Zašto je Krimski most Rusima tako važan? (VIDEO)

18.07.2023

21:07

0

Autor: N.P.

Gradnja mosta, dugačkog oko 20 kilometara, trajala je četiri godine

Zašto je Krimski most Rusima tako važan? (VIDEO)
Krimski most spaja Rusiju i poluostrvo - Copyright AP Photo

Krimski most, koji povezuje to poluostrvo sa Rusijom, ponovo je ove nedelje bio meta napada, a ovoga puta u eksploziji je stradao bračni par, dok je njihova maloletna ćerka (14) povređena.

Ukrajinske snage su u ponedeljak ujutru granatirale Krimski most.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da će Moskva odgovoriti na "teroristički napad", koji je bio "okrutan i besmislen".

Profimedia
U nedavnom napadu na Krimski most je stradao bračni par

U međuvremenu, Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su pripremani teroristički napadi protiv Rusije bespilotnim čamcima, kao i mesto njihove proizvodnje u brodogradilištu kod Odese, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Podsetimo, u oktobru prošle godine kamion bomba teško je oštetio taj most, najduži u Evropi, a Moskva je za napad okrivila ukrajinske vojne obaveštajne službe. Rusija je ubrzo popravila oštećeni deo mosta i obnovila protok snabdevanja Krimom.

Zašto je Krimski most važan?

Kada je Rusija anektirala Krim 2014, naložena je gradnja mosta koji bi povezao poluostrvo sa kopnenim delom Rusije, a radovi su završeni četiri godine kasnije.

 

 

Most poseduje ogromnu simboličnu vrednost za Putina i ruski narod jer utvrđuje kontrolu Moskve nad Krimom i govori o ideji ujedinjene Rusije i sposobnosti da se zaštite interesi, kako na domaćem terenu tako i na međunarodnoj sceni.

Osim toga, ima veliki strateški i geopolitički značaj. Aneksijom Krima i gradnjom mosta, Rusija je zacementirala svoje prisustvo u regionu. Preko njega prolaze trupe i vojna oprema što omogućava Rusiji da brzo reaguje u slučaju potencijalnih pretnji. Ojačava poziciju Moskve u regionu Crnog mora i pruža strateško uporište za projekciju moći ka Istočnoj Evropi.

Rusija koristi krimsku železnicu kako bi snabdevala trupe u Hersonu.

Most igra ključnu ulogu u integrisanju Krima u rusku infrastrukturu i ekonomiju jer se njima omogućava protok dobara i usluga, a obezbeđuje i cvetanje turizma.

Takođe, Krimski most pokazuje Moskvin otpor međunarodnim sankcijama koje su usledile nakon aneksije Krima, a pogotovo nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru prošle godine. Na taj način se šalje jasna poruka da će Rusija slediti sopstvene interese bez obzira na spoljašnje pritiske.

Profimedia
Krimski most je napadnut u oktobru 2022.

Vasilij Dandjikin, kapetan prvog reda Ruske rezervista mornarice, rekao je da most predstavlja "svetu vezu Rusije i Krima".

- Za nas, Krimski most nije samo važan u ekonomskom, državnom i odbrambenom smislu, već je to sveto mesto, simbol Krimskog proleća 2014 - kazao je.

Dugačak je skoro 20 kilometara, a gradnja je koštala oko 3,7 milijardi dolara.

Ukrajinski planovi za vraćanje Krima

Iako Ukrajina nije u prvi mah priznala da je izvela napad na Krimskom mostu prošlog oktobra, ranije ovog meseca su zvaničnici istakli da su ga bombardovali "kako bi srušili logistiku Rusa".

Majkl Maluf, nekadašnji viši analitičar za bezbednost u Ministarstvu odbrane SAD, rekao je da je ovonedeljni napad izveden u psihološke i vojne svrhe, ali da je pokazao da "Kijev nema ozbiljan plan da vrati Krim nazad".

AP Photo
U nedavnom napadu pruga nije oštećena

- To je glavna linija snabdevanja između Rusije i Krima. Deo kolovoza je oštećen, ali pruga i dalje radi. Tako da, šta god da su planirali da urade, čini se da nije bilo efikasno. Prema mom mišljenju, ovo je trebalo da pokaže da Ukrajinci mogu da gađaju, ali veoma ograničeno. Čuo sam za jedan izveštaj koji je istakao da je američki dron "US Reaper" bio u oblasti i da su to bila ukrajinska bespilotna vozila. Nemam druge izveštaje tako da to ne mogu da potvrdim, ali ukoliko su to zaista bili podvodni dronovi, navođeni američkim "riperom", onda to pokazuje američko-ukrajinsku saradnju. Ipak, videćemo kako će se stvari razvijati - rekao je Maluf.

AP Photo
 

On smatra da nesposobnost da se zaista zaustavi tranzit od Krasnodara do Krima ne sugeriše da Ukrajinci imaju neki ozbiljni plan.

- Raznošenje ključnog mosta na tako nasumičan način... Jednostavno, ne vidim kako to može biti efikasno u borbi za vraćanje Krima, kao što su rekli da je to njihova želja - dodao je.

Maluf ističe da bi Ukrajini bilo potrebno dosta tehničke podrške kako bi izvela takav napad.

- Podvodne dronove, za koje smo čuli, nisu imali ranije, morali su od nekoga da ih dobiju - kazao je.

Prema njegovim rečima, SAD bi trebalo da budu oprezne i da ne pokazuju direktnu umešanost jer bi Rusi mogli, u nekom narednom okršaju, da obore američki "riper".
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike