Florida zabranila abortus: Nakon šest nedelja trudnice neće moći da prekinu trudnoću

02.05.2024

00:30

0

Nova zabrana ima izuzetke vezane za slučajeve silovanja i incesta

Florida zabranila abortus: Nakon šest nedelja trudnice neće moći da prekinu trudnoću
Trudnica - Copyright Profimedia

Zabrana većine abortusa na Floridi nakon šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene uopšte znaju da su trudne, stupila je danas na snagu, a pojedini lekari su zabrinuti da žene u toj saveznoj američkoj državi više neće imati pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti.

Doktorka Lih Roberts, reproduktivni endokrinolog i specijalista za plodnost iz "Boka Fertiliti" u Boka Ratonu, rekla je da zakone protiv abortusa koje donose Florida i druge "crvene" države pišu ljudi koji ne razumeju medicinu, preneo je AP.

Pravila ne utiču samo na žene koje žele prekid trudnoće kao lični izbor, već i na problematične trudnoće za žene koje žele da imaju bebu.

Profimedia
 

- Sprečavamo ih da dobiju negu dok im to bukvalno ne spase živote, ponekad na račun njihove plodnosti - rekla je Robertsova.

Nova zabrana ima izuzetke vezane za slučajeve silovanja i incesta, ali prema rečima Robertsove, zdravstvenim radnicima i dalje je onemogućeno da izvrše abortus u trudnoći koja nije održiva za koju znaju da može postati smrtonosna, na primer kada fetusu nedostaju organi ili je implantiran van materice, sve dok zapravo ne postane smrtonosna.

- Rečeno nam je da moramo da sačekamo dok majka ne postane septična da bismo mogli da intervenišemo - rekla je Robertsova.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike