Koliko je sati na Mesecu? NASA dobila zadatak da osmisli vremenski sistem za Zemljin satelit

04.04.2024

18:24

0

Ovo je veoma bitno za buduće misije, a svemirska agencija ima rok do 2026. godine

Koliko je sati na Mesecu? NASA dobila zadatak da osmisli vremenski sistem za Zemljin satelit
Copyright AP Photo/Hussein Malla

Bela kuća želi da NASA nađe način da odredi vreme na Mesecu.

U dopisu koji je u utorak poslao šef američke Kancelarije za naučnu i tehnološku politiku (OSTP) traži se od svemirske agencije da radi sa drugim američkim i međunarodnim agencijama na uspostavljanju referentnog sistema vremena usredsređenog na Mesec. NASA ima rok do kraja 2026. da uspostavi takozvano koordinisano lunarno vreme (LTC).

To nije baš vremenska zona poput onih na Zemlji, već čitav vremenski okvir za Mesec. Pošto je na Mesecu manja gravitacija, vreme se tamo kreće malo brže, 58,7 mikrosekundi svakog dana. Između ostalog, LTC bi obezbedio merilo za merenje vremena za lunarne letelice i satelite koji zahtevaju ekstremnu preciznost za svoje misije.

- Atomski sat na Mesecu otkucavaće drugačijom brzinom nego sat na Zemlji. Ima smisla da kada odete na drugo telo, kao što je Mesec ili Mars, svako dobije svoj "otkucaj srca" - rekao je Kevin Kogins, Nasin najviši zvaničnik za komunikacije i navigaciju.

NASA planira da pošalje misije astronauta na površinu Meseca počevši od septembra 2026. kroz svoj program Artemis, koji će takođe na kraju uspostaviti naučnu lunarnu bazu koja bi mogla da pomogne u postavljanju pozornice za buduće misije na Mars. Desetine kompanija, svemirskih letelica i zemalja su uključene u napore.

Bez jedinstvenog standarda lunarnog vremena, rekao je zvaničnik OSTP-a Rojtersu, bilo bi izazovno osigurati da prenos podataka između svemirskih letelica bude bezbedan i da su komunikacije između Zemlje, lunarnih satelita, baza i astronauta sinhronizovane.

Profimedia
 

Odstupanja u vremenu takođe mogu dovesti do grešaka u mapiranju i lociranju položaja na Mesecu ili u orbiti oko njega, rekao je zvaničnik.

- Zamislite da svet ne sinhronizuje svoje satove u isto vreme, koliko bi to moglo biti ometajuće i koliko bi svakodnevne stvari postale izazovne - rekao je zvaničnik.

Satovi i vremenske zone na Zemlji rade na osnovu univerzalnog koordinisanog vremena (UTC), koje je međunarodno priznato. Oslanja se na ogromnu globalnu mrežu atomskih satova postavljenih na različitim lokacijama širom sveta. Oni mere promene u stanju atoma i generišu prosek koji na kraju čini tačno vreme.

Za razvoj LTC-a može biti potrebno da se atomski satovi postave na Mesec. Za razliku od Zemlje, Mesec neće imati letnje računanje vremena, rekao je Kogins.

Definisanje načina na koji se implementira LTC će zahtevati međunarodne sporazume, navodi se u memorandumu, kroz "postojeća tela za standarde“ i među 36 nacija koje su potpisale pakt pod nazivom "Artemis sporazumi", koji uključuje kako se zemlje ponašaju u svemiru i na Mesecu. Kina i Rusija, dva glavna rivala SAD u svemiru, nisu potpisale "Artemis sporazum".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike