Dok Bliski istok "gori" obaveštajci SAD i Izraela se prepiru ko je kriv: CIA je sve znala, a da li je obavestila Mosad?

14.10.2023

17:44

0

Autor: M. Vu.

Izraelski zvaničnici nisu prepoznali rutinske vežbe Hamasa kao znak da grupa sprema neposredan napad

Dok Bliski istok "gori" obaveštajci SAD i Izraela se prepiru ko je kriv: CIA je sve znala, a da li je obavestila Mosad?
Napad na Gazu - Copyright AP Photo/Hatem Moussa

Deset dana pre napada na Izrael, američka obaveštajna služba zabeležila je najmanje tri incidenta koji s administraciji Džo Bajdena dali nagoveštaj da postoji povećan rizik od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba. Ipak, još uvek nije poznato da li je CIA svoje nalaze podelila sa Mosadom.

CNN piše da su američki obaveštajci 28. septembra zaključili da je velika verovatnoća da bi pripadnici terorističkog Hamasa narednih dana mogli da pokušaju da lansiraju rakete na jugu Izraela, dok bi 5. oktobra; samo dva dana pre masakra, CIA je upozorila na drastičan porast nasilja među pripadnicima Hamasa.

Dan kasnije, 6. oktobra, primetili su neobičnu aktivnost za koju sumnjaju da je povezana sa pokušajem terorističkog napada.

"Najveći problem je što su takve informacije uobičajena pojava za Bliski istok. Moguće je da je osoba koja je imala uvid u te informacije zaključila "da, ništa novo" i da je na taj način došlo do propusta", objasnio je za CNN dobro upućen izvor.

AP Photo
 

„Da smo znali ili znali za predstojeći napad na saveznika, jasno bismo ga obavestili“, rekao je u petak ministar odbrane Lojd Ostin.

Ali te procene su bile deo talasa upozorenja na visokom nivou Bajdenovoj administraciji od strane njene sopstvene obaveštajne službe i bliskoistočnih saveznika tokom prošle godine, što je pokrenulo pitanje da li su SAD i Izrael adekvatno prilagođeni riziku.

Serija upozorenja, ali reakcija izostala

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije – kao i sadašnji i bivši zvaničnici obaveštajnih službi – kažu da su i dalje fokusirani na krizu koja je pred nama i insistiraju da je prerano da se preispita kako je planiranje ovako masovnog napada pošlo po zlu.

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje u regionu rekao je za CNN da je njihova zemlja više puta izražavala zabrinutost američkim i izraelskim zvaničnicima da palestinski gnev dostiže opasne nivoe. Ali oni nikada nisu slušali svaki put kada smo ih upozorili“, rekao je zvaničnik.

AP Photo/Susan Walsh
 

Bliskoistočni diplomata u Vašingtonu takođe je rekao za CNN da je njihova vlada više puta upozoravala Belu kuću i američke obaveštajne zvaničnike da će Hamasove zalihe oružja i bes među Palestincima eksplodirati.

„Oružje koje postoji u Gazi je van svake mašte“, tvrdi diplomata. „Oružje koje postoji na Zapadnoj obali, preko Hamasa, takođe postaje pravi problem i Hamasova kontrola Zapadne obale je pravi problem.

Više sadašnjih i bivših obaveštajnih zvaničnika, kao i neki zakonodavci upoznati sa američkim obaveštajnim službama, odbacili su ideju da je neuspeh u obezbeđivanju taktičkog upozorenja o napadu odgovornost SAD — zato što je veliki deo izveštaja američkih obaveštajnih službi o Gazi dolazio iz Izraela.

SAD prebacuje odgovornost na Izrael

Drugi izvor upoznat sa obaveštajnim službama rezimirao je stav SAD: „Izrael je ovo propustio, a ne mi. Imamo određeni nivo poverenja u Šin Bet, ID, Mosad i druge.”

Njujork tajms je takođe objavio da su neki izveštaji postojali i da predsednik Džo Bajden nije bio obavešten o njima.

AP Photo/Hatem Moussa
 

"Nije bilo unapred upozorenja o terorističkom napadu", rekao je zvaničnik Bajdenove administracije za CNN.

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe i CIA odbili su da komentarišu.

Kako je Hamas nasankao Mosad

Na osnovu intervjua sa desetinama sadašnjih i bivših obaveštajnih, vojnih i kongresnih zvaničnika, među američkim zvaničnicima i zakonodavcima raste percepcija da je neuspeh Izraela da predvidi eksploziju tinjajućeg besa iz Gaze prvenstveno posledica „nedostatka mašte“.

Hamas je verovatno prikrio planiranje operacije putem staromodnih kontraobaveštajnih mera kao što je lično vođenje sastanaka o planiranju i držanje podalje od digitalnih komunikacija čije signale mogu da prate Izraelci. Ali američki zvaničnici takođe veruju da je Izrael postao samozadovoljan zbog pretnje koju predstavlja Hamas i nije uspeo da prepozna ključne pokazatelje da grupa planira operaciju velikih razmera.

Na primer, izraelski zvaničnici nisu prepoznali rutinske vežbe Hamasa kao znak da grupa sprema neposredan napad. Militanti su trenirali da napadnu najmanje šest lokacija širom Gaze, otkrila je istraga CNN-a, uključujući jednu lokaciju na manje od milje od izraelske granice.

Printscreen/Youtube/VICE News
 

„Bilo je mnogo naznaka opšte promene u stavu Hamasa, a potom iu javnoj retorici i odnosu prema nasilju i napadima uopšte“, rekao je jedan izvor upoznat sa američkim obaveštajnim službama.

Uopšteno govoreći, javni stav Bajdenove administracije uoči napada takođe nije odražavao pojačan osećaj zabrinutosti zbog potencijala za nasilje. Godišnja procena globalne pretnje obaveštajne zajednice, objavljena u februaru, ne pominje Hamas.

„Region Bliskog istoka je danas mirniji nego što je bio u poslednje dve decenije“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na Atlantik festivalu 29. septembra.

„Izazovi ostaju“, rekao je Salivan, navodeći „tenzije između Izraelaca i Palestinaca. „Ali koliko vremena moram da potrošim danas

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike