Kuba stala uz Palestince: Izrael je teroristička država, mi nikada nećemo biti među ravnodušnima

27.12.2023

13:23

0

U postu na Iksu Dijaz Kanel je nazvao izraelske postupke „poniženjem za čitavo čovečanstvo“

Kuba stala uz Palestince: Izrael je teroristička država, mi nikada nećemo biti među ravnodušnima
Copyright AP Photo/Rafiq Maqbool

Izrael je teroristička država koja je izvršila genocid u Gazi, rekao je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel na društvenim mrežama u utorak. On je komentarisao tekuću vojnu operaciju koju je Izrael pokrenuo protiv Hamasa u znak odmazde nakon smrtonosnog iznenadnog napada te militantne grupe 7. oktobra, u kom je ubijeno oko 1.200 na jugu zemlje.

Karipska nacija, koja nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom, bila je veoma kritična prema izraelskom ratu protiv militanata. Tokom vojne operacije veliki delovi enklave su uništeni i skoro 21.000 Palestinaca je ubijena, prema lokalnim zvaničnicima.

U postu na Iksu Dijaz Kanel je nazvao izraelske postupke „poniženjem za čitavo čovečanstvo“ i požalio se da se nacija izvlači.

 

 

- Kuba, koja nikada neće biti među ravnodušnima, iznova i iznova diže glas za Palestinu - dodao je on.

Kubanski parlament je prošle nedelje usvojio deklaraciju kojom se izražava podrška palestinskom narodu i njegovoj težnji za državnošću. U dokumentu je ponašanje Izraela označeno kao "genocid", a osuđuju se i njegovi "varvarski postupci" koji naglašavaju neuspehe međunarodne diplomatije.

- Najoštrije osuđujemo odgovornost i saučesništvo vlade Sjedinjenih Američkih Država u ovom genocidu - navodi se u deklaraciji, pozivajuži se na upotrebu prava veta Vašingtona u Savetu bezbednosti UN u ime Izraela.

- Nekažnjivost Izrael kroz istoriju može se objasniti samo njegovim uverenjem da neće biti posledica zbog podrške vlade SAD - naveli su poslanici.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izrazila je nezadovoljstvo zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi i tvrdi da iza zatvorenih vrata vrši pritisak na Izrael da promeni svoj pristup.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike