Dotakli su Mesec, a sad kreću ka Suncu: Indija pokrenula istorijsku misiju koja će je učiniti još većom silom u svemiru

02.09.2023

09:14

0

Misija koje je mnogo puta odložena unapređena je tokom godina i sada ima nekoliko ciljeva i više mogućnosti

Dotakli su Mesec, a sad kreću ka Suncu: Indija pokrenula istorijsku misiju koja će je učiniti još većom silom u svemiru
Solarna oluja - Copyright Foto:Profimedia

Deset dana nakon Vikramovog istorijskog sletanja u region južnog pola Meseca indijski svemirski program okreće se ka Suncu.

U subotu, 2. septembra, svemirska letelica Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) otpočela je put od 1,5 miliona kilometara kako bi donela kući ogromnu količinu detalja o aktivnostima Sunca.

Aditja L-1 (Aditja je na sanskritu znači Sunce), sa sedam naučnih tereta, krstariće četiri meseca da bi stigla do takozvane Lagranžove tačke (L1), nazvane po italijanskom astronomu i matematičaru Džozefu Luju Lagranžu, koja je na oko 1 odsto rastojanja između Sunca i Zemlje.

Prema ISRO-u, očekuje se da nosivost Aditje L-1 pruži ključne informacije za razumevanje problema solarnog fenomena, kao što su zagrevanje najudaljenijeg sloja Sunčeve atmosfere, korone; izbacivanje magnetnog polja i plazme iz korone, što se tehnički naziva izbacivanjem koronalne mase (CME); solarne baklje i aktivnosti pre baklja i njihove karakteristike; dinamika svemirskog vremena; proučavanje širenja čestica i polja u prostor između planeta.

Podaci o takvim pojavama pomoći će na različite načine. Solarne baklje utiču na efekat El Ninjo koji zagreva Zemljine okeane i tako utiče na vremenske prilike na globalnom nivou. Solarne baklje izazvale su nestanke struje u Rusiji, a jedna od najvećih pratila je CME 1989. godine, zamračivši celu provinciju Kvebek u Kanadi na 12 sati. Karingtonov događaj iz 1859. godine bio je jedna od najjačih zabeleženih solarnih baklji, koja je oslobodila energiju kao deset milijardi megatona detoniranog TNT-a. Tadašnji telegrafisti su čak osetili strujni udar dok su kucali telegrame.

 

 

U tajnosti će ostati podaci koje solarna sonda prenosi Indijskom vazduhoplovstvu (IV) u nameri da obuči pilote u okviru plana za podizanje korpusa astronauta na osnovu onoga u Nasi. Podaci će se definitivno koristiti za pilote koji prolaze obuku za prvi indijski program letova u svemir, Gaganjan.

Otprilike u vreme sletanja Vikrama 23. avgusta iz lunarne misije Čandrajan-3, profesori Odeljenja za vazduhoplovstvo, Indijskog instituta za nauku (IISc),pružili su prvoj grupi oficira IV detaljan brifing o svim aspektima koji se tiču svemirskog vremena, solarne aktivnosti i putovanja u svemir. Kasnije su oficiri ušli u nekoliko objekata Organizacije za istraživanje i razvoj odbrane (DRDO) u Bengaluruu.

Radeći sa IV-om, ISRO je već odabrao četiri probna pilota za projekat Gaganjan. Iako bi ovaj prvi let sa indijskim astronautom na brodu mogao da poleti za nekoliko godina (kasnio je po planu jer su svi testovi i operacije obustavljeni tokom pandemije), ovi piloti su prošli obuku u Rusiji, ali sada žive u dobrom opremljenom kampusu ISRO-a. Njihova imena, u tajnosti već tri godine, uskoro će zajednički objaviti ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi, rekli su izvori ISRO-a.

Proučavanje Sunca

Samo istraživanje Aditja L-1 je bilo mnogo odloženo da je modifikovano iz obične naučne misije u mnogo veći projekat. Izvori su rekli da će redizajn sada omogućiti upozorenja na solarne baklje i izbacivanje koronalne mase (CME), kao i o promenama u svemirskim vremenskim prilikama - što bi pomoglo ISRO-u da prekine operacije satelita na koje takva aktivnost verovatno utiče.

Profimedia
 

- Zavisni smo od podataka koje dele sateliti Sjedinjenih Američkih Država (geostacionarni sateliti operativnog okruženja ili serije GOES) i podataka Evropske svemirske agencije (ESA). Ova misija se ne odnosi samo na proučavanje Sunca, već i na postizanje samopouzdanja u zaštiti naših satelita, telekomunikacionih i navigacionih pomagala avio-kompanija. Delićemo podatke o Aditji L-1 (uključujući 1.440 slika dnevno). Ipak, što je još važnije, naša sredstva u svemiru moraju biti dostupna IV-u bez prekida - rekli su izvori.

Važnost praćenja aktivnosti solarne površine može se proceniti različitim događajima koji su uticali na Zemlju. Dva dana u prvoj nedelji avgusta, na primer, radio i navigacioni signali su poremećeni u Severnoj Americi i Kanadi zbog dve moćne sunčeve baklje. Obe baklje koje su pogodile Severnu Ameriku i Kanadu bile su X-klase, najintenzivnije vrste solarnih baklji.

Pretnje satelitima

Kao i intenzitet zemljotresa, solarne baklje se ocenjuju na osnovu skale od pet tačaka (što je slučaj i kod Rihterove skala) koju je razvila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) Sjedinjenih Američkih Država. Njihova klasifikacija zavisi od intenziteta emitovanih rendgenskih zraka.

Profimedia
 

Sunčeva erupcija u oktobru 2021. otkrivena je istovremeno na Zemlji, Mesecu i Marsu. Zanimljivo je da je do prvog otkrića ove vrste CME na tri različita mesta došlo kada su Zemlja i Crvena planeta bile na suprotnim stranama Sunca sa razmakom od 250 miliona kilometara između njih.

Solarna erupcija iz 1989. godine izazvala je geomagnetnu oluju na Zemlji, što je rezultiralo aurorom borealis ili severnim svetlom, koje se moglo videti čak na jugu do Floride i Kube.

Solarne baklje obično potiču iz regiona solarne površine koji sadrže sunčeve pege - tamnije, hladnije delove solarne površine gde su magnetna polja moćna. Tako broj sunčevih pega može ukazivati na verovatnoću erupcije sunčeve baklje. Putujući brzinom svetlosti, fotoni iz ovih baklji stižu na Zemlju za osam minuta. Kako zračenje baklji stupa u interakciju sa česticama u Zemljinoj jonosferi (oblast atmosfere na visinama između 80 i 650 kilometara), ono ih pojačava. Ove promene zatim utiču na radio i satelitske signale.

Baklja pokreće CME, što je oslobađanje plazme koja se sastoji od naelektrisanih čestica i velike količine magnetnog polja koje se kreće velikom brzinom u okolini Sunčevog sistema. Ovo izbacivanje plazme može da putuje stotinama miliona kilometara od Sunca.

Foto: Youtube/Printscreen
 

CME-ovi koji su pogodili Zemlju, s druge strane, izazivaju drugačiji fenomen - poznat kao geomagnetne oluje. Geomagnetna oluja u februaru 2022. prouzrokovala je da 40 internet satelita Starlinka, kompanije Ilona Maska, lansiranih dan ranije, nisu uspeli da dođu u orbitu i pali su nazad na Zemlju kao vatrene lopte. Povećani protok naelektrisanih čestica povćao je gustinu Zemljine gornje atmosfere. Zbog toga sateliti nisu mogli da dostignu svoju stvarnu orbitu i na kraju su pali nazad na Zemlju.

Geomagnetne oluje proizvode prelepe prikaze aurore, ali takođe mogu da izazovu probleme satelitskim operaterima jer utiču na Zemljinu atmosferu. U najtežim slučajevima, geomagnetne oluje mogu da pokvare električne mreže i telekomunikacione mreže. Geomagnetne oluje su jednom spalile nekoliko električnih transformatora u Kanadi, uzrokujući 1989. nestanke struje širom Kvebeka, Kanade i Švedske.

Važno istraživanje

U početku je solarna sonda dizajnirana samo sa solarnim koronografom za naučne studije sa tačke L1, gde bi Sunčev disk bio vidljiv bez pomračenja ili drugih okultacija. Kasnije su Institut za fundamentalna istraživanja Tata (TIFR) i ISRO dodali još instrumenata da bi dobili ukupan broj od sedam. Indijski institut za astrofiziku odigrao je ključnu ulogu u dizajnu, integraciji, testiranju i kalibraciji hardvera, kaže bivši direktor doktor P. Srikumar, koji je imao važnu ulogu u misijama kao što su Čandrajan-I, ASTROSAT i Mars Orbiter Mission (MOM) tokom boravka u ISRO-u.

Profimedia
 

On je rekao da, iako su indijska zemaljska sredstva bezbedna od baklji, naelektrisane čestice koje čine deo masovnih erupcija ogromnih razmera predstavljaju opasnost za satelite i buduće letove posade. Sonda bi davala upozorenja najmanje 30 minuta unapred o promenama svemirskog vremena. Ovo bi bilo od velike pomoći tokom izlaska plazme.

- Aditja L-I je jedna od jedinstvenih svemirskih letelica dizajniranih da proučavaju sva tri sloja Sunca. To će nam pomoći da razumemo solarnu fiziku kao nikada ranije. Bolje poznavanje Sunca ključno je za nečije postojanje na Zemlji. Što bolje razumemo solarnu aktivnost, to su bezbednija sredstva na zemlji u sektorima kao što su telekomunikacije, električna energija i avijacija - rekao je doktor Krišnasvami Kasturirangan, bivši predsednik ISRO-a.

Vojna primena

Sonda Aditja L-1 takođe će podržati operacije IV-a, osim što će pomoći u zaštiti nacionalne svemirske imovine, vkažu izvori ISRO-a. Njegovo lansiranje poklapa se sa početkom IV-ovog prvog modula za obuku visokih oficira vazduhoplovstva u korišćenju satelita za mrežnocentrično ratovanje i za podršku u komunikaciji i navigaciji.

Wikimedia/Debapratim and Chinakpradhan
 

Izvori su rekli da je IV želeo da spreči situaciju koja je nastala tokom sukoba u Kargilu, kada određene zemlje nisu dale satelitske snimke lokacije trupa pakistanske vojske, što je rezultiralo velikim brojem smrtnih slučajeva među indijskim oružanim snagama.

- Bolje je da imamo sopstvenu opservatoriju ranog upozorenja blizu Sunca, koja će slati upozorenja kako bi se osiguralo da nijedan od naših satelita ne pretrpi ozbiljnu štetu - dodali su izvori.

Novi modul za obuku IV-a pomogao bi u jačanju koncepta mrežnocentričnog ratovanja sa svim šifrovanim komunikacijskim i telekomandnim upozorenjima za eskadrile koje rukuju projektilima, borbenim avionima i helikopterima preko satelita. Mrežnocentrični rat sprečio bi da neprijatelj sprovede ometanje ovih strateških komunikacionih veza u slučaju rata.

Profimedia
 

Bivši direktor "Satelitskog centra Prof U R Rao" u Bengaluruu, doktor Milsvami Anadurai, koji je služio kao programski direktor Aditje L-1, rekao je da će ISRO moći da poveća svoja sredstva u svemiru zahvaljujući samopouzdanju koje će se verovatno postići kroz ovu misiju.

- Možemo da isključimo satelite ili odložimo manevre na osnovu upozorenja i neprestanih podataka koje pruža Aditja L-1. Nivo poverenja naših kolega veoma je visok u pogledu dostizanja Lagranžove tačke. Sa 1,5 miliona kilometara, to će biti druga najveća udaljenost koju smo prešli nakon što je MoM postigao naznačenu orbitu oko Marsa 2014 - dodao je on.

Sledeća planeta na koju je ISRO bacila oko jeste Venera. Ovoj misiji verovatno će prethoditi let sa posadom Gaganjan, u zavisnosti od bezbednosti rakete.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike