Ova zemlja veštački pravi kišu kako bi se izborila sa užasnom sušom

04.08.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Vlada je odlučila da se igra dodola modernom tehnologijom

Ova zemlja veštački pravi kišu kako bi se izborila sa užasnom sušom
Copyright Profimedia

Dok ekstremna suša hara Meksikom, što je dovelo do uništenja useva, nestašica vode i povišenih cena hrane, vlada pokušava da donese kišu kontroverznom tehnologijom - sejanjem oblaka.

Ovog jula je Meksiko započeo jednu od poslednjih faza projekta čiji je cilj da se veštački izazove kiša. Mete će biti 62 opštine na severu i severoistoku zemlje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sejanje oblaka je tehnologija prvi put otkrivena četrdesetih godina prošlog veka, a od tada je korišćena u oko 50 država, uključujući SAD i Kinu. Meksiko sa vremenskim modifikacijama eksperimentiše više od sedam decenija.

Profimedia
Oprema za sejanje oblaka na avionima

Međutim, pojedini naučnici su i dalje veoma oprezni kada je reč o efikasnosti sejanja oblaka i upozoravaju da to nije rešenje za suše.

- Sejanje oblaka ima kontroverznu istoriju jer je veoma teško dokazati da to činite iz naučne perspektive - rekao je Roelef Bruintjes, naučnik iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u SAD.

Da bi sejanje oblaka bilo uspešno, potrebno je prvo da imate oblak. Avioni ili dronovi u oblake ubacuju čestice koje čine da se oko njih formiraju kapljice vode, čime se povećavaju šanse za kišu ili sneg.

- Ne radi se o "stvaranju oblaka" zato što ne možete da napravite oblak, ne možemo da oteramo oblake, ali možemo da pokušamo da dobijemo veći procenat vode koji se stvara u njemu i potom pada na zemlju - rekao je naučnik.

Meksički projekat podrazumeva da se iz aviona u oblake ubacuju čestice srebro-jodida. Vlasti se nadaju da će stimulacija kiše pomoći poljoprivrednicima da se bolje izbore sa sušom koja je pogodila velike delove zemlje.

Više od 40 odsto teritorije Meksika je sredinom jula bilo u uslovima srednje ili ekstremne suše. U poslednja četiri meseca je najmanje 250 ljudi stradalo od posledica žestokog toplotnog talasa.

Ekstremno vreme će biti samo još gore, naučnici su uvereni da će toplotni talasi i suše postajati sve uobičajeni i intenzivniji kako se bude pojačavala klimatska kriza.

Meksičke vlasti smatraju da je projekat sejanja oblaka, koji je na snazi od decembra 2020, imao do sada pozitivan učinak. Primera radi, letovi sejanja oblaka su 2021. doveli do 40 odsto više kiše, a do te cifre se došlo merenjem razlike između vremenskih prognoza i količine padavina izmerene kišometrima.

- Naši projekti su svi bili uspešni - rekao je portparol kompanije "Startup Renaissance" koja se bavi stimulacijom kiše. Sa meksičkom vladom sarađuje od 2020. godine.

Ipak, mnogi stručnjaci su i dalje skeptični.

Profimedia
 

Ne postoji dovoljno čvrstih dokaza da sejanje oblaka povećava padavine, napisali su Fernando Garsija Garsija i Giljermo Montero Martinez, iz grupe fizičara pri Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika.

Bruitjes se osvrnuo na njihove zaključke.

- U većini slučajeva možete da kažete da je bilo kiše. Ali da li je to kiša nastala sejanjem oblaka ili ne? I to je, zapravo, glavno pitanje - istakao je.

Prema njegovim rečima, ova tehnologija nije oruđe za uništavanje suše.

- Tokom suše postoji manjak oblaka, a to je upravo ono što ne možemo da uradimo, ne možemo da napravimo oblake - objasnio je.

Iz kompanije "Startup Renaissance" kažu da su kritike zasnovane na upotrebi stare tehnologije. Kako navode, njihova tehnologija je efikasnija zato što srebro-jodid prska u oblake umesto što koristi neke druge tehnike.

Bruintjes veruje da sejanje oblaka može biti delotvorno, ali je potrebno mnogo više istraživanja u toj oblasti.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike