Za polovinu zagađenja plastikom odgovorno je manje od 60 kompanija: Njih šest krivo za četvrtinu smeća ove vrste

25.04.2024

15:11

0

Iako industrija prebacuje odgovornost na pojedinca, istraživanje pokazuje drugačije

Za polovinu zagađenja plastikom odgovorno je manje od 60 kompanija: Njih šest krivo za četvrtinu smeća ove vrste
Copyright Image by Pete Linforth from Pixabay

Manje od 60 multinacionalnih kompanija odgovorno je za više od polovine svetskog zagađenja plastikom, a šest je odgovorno za četvrtinu, prema rezultatima istraživanja objavljenog u sredu.

Istraživači su zaključili da za svaki procenat povećanja proizvedene plastike postoji ekvivalentno povećanje plastičnog zagađenja u životnoj sredini.

- Proizvodnja je zapravo zagađenje - kaže Lisa Erdl, jedan od autora studije i direktorka nauke u neprofitnom Institutu 5 Gires.

Međunarodni tim volontera prikupio je i ispitao više od 1.870.000 komada plastičnog otpada u 84 zemlje tokom pet godina: najveći deo sakupljenog otpada bila je ambalaža za jednokratnu upotrebu za hranu, piće i duvanske proizvode.

Za brendiranu polovinu plastike odgovorno je 56 multinacionalnih kompanija koje se bave robom široke potrošnje, a četvrtina plastičnog otpada došla je iz samo šest kompanija.

Dve duvanske kompanije "Altria" i "Philip Morris International" zajedno su odgovorne za dva odsto pronađenog brendiranog plastičnog smeća, "Danone" i "Nestle" su proizveli po tri odsto, "PepsiCo" je bio odgovoran za pet procenata odbačene ambalaže, a 11 odsto brendiranog plastičnog otpada poteklo je od kompanije "Coca-Cola".

Image by 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 from Pixabay
 

- Industrija voli da odgovornost prebacuje na pojedinca - kaže autor studije Markus Eriksen, stručnjak za zagađenje plastikom sa Instituta 5 Gires.

- Želimo da istaknemo da brendovi doprinose mnogo svojim izborom vrste ambalaže i prihvatanjem ovog modela isporuke robe za bacanje. To je ono što uzrokuje najviše smeća - istakao je.

Dok su mnoge od ovih kompanija preduzele dobrovoljne mere da poboljšaju svoj uticaj na zagađenje plastikom, stručnjaci koji stoje iza studije tvrde da to ne rade. Proizvodnja plastike se udvostručila od početka 2000. godine, a studije pokazuju da se samo devet odsto plastike reciklira.

Tim koji stoji iza studije rekao je da ovi rezultati naglašavaju hitnu potrebu za globalno obavezujućim sporazumom koji bi se fokusirao na proizvodne mere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike