanih novim porezima i poskupljenjima.

Podršku farmerima pruža i bavarski premijer Markus Zeder, koji zahteva ostavku kancelara Šolca i održavanje novih izbora. Pravosuđe podržava blokade auto-puteva, osim za hitnim situacijama - farmerima je naloženo samo da propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce i druge službe.

Iako je vlada delimično popustila pod pritiskom, predžući postepeno smanjenje subvencija, poljoprivrednici insistiraju na potpunom povratku svih oduzetih subvencija.

- Delimični ustupci za nas znače samo odloženu smrt - poručio je predsednik Udruženja nemačkih farmera Joakim Rukvid.Kritike na račun Šolcove vlade dolaze i iz političkih krugova, gde se tvrdi da je zemlja zapala u haos, polarizaciju i ekonomske probleme, ne nalazeći rešenja za pitanja poput migracija i energetske krize.

Aleksandar Dobrint, predsednik poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu, smatra da je nemačka vlada uvela zemlju u haos.

- Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. Vlast je uništila naš privredni rast, izazvala energetsku krizu, a nije rešila migracionu. Sve to dovodi do straha u društvu, raspirivanja tenzija i protesta - zaključio je Dobrint.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike