Čak 20 osoba je živo zakopano u masovnoj grobnici u Gazi! "Ubijali su pacijente koji su bili na operacijama"

25.04.2024

22:10

0

Palestinski tim civilne odbrane pozvao je u Ujedinjene nacije da istraže, kako su rekli, ratne zločine u bolnici u Gazi

Čak 20 osoba je živo zakopano u masovnoj grobnici u Gazi! "Ubijali su pacijente koji su bili na operacijama"
Masovna grobnica u Gazi - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman, File

Gotovo 400 tela izvučeno je iz masovnih grobnica u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu, a prema prvim informacijama čak 20 osoba je živo zakopano.

- Osim ovih koji su živi zakopani, ubijeni su Palestinci koji su se u bolnici Naser lečili. Većina tela je poptpuno ili delimično raspadnuta. Ovo nam pokazuje kakva situacija se dešavala dok su izraelski vojnici od ove bolnice napravili svoju vojnu bazu. Izrael sprečava timove da uđu u pojas Gaze kako bi započeli istragu - javio je reporter Al Džazire.

Iz tima Civilne zaštite saopštili su da nisu uspeli da identifikuju više od pola ubijenih.

Palestinski tim civilne odbrane pozvao je u Ujedinjene nacije da istraže, kako su rekli, ratne zločine u bolnici u Gazi, rekavši da je skoro 400 tela izvučeno iz masovnih grobnica nakon što su izraelski vojnici napustili kompleks.

"Postoje slučajevi pogubljenja na terenu nekih pacijenata dok su bili podvrgnuti operacijama u medicinskom kompleksu Naser", saopštile su snage civilne odbrane na konferenciji za novinare, ne iznevši nikakve dokaze.

Palestinske vlasti su ove nedelje izvestile da su pronašle stotine tela u masovnim grobnicama u Naserovoj bolnici, glavnoj medicinskoj ustanovi u centralnoj Gazi, nakon što su se izraelske trupe povukle iz grada Kan Junisa.

 

 

Takođe su saopštili da su tela pronađena i u bolnici El Šifa u severnoj Gazi, koja je bila meta operacije izraelskih specijalnih snaga.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Tirk rekao je u utorak da je "užasnut" uništavanjem medicinskih ustanova Naser i el Šifa i izveštajima o masovnim grobnicama.

Izraelske odbrambene snage, sa druge strane, odbacile su tvrdnje zvaničnika Hamasa da su bile umešane u stvaranje masovnih grobnica i navodna pogubljenja Palestinaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike