Morske struje su u kolapsu?! Nova era bi mogla da počne već 2025, a ovakva promena se nije dogodila 12.000 godina

02.08.2023

17:17

0

"Mislim da bi trebalo da budemo vrlo zabrinuti", rekao je danski naučnik

Morske struje su u kolapsu?! Nova era bi mogla da počne već 2025, a ovakva promena se nije dogodila 12.000 godina
Copyright Profimedia

Naučnici upozoravaju da bi vitalni sastav okeanskih struja poznat kao AMOC (Atlantic Meridional Turning Circulation) mogao da kolabira već 2025. godine, a nadolazeća katastrofa podstaknuta klimatskim promenama mogla bi da pokrene novu eru ekstremnih temperaturnih talasanja.

Ipak, nije svaki naučnik uveren u ove prognoze. I premda istraživači kažu da bi kolaps mogao da se dogodi već 2025. godine, drugi kažu da bi situacija mogla da potraje još 70 godina.

Tim naučnika predvođen Peterom Ditlevsenom, profesorom i istraživačem klime na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj, predviđa da bi struje mogle da kolabiraju bilo kad između 2025. i 2095. godine, i to ukoliko se ne smanje globalne emisije ugljenika.

Ako dođe do kolapsa, veliki deo zapadnog sveta bi mogao da bude uvučen u produženo razdoblje ekstremne hladnoće. Prethodni kolapsi, koji su se većinom događali tokom ledenih doba pre nekoliko hiljada godina, zaista su doveli do poremećenih temperatura.

- Mislim da bi trebalo da budemo vrlo zabrinuti. Ovo bi bila vrlo, vrlo velika promena. To se nije dogodilo 12.000 godina - rekao je Ditlevsen za Gardijan.

Još 2021. istraživači su upozorili da je AMOC doveden na rub kolapsa zbog klimatskih promena. Kratkoročno, taj kolaps bi mogao da uzrokuje pad temperatura u Evropi i Severnoj Americi, što bi rezultiralo produženim razdobljima ekstremne hladnoće.

Pre 12.000 godina, topljenje ogromnog ledenog jezera gurnulo je Evropu u ekstremno hladni period na nekoliko godina.

Sada, analizirajući statistike iz poslednjih 150 godina, Ditlevsen i njegov tim kažu da su izračunali sa 95 odsto sigurnosti da će se AMOC srušiti između 2025. i 2095. godine.

- Kolaps AMOC-a može imati vrlo ozbiljne posledice za klimu na Zemlji, na primer, promenom načina na koji se toplota i hladnoća distribuiraju globalno. Iako se zahlađenje Evrope može činiti manje ozbiljnim, jer zemaljska kugla u celini postaje sve toplija i toplotni talasi se javljaju sve češće, ovo bi moglo da pridoda povećanom zagrevanju tropskih krajeva, gde su rastuće temperature već dovele do izazovnih životnih uslova - ističe Ditlevsen.

Profimedia
 

Ta promena bi mogla da bude mnogo brža od porasta od 1,5 stepeni Celzijusa uzrokovanog klimatskim promenama tokom jednog veka. Sa srušenim AMOC-om, gledali bismo daleko ekstremnije promene u rasponu od deset do 15 stepeni tokom samo jedne decenije.

- Naš rezultat naglašava važnost smanjenja globalnih emisija štetnih gasova što je pre moguće - rekao je Ditlevsen.

Ali dok se istraživači generalno slažu s ovim konačnim zaključkom, nisu svi uvereni da će AMOC "da podivlja".

Naime, zaključak je u suprotnosti s najnovijim nalazima Međuvladinog odbora Ujedinjenih naroda o klimatskim promenama (IPCC), koji je u svom najnovijem saopštenju utvrdio da je mala verovatnoća da će struja tek tako da kolabira u ovom veku.

- Još moramo ozbiljno da shvatimo ideju da bi moglo da dođe do naglih promena u klimatskom sastavu severnog Atlantika. Ali tačna predviđanja da će se to dogoditi – i unutar ovog vremenskog okvira – to morate uzeti s rezervom - rekao je za BBC naučnik Jon Robson.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike