Koje tenkove Ukrajina ima i koliko joj je ostalo u ovom ratu?

03.07.2023

21:14

0

Autor: N.P.

Zelenski je priznao da ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje

Koje tenkove Ukrajina ima i koliko joj je ostalo u ovom ratu?
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Libkos

Iako se početkom 21. veka predviđalo da će tenkovi postati stvar prošlosti u budućim sukobima, rat u Ukrajini je pokazao drugačije.

Rusija i Ukrajina su preplavile ratište teškim naoružanjem, a upitno je i koliko su Kijevu bili korisni napredni tenkovi NATO-a.

Koje tenkove je Ukrajina imala pre 2022?

Nakon sloma SSSR-a 1991. godine, Ukrajina je imala jednu od najvećih tenkovskih flota na svetu sa arsenalom od 8.700 tenkova, 11.000 oklopnih i borbenih vozila pešadije, 18.000 komada artiljerije i 2.800 aviona i helikoptera.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajinci popravljaju tenkove T-64 u Harkovu

Veći deo arsenala je u narednim godinama prodat drugim zemljama ili je istopljen i bačen u staro gvožđe, kako bi se preživela ekonomska kriza, ali i ispoštovao Sporazum o ograničenju konvencionalnog naoružanja u Evropi.

Ukrajina je nasledila i Fabriku lokomotiva Harkov i Harkovski konstruktorski biro mašinogradnje koji su razvijali neke od napoznatijih tenkova 20. veka, uključujući T-34, T-64, T-80 i T-84.

Osamdesetih su se proizvodile stotine tenkova godišnje, a posle su brojke drastično spale na svega nekoliko desetina, a broj zaposlenih je sa 60.000 pao do 2015. na 5.000 ljudi.

AP Photo/Ivan Sekretarev
Ruski vojnici na tenkovima T-34 tokom Dana pobede 2015. godine u Moskvi

Pre 2022, Ukrajina je uglavnom posedovala nadograđene verzije T-64, uključujući T-64BM Bulat i T-64BV.

Kijev je imao oko 720 tenkova T-64 različitih modifikacija do 2022, i oko 580 u rezervi.

U zalihama su takođe imali oko 200 tenkova T-80 i desetak T-84 varijante Oplot koji je uvršćen u upotrebu početkom dvehiljaditih što je poslednji doprinos ukrajinske tenkovske tehnologije.

Ukrajinska vojska u svojim zalihama poseduje i nekoliko T-72, tenk sovjetske ere koji je stvoren kao rezultat tada "prijateljskog rivalstva" između Fabrike lokomotiva i fabrike iz Nižnji Tagila.

Koje tenkove je NATO dao?

Nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine, SAD i njeni NATO saveznici su dramatično povećali vojnu podršku Kijevu.

U početku je Kijev dobijao tenkove koji su uglavnom pripadali članicama nekadašnjeg Varšavskog pakta zato što su Ukrajinci već znali da upravljaju oružjem sovjetske proizvodnje.

Tako su dobili određen broj T-72M1 od Bugarske, više od 170 T-72 od Češke, 31 T-72A od Severne Makedonije, više od 250 modernizovanih T-72 i 60 PT-91 tvardija od Poljske i 28 M-55S od Slovenije.

AP Photo/Michael Sohn, File
Tenk "leopard 2"

Kako se sukob nastavljao, a Kijev navodno pripremao za prolećnu kontraofanzivu, NATO je pristao da pošalje nemačko, britansko i američko naoružanje.

Između ostalog, ukrajinska vojska je dobila modernizovane varijante "leoparda 2" i to od Kanade, Danske, Finske, Nemačke, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Španije i Švedske. Većina je već stigla na ratište, a neki će biti isporučeni tek sledeće godine.

Zatim, Kijev je dobio i od Britanije 14 "čalendžera". SAD su obećale 31 tenk M1 Abrams, ali će biti isporučeni tek na jesen verovatno zato što još nisu ni proizvedeni.

Koje tenkove Ukrajina želi od NATO-a?

Iako je Ukrajina posedovala pre rata 2.250 tenkova, a u međuvremenu primila oko 480 proizvedenih u vreme Varšavskog pakta i 300 modernih tenkova, Kijev traži još od svojih saveznika.

- Ukrajinskoj vojsci su očajnički potrebni zapadnjački tenkovi, borbena pešadijska vozila i druga oklopna vozila - rekao je nekadašnji ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik.

- Svaki leopard 2 je zlata vredan za odlučujuću ofanzivu - dodao je.

AP Photo/Martin Meissner, File
Nemačka snabdeva Kijev "leopardima 2"

Koliko je tenkova Ukrajina izgubila, a koliko ih je ostalo?

Oružane snage Ukrajine ne objavljuju brojke, dok ruska strana saopštava procene njihovih gubitaka.

Prema ruskim podacima, uništeno je 10.430 ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila od početka rata, a među "žrtvama" su odnedavno počeli da se pojavljuju i tenkovi sa Zapada, uključujući "leoparde", "bredlije" i druga vozila.

Ruski lider Vladimir Putin je pre nedelju dana saopštio da je Ukrajina izgubila najmanje 259 tenkova i 780 oklopnih vozila od početka kontraofanzive koja je pokrenuta, prema podacima Kremlja, 4. juna.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska u Bahmutu

Sa druge strane, kako ni Rusija ne saopštava zvanične brojke o svojim tenkovskim gubicima, to Kijevu daje priliku da uveličava situaciju, pa su tako istakli da je Moskva dosad ostala bez više od 4.000 tenkova.

Pretpostavlja se da će se tačne brojke saznati tek po završetku rata, mada je Putin sredinom juna rekao da je Rusija izgubila 54 tenka tokom prve dve nedelje ukrajinske kontraofanzive i više od 360 drugih vozila.

Ipak, naglasio je da su ruski gubici "10 puta manji od kijevskih".

U međuvremenu je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da kontraofanziva napreduje sporo.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike