Južna Afrika iznela slučaj protiv Izraela pred sudom u Hagu: Navela dva čina genocida i brojne druge optužbe

11.01.2024

14:23

0

Nekoliko predstavnika zemlje iznelo je optužbe i dokaze protiv jevrejske države

Južna Afrika iznela slučaj protiv Izraela pred sudom u Hagu: Navela dva čina genocida i brojne druge optužbe
Copyright AP Photo/Patrick Post

Južna Afrika je u svom današnjem obraćanju pred sudom tvrdila da Izrael čini genocid u Gazi, navodeći veliki broj civilnih žrtava, raseljavanje stanovništva, nedostatak sigurnog skloništa i loše humanitarne uslove kao dokaz za to.

- Genocidi se nikada ne proglašavaju unapred, ali ovaj sud ima koristi od dokaza u proteklih 13 nedelja koji neosporno pokazuju obrazac ponašanja i srodne namere koji opravdavaju kao verodostojnu tvrdnju o genocidnim aktima - rekla je južnoafrička advokatica Adila Hassim sudijama.

Dalje je navela izjave vodećih izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i predsednika Isaka Hercoga.

Hercogov komentar da je „čitava nacija odgovorna“ za napad 7. oktobra je izdvojen, a sudu je prikazan video-snimak izraelskih vojnika kako radosno pevaju u Gazi o ispunjavanju biblijske zapovesti o uništenju Amaleka nakon što je prikazan video Netanjahua koji podseća izraelski narod da je kralju Saulu naređeno da uništi sve muškarce, žene, decu i životinje iz naroda Amaleka.

- Obim razaranja u Gazi, gađanje porodičnih kuća i civila, rat koji je rat protiv dece, sve to jasno pokazuje da se genocidna namera razume i da je sprovedena u praksi. Artikulisana namera je uništavanje palestinskog života - rekao je advokat Tembeka Ngkukajtobi.

AP Photo/Patrick Post
 

- Koja država bi priznala genocidnu nameru? Ipak, karakteristika ovog slučaja nije tišina kao takva, već ponavljanje i ponavljanje genocidnog govora u svim sferama države u Izraelu - dodao je on.

Citiranje Mandele

Ronald Lamola, ministar pravde Južnoafričke Republike dao je uvodnu riječ u slučaju.

- Pružajući ruke … narodu Palestine, činimo to s punom svešću da smo deo čovečanstva. Ovo su bile reči našeg predsednika osnivača Nelsona Mandele, to je duh u kojem je Južna Afrika pristupila Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida 1998. godine - rekao je on.

Zatim je podsetio da nasilje i razaranje u Palestini i Izraelu nisu započeli 7. oktobra 2023. godine.

- Palestinci su iskusili sistematsko ugnjetavanje i nasilje u poslednjih 76 godina, 6. oktobra 2023. i svaki dan od 7. oktobra 2023. Nijedan oružani napad na državnu teritoriju, bez obzira koliko ozbiljan, čak ni napad koji uključuju zločine ne mogu pružiti opravdanje ili odbranu za kršenje konvencije, bilo da se radi o zakonu ili moralu. Izraelski odgovor na napad 7. oktobra prešao je ovu granicu i dovodi do kršenja konvencije - kazao je Lamola.

 

 

- Suočeni s takvim dokazima i našom dužnošću da učinimo šta možemo kako bismo sprečili genocid, kako je sadržano u članu 1. Konvencije, južnoafrička Vlada je pokrenula ovaj slučaj i pozdravlja što je Izrael uključen u slučaj kako bi sud rešio stvar - dodao je.

Prvi čin genocida

Adila Hasim predstavila je slučaj Južnoafričke Republike.

- Ovo je slučaj koji naglašava samu suštinu naše zajedničke ljudskosti kako je izraženo u uvodu Konvencije o genocidu. Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael prekršio član 2. Konvencije počinivši dela koja potpadaju pod definiciju genocida. Radnje pokazuju sistematske obrasce ponašanja iz kojih se može zaključiti da je reč o cenocidu - rekla je ona.

Istakla je da je “masovno ubijanje Palestinaca u Gazi prvi čin genocida”.

 

 

- Izrael je nedeljno ispaljivao 6.000 bombi. Najmanje 200 puta je ispalio bombe na jug Gaze koji je označio kao bezbedan. Niko nije pošteđen. Čak ni novorođenčad - naglasila je Hasim.

Drugi čin genocida

Kao drugi čin genocida Hasim je navela sledeće radnje:

- Nanošenje ozbiljnih telesnih ili duševnih povreda Palestincima u Gazi predstavlja kršenje člana 2B Konvencije o genocidu.

- Iza izraelskih napada ostalo je skoro 60.000 ranjenih Palestinaca, a većinu čine žene i deca. U isto vreme, zdravstveni sistem je pred kolapsom.

- Veliki broj palestinskih civila, uključujući decu, uhapšen je, stavljeni su im povezi preko očiju, bili su prisiljeni da se skinu, nakon čega su kamionima prevezeni na nepoznata mesta.

 

 

- Patnja palestinskog naroda, fizička i psihička, neoboriva je činjenica.

Genocidne izjave političara

Izraelski politički čelnici, vojni komandanti i drugi službenici sistematski su i eksplicitno iskazivali svoje genocidne namere, istakao je advokat Tembeka Ngkukajtobi koji zastupa Južnoafričku Republiku.

- Vojnici na terenu vodili su se njihovim izjavama, učetvujući u ubijanju Palestinaca i uništavanju fizičke infrastrukture u Gazi - istakao je.

Šta Južna Afrika traži od Međunarodnog suda pravde?

Južnoafrička Republika traži od Međunarodnog suda pravde da donese privremene mere neophodne sa se zaštite prava palestinskog naroda u skladu sa Konvencijom o genocidu, kao i da utvrdi privremene mere kako bi se sačuvala ta prava i sprečilo pogoršanje ili proširenje sukoba.

AP Photo/Patrick Post
 

Privremene mere koje vlada Južne Afrike traži da sud odredi:

- Izrael će odmah obustaviti svoje vojne operacije u Gazi.

- Izrael će osigurati da sve vojne regularne ili neregularne jedinice, organizacije i pojedinci na koje može da utiče ne preduzmu nikakve operacije u smislu nastavka narušavanja prava Palestinaca u skladu sa Konvencijom o genocidu.

- Južna Afrika i Izrael će, svako u skladu sa svojim obaveza iz Konvencije o genocidu, preduzeti sve razumne mere kako bi sprečili genocid.

- Izrael će u skladu sa obavezama u odnosu na palestinski narod koji je zaštićen Konvencijom o genocidu odustati od činjenja bilo kojeg člana iz Konvencije koji se tiču ubijanja članova grupe, nanošenja teških fizičkih i psihičkih povreda, namjernog nametanja grupi uslova života koji mogu dovesti do njenog fizičkog istrebljenja djelimično ili u potpunosti, nametanja mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar grupe.

- Izrael će preduzeti sve mere da se spreči proterivanje ili prisilno raseljavanje Palestinaca i njihovih domova, da se osigura pristup vodi hrani, humanitarnoj pomoći, gorivu, skloništu, odeći, higijeni, medicinskim potrepštinama.

- Izrael će osigurati da njegova vojska, neregularne jedinice, pojedinci i organizacije na koje ima uticaj, ne čine nikakva dela opisana gore niti da učestvuju u direktnom podsticanju genocida, pokušaju sprovođenja genocida ili saučešću u genocidu, a ako to izvrše, preduzeće korake u njihovom kažnjavanju.

- Država Izrael će preduzeti mere kako bi sprečila uništavanje i osigurala očuvanje dokaza o zločinima genocida. Izrael neće delovati tako da uskrati ili ograniči pristup Gazi misijama za utvrđivanje činjenica i međunarodnim telima.

- Izrael će podneti izvještaj sudu o svim merama koje je poduzeo u roku od jedne sedmice.

- Izrael će se uzdržati od bilo kakve radnje koja bi mogla da pogorša spor pred sudom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike