Indija uspavala rover i lender na Mesecu: Dokle je stigla misija Čandrajan-3 i šta je otkrila do sada?

10.09.2023

09:16

0

Svemirska agencija se nada da će svemirski alati biti ponovo probuđeni kasnije ovog meseca, 22. septembra

Indija uspavala rover i lender na Mesecu: Dokle je stigla misija Čandrajan-3 i šta je otkrila do sada?
Copyright Image by Arek Socha from Pixabay

Nakon što je obavio istorijsko sletanje na površinu Meseca, čime je Indiju svrstao u malu grupu zemalja koje su bezbedno postavile svemirski brod na naš prirodni satelit, lender Čandrajan-3 je ušao u režim spavanja - odmara se tokom 14-dnevne lunarne noći pre nego što kontrolori misije pokušaju da ponovo probude svemirski brod kasnije ovog meseca.

Primarni ciljevi misije su sada uspešno ostvareni, što je Čandrajan-3 smestilo u istoriju istraživanja svemira. Skoro dve nedelje lender je isprobavao svoju tehnologiju i prikupljao podatke uglavnom fokusirane na analizu sastava mesečevog tla i superretke atmosfere.

Svemirski brod Čandrajan-3 sleteo je na površinu Meseca 23. avgusta. Bezbedno prizemljenje učinilo je Indiju tek četvrtom nacijom na svetu koja je izvršila takav podvig, posle Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Do sada su u 21. veku samo Kina i Indija sletele na Mesec.

To je takođe označilo prvu misiju istraživanja tako blizu južnog pola Meseca, regiona od ključnog naučnog i strateškog značaja za globalne svemirske sile, jer se veruje da je dom naslaga vodenog leda. Resurs bi se mogao sakupiti i pretvoriti u vodu za piće ili čak raketno gorivo za buduće misije koje istražuju kosmos dublje.

U Indiji misija Čandrajan-3 je postala nacionalni ponos. Više od 70 miliona ljudi je gledalo onlajn izveštavanje o sletanju, a hiljade su se okupile da zajedno gledaju sletanje.

- Naši neumorni naučni napori nastaviće se u cilju boljeg razumevanja univerzuma za dobrobit čitavog čovečanstva - objavio je indijski premijer Narendra Modi na društvenim mrežama 2. septembra, slaveći misiju Čandrajan-3 i nedavno lansiranje prve indijske svemirske letelice posvećene proučavanju Sunca.

 

 

Indijska organizacija za istraživanje svemira, ili ISRO, potvrdila je u ponedeljak, 4. septembra, da je lunarni lender Čandrajan-3 stavljen u režim spavanja, pošto svemirska letelica nije dizajnirana da nastavi da prikuplja naučne podatke dok je mesto sletanja u senci zbog Zemljine površine ili u lunarnoj noći.

Svemirska agencija se nada da će lender i mali rover sa šest točkova koji je poslat s njim biti ponovo probuđeni kasnije ovog meseca, 22. septembra.

Šta je sve postigao Čandrajan-3

Sletanje lendera Čandrajan-3 u avgustu usledilo je samo nekoliko dana nakon što Rusija nije uspela u pokušaju da sličnu letelicu, Luna-25, spusti blizu južnog pola Meseca. Vozilo Čandrajan-3 je skoro odmah počelo da šalje ažurirane informacije o svojim uspesima.

Dan nakon sletanja ISRO je potvrdio da je lender uspešno postavio lunarni rover sa šest točkova koji je izašao na površinu nakon što je bio ušuškan u telu letelice.

Izašao je pomoću male rampe pre nego što je krenuo „u poteru za lunarnim tajnama na južnom polu“, saopštio je ISRO na sajtu Iks, ranije poznatom kao Tviter.

Zajedno, lender, koji je težak oko 1.700 kilograma, i rover od 26 kilograma imaju nekoliko naučnih instrumenata. Oni uključuju laser koji može da analizira hemijski sastav mesečevog regolita, koji pomaže u potrazi vodenog leda, i ultratanak sloj gasova koji čine mesečevu egzosferu. Rover je takođe opremljen seizmometrom koji je pokušao da otkrije potrese u unutrašnjosti Meseca.

NASA's Goddard Space Flight Center/Arizona State University
U centru kvadrata nalazi se indijski lender Čandrajan-3

ISRO je potvrdio da su svi instrumenti „normalno radili" tokom misije.

Svemirska agencija je delila sporadična ažuriranja na društvenim mrežama, postavljajući prve poglede na različite podatke koje su prikupili lender i rover, koji su uspeli da pređu ukupno više od 100 metara na površini Meseca i da naprave fotografije tokom svog putovanja.

Jedan eksperiment merio je temperaturu površinskog sloja Meseca na različitim dubinama, a naučnik ISRO-a BHM Darukeša rekao je lokalnom novinskom izdanju, PTI, da je površina toplija nego što se očekivalo.

- Svi smo verovali da temperatura može da bude negde oko 20 stepeni Celzijusa do 30 stepeni Celzijusa na površini, ali je 70 stepeni Celzijusa. Ovo je iznenađujuće više od onoga što smo očekivali - rekao je on.

Rover je takođe otkrio određenu seizmičku aktivnost koristeći instrument dizajniran da meri tutnjave i potrese ispod površine Meseca, a rover je koristio spektroskop da potvrdi prisustvo sumpora u blizini južnog pola Meseca. Sada će naučnici imati za cilj da istraže kako je element stigao tamo i da li prirodno postoji na površini ili je tamo dospeo nakon udara meteora ili vulkanskom aktivnošću, navodi ISRO.

ISRO je stavio rover u stanje mirovanja 2. septembra, dok su njegovi solarni paneli bili orijentisani da uhvate prve sunčeve zrake dok se mesec vraća u dan kasnije ovog meseca.

Profimedia
 

- Nadamo se uspešnom buđenju za još jedan set zadataka! U suprotnom, zauvek će ostati tamo kao indijski lunarni ambasador - objavio je ISRO na Iksu.

Ali to nije kraj priče za lender. On je imao još jedan zapanjujući podvig 4. septembra, kada je upalio svoje motore da bi se podigao oko 40 centimetara od tla i napravio mali skok kako bi sleteo oko 30 do 40 centimetara dalje od svog prvobitnog položaja.

ISRO je naglasio važnost ove demonstracije tehnologije, napominjući da će mogućnost vraćanja lendera sa površine Meseca biti od suštinskog značaja za buduće misije koje imaju za cilj da vrate uzorke tla ili čak astronaute kući nakon lunarne misije.

Ubrzo nakon toga, lender se pridružio roveru, ulazeći u san i čekajući da se ponovo probudi kada se Sunce vrati.

Još nije sigurno da će lender i rover, u stvari, ispravno funkcionisati kada kontrolori misije pokušaju da ih ponovo uključe kasnije ovog meseca, ali svi su ispunjeni primarni ciljevi koje je ISRO do sada postavio postavio za misiju.

 

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike