Eksplozija na Krimskom mostu i sabotaže gasovoda - dokaz da je rat u Ukrajini ušao u novu fazu (VIDEO)

10.10.2022

19:15

1

Autor: N. Pavlović

Sukob u Ukrajini se zaoštrava

Eksplozija na Krimskom mostu i sabotaže gasovoda - dokaz da je rat u Ukrajini ušao u novu fazu (VIDEO)
Krimski most je napadnut 8. oktobra 2022. - Copyright Profimedia

Eksplozija na Krimskom mostu uzbunila je javnost, pogotovo posle sličnih incidenata na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru, čime se sukob Ukrajini sve više zahuktava, a građani strahuju od rata svetskih razmera.

U pitanju je most koji prolazi kroz Kerčki moreuz i sastoji se od dva paralelna dela - puta od četiri trake za vozila i pruge u dva koloseka za prevoz putnika i robe.

Dugačak je 19 kilometara i ima i lukove od 35 metara što omogućava da ispod njega prolaze i brodovi. 

AP photo
 

Pre 2018. godine nije bilo mosta koji je Krim spajao sa ostatkom Rusije. Moskva je predstavila planove o njegovoj izgradnji nakon aneksije ostrva u jeku događanja u Ukrajini 2014. godine. Građen je četiri godine, a u projekat je uloženo 3,7 milijardi dolara.

Deo za putnička vozila je pušten u rad u maju 2018, dok je pruga postala funkcionalna u potpunosti 2020. Ruski predsednik Vladimir Putin ga je opisao kao simbol ujedinjenja Krima sa Rusijom, a istakao je i njegov doprinos ostrvskoj ekonomiji.

Zašto je most toliko važan?

Kako je jedini put koji povezuje ostrvo i kopneni deo Rusije, ključna je saobraćajna arterija i ruta snabdevanja. Najbrži je i najlakši put za dostavljanje dobara i goriva. Regionalna vlada je saopštila u septembru da je samo ove godine oko 3,3 miliona turista posetilo Krim, koji je ujedno i popularno letnje odmaralište. Rekordnih 1,2 miliona vozila je prešlo most u tom periodu.

Od velike je važnosti i za vojsku zato što je omogućen lak transport tenkova, artiljerije i druge teške opreme.

Ministarstvo odbrane Rusije je napomenulo da će se snabdevanje trupa neometano nastaviti i kopnenim i morskim putem.

Šta se dogodilo nakon eksplozije?

Kada je u februaru započet sukob u Ukrajini, jedini civilni aerodrom u Simferopolju je zatvoren tako da meštani moraju da se uzdaju u trajekte koji su hitno uposleni nakon eksplozije tokom vikenda. Može se putovati i kopnom, ali duže, a ta ruta je postala dostupna nakon što je Rusija nedavno pripojila četiri ukrajinske oblasti. Zvaničnici su rekli da će ponuditi alternativne pravce kroz ova područja kojima će moći da se odvija transport robe.

Veliki ruski udar na Ukrajinu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u danas da je Ukrajina izvela “terorističke akte” protiv Rusije i obećao da će reagovati žestoko, ako se oni nastave.

Putin je, tokom obraćanja na zasedanju Saveta za bezbednost Rusije, rekao da je Moskva pokrenula raketne napade dugog dometa na energetsku, vojnu i komunikacionu infrastrukturu Ukrajine.

Putin je dodao da će Rusija oštro odgovoriti na sve dalje napade Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je Rusija izvela raketne napade na brojne ukrajinske gradove, a prema podacima policije Kijeva, identifikovano je pet žrtava napada, dok je 12 ranjeno.

Nekoliko ukrajinskih gradova ostalo je danas bez struje i vode.

Kako je Kijev reagovao?

Kijev je nakon gubitka Krima više puta razmatrao kako da napadne most. U avgustu je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimir Zelenskog, rekao da bi most mogao da predstavlja legitimnu metu jer služi kao "glavni put snabdevanja ruske armije na Krimu".

Nakon eksplozije je tvitovao da je "to samo početak" dodavši da "sve što je ilegalno mora biti uništeno".

Profimedia
 

Iako je bilo očiglednog likovanja, Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za napad na Krimski most, ali su iskoristili priliku da se narugaju ruskim vlastima.

Čak se oglasila i Pošta Ukrajine saopštenjem da će štampati markice Krimskog mosta ili, kako su naveli, onoga što je ostalood njega.

Sramno! Ukrajinci slave miniranje mosta na Krimu, izdaju poštansku marku sa potresnim prizorom i poziraju ispred nje! (FOTO)

Ruski zvaničnici su poručili da će pronaći počinioce, a naveli su da je na mostu eksplodiralo vozilo čime je zapaljeno sedam naftnih tankera, od kojih su se dva obrušila na kolovoz za putnička vozila. Troje ljudi je poginulo.

Profimedia
Ukrajinci su se slikali pored fotografije napadnutog mosta

Ulazak u novu fazu rata

Bezbednosna situacija je podignuta na viši, mnogo opasniji, nivo, a obe strane će verovatno proširiti napade na civilne infrastrukture, smatraju analitičari.

- Ukrajinski napad na Krimski most nesumnjivo se dogodio nakon što su dobili zeleno svetlo od SAD, koristeći američko oružje. Američka strana namerava da dodatno produbi konflikt i vojne sukobe - smatra iranski novinar, specijalizovan za pitanja Rusije, Ruhola Modaber.

Kako je napomenuo, eksplozija se dogodila dva dana nakon što je Zelenski pozvao Zapad da na Rusiju izvrši "preventivni nuklearni udar".

- Sve to pokazuje da je scenario za Zelenskog, koji je razvila Bela kuća, ušao u novu opasnu fazu i da će ruska vlada na to odgovoriti na način koji smatra adekvatnim. Ali, nema sumnje da Ukrajina danas, prema američkim planovima, učestvuje u širenju područja na kojima će napadati Rusiju, i nemoguće je predvideti gde bi mogli da udare sledeći put - rekao je.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

Britanski politički analitičar i bivši poslanik Evropskog parlamenta, Nik Grifin, smatra da nema sumnje da je Vašington umešan u napad na most.

- Napad na most je čin rata protiv Rusije dok je meta sabotaže gasovoda bila Nemačka. Drugo, samobilački bombaški napad, u stilu Islamske države, veoma je drugačija vrsta nasilja od visoko sofisticirane morske operacije, izvedene na državnom nivou, u Baltičkom moru. Naravno, napad na most ne bi mogao da se odigra bez dozvole CIA, a iako su ova dva događaja deo istog rata teško je videti neku direktnu vezu - rekao je.

Kako je istakao, oba događaja imaju za cilj da se utiče na javno mnjenje tako da eksplozija na Krimskom mostu razbesni Ruse i natera Moskvu da agresivno reaguje što bi Zapad iskoristio kao izgovor za naredne "intervencije".

Swedish Coast Guard via AP
 

Sa druge strane, Grifin smatra da je sabotaža gasovoda trebalo da ostavi Nemce bez mogućnosti da vrše pritisak na svoju vladu da ponovo "uključe slavine sa gasom".

Grifin je uveren da će Moskva biti spremnija da gađa ukrajinsku infrastrukturu što je nešto što je ruska vojska uglavnom izbegavala kako bi civilnih žrtava bilo manje.

U budućnosti se očekuju napadi na pruge, autobuske stanice i puteve, a već danas smo mogli da vidimo kako je to izgledalo kada je ruska vojska pokrenula veliki udar na Ukrajinu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike