Koliko "Himarsa" ima u Ukrajini i zbog čega se toliko priča o njima?

20.01.2023

08:12

1

Iz ovog sistema ispaljena je raketa u ukrajinskom smrtonosnom napadu na privremeno mesto razmeštanja ruske vojne jedinice u Makejevki ranije ovog meseca i to je samo poslednji primer razorne snage ovog sistema

Koliko "Himarsa" ima u Ukrajini i zbog čega se toliko priča o njima?
Copyright Profimedia

Mesecima unazad priča se o američkom moćnom višecevnom bacaču raketa "Himars" koji je samo jedno od oružja koja su Sjedinjene Američke Države poslale Ukrajini kako bi joj pomogle da oslabi Rusiju i pobedi u sukobu koji traje već skoro 11 meseci.

Vašington se ogradio da uz njega nije slao odgovarajuće dalekometne rakete koje bi mogle da dopru do Rusije, ali su svakako neki od alternativnih projektila prouzrokovali veliku štetu.

Iz "Himarsa" je ispaljena raketa u ukrajinskom smrtonosnom napadu na privremeno mesto razmeštanja ruske vojne jedinice u Makejevki ranije ovog meseca i to je samo poslednji primer razorne snage ovog sistema.

Šta je M142 "Himars"?

M142 High Mobiliti Artillery Rocket Sistem (HIMARS) laki je sistem za višestruko lansiranje raketa američke proizvodnje koji je razvijen kasnih devedesetih i dizajniran je da uništi neprijateljske vojnike i objekte na različitoj udaljenosti.

Sistem, koji je montiran na vojni kamion sa oklopnom kabinom koji je težak pet tona, sadrži kontejner od šest raketa koje mogu da pogode ciljeve udaljene 300 kilometara. Specijalizovana precizna municija sistema može da uništi ciljeve koji se nalaze na udaljenosti od 500 kilometara, dok rakete koje se isporučuju Kijevu imaju domet do 80 kilometara.

Profimedia
 

"Himars" je obično naoružan raketnim sistemima sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) vođenim GPS-om, kao i jednim projektilom Army Tactical Missile System (ATACMS).

Koliko je "Himars" moćan?

Informacije o tome koliko je "Himarsova" raketa moćna nisu zvanično dostupne zbog poverljivosti, ali jedan korisnik Redita tvrdi da je eksplozija izazvana lansiranjem GMLRS rakete iz "Himarsa" verovatno jednaka jačini 120 kilograma TNT-a.

Koliko košta M142 "Himars"?

Jedan sistem "Himars", uključujući lanser i nosač (standardni okvir kamiona iz porodice srednjih taktičkih vozila američke vojske), navodno košta između četiri i pet miliona dolara.

Cena jedne rakete M31 GMLRS je oko 110.000 dolara. Ukrajinski mediji su prošle godine izvestili da potpuno lansiranje iz "Himarsa" košta oko milijardu dolara.

Koliko "Himarsa" ima američka vojska?

Profimedia
 

U američkoj vojsci postoje 363 sistema "Himars", sa još 47 u marinskom korpusu zemlje. Pentagon je 2021. godine izrazio želju da poveća broj ovih sistema na 547 u doglednoj budućnosti.

Posle toga američki mediji izvestili su u septembru 2022. da američka vojska traži kompanije koje mogu da naprave do 100 "Himars" sistema godišnje. Pisalo se da od 2024. do 2028. fiskalne godine vojska razmatra najmanje 24 nova lansera godišnje i maksimalno 96, što je 120-480 tokom pet godina.

Koliko "Himarsa" su SAD poslale Ukrajini?

Sjedinjene Američke Države su, kako se izveštava, prošle godine isporučile Ukrajini 20 sistema "Himars" u okviru velikog paketa bezbednosne pomoći Kijevu.

Krajem septembra 2022. Pentagon je najavio da će isporučiti još 18 sistema "Himars" u okviru Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI). To znači da oni neće biti deo već postojećih američkih zaliha oružja, nego da će novi biti proizvedeni i isporučeni Kijevu.

AP Photo/Bullit Marquez
 

Koliko MLRS raketa ima Ukrajina?

Trenutno ukrajinska vojska poseduje ukupno 15 različitih modifikacija M270 MLRS. To uključuje LRU MLRS francuske proizvodnje, nemački MARS II i italijanski MLRS-I koji su isporučeni Kijevu nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Teško je proceniti efikasnost sistema "Himars" kada je u pitanju sukob u Ukrajini, posebno s obzirom na to da MLRS "Tornado", koji Rusija koristi u specijalnoj operaciji, prevladava nad "Himarsom" u pogledu borbene sposobnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike