Indijski rover na Mesecu došao do neočekivanog otkrića: Ostalo mu da ostvari samo još jedan zadatak

30.08.2023

15:56

0

Indija je prošle sedmice postala prva država koja je sletela blizu južnog pola Zemljinog prirodnog satelita

Indijski rover na Mesecu došao do neočekivanog otkrića: Ostalo mu da ostvari samo još jedan zadatak
Copyright Profimedia

Lunarni rover Pragjan, koji je deo indijske misije Čandrajan-3, otkrio je sumpor u blizini južnog pola Meseca, saopštila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) u utorak.

- Nedvosmisleno je potvrđeno prisustvo sumpora na površini Meseca u blizini južnog pola, posle prvih merenja na licu mesta - objavio je ISRO na društvenoj mreži X (ranije Tviter).

Svemirska agencija je potvrdila da su aluminijum, kalcijum, gvožđe, hrom, titan, mangan, silicijum i kiseonik takođe otkriveni, kako se i očekivalo, i da je „potraga za vodonikom u toku“. U posebnom postu ISRO je pokazao slike Vikramovog lendera koje je napravila navigaciona kamera na roveru u sredu ujutro.

Od tri cilja koje su predvideli naučnici iza misije Čandrajan-3, demonstracija mekog sletanja, vožnja rovera Mesecom i sprovođenje naučnih eksperimenata na licu mesta, sonda je već obavila dva, a treći je u toku, naveo je ISRO ranije.

Misija Čandajan-3 analizira sastav materijala na Mesecu tako što ih izlaže laserskim impulsima visoke energije, saopštio je ISRO. Tehnika, poznata kao "LIBS", može odrediti elementarni sastav materijala kao što su stene i zemljište.

 

 

Rover je 27. avgusta naišao na krater prečnika 4 metra koji se nalazio na 3 metra ispred njega. Međutim, izvršena je korekcija kursa i rover je bezbedno krenuo novom putanjom, navela je svemirska agencija.

Sletanje rovera na Mesec 23. avgusta smatra se značajnim dostignućem, čime je Indija postala prva zemlja koja je sletela blizu južnog pola Meseca, i četvrta nakon Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država i Kine koja je uspešno sletela na prirodni satelit Zemlje. Prema bazi podataka američke svemirske agencije NASA o misijama na Mesec, samo 62 takve misije (od ukupno 111) bile su uspešne u poslednjih sedam decenija.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike