Sedmica u svetu: Povećani rizik od sukoba Rusije i NATO-a, tvrdoglavi Makron, ukrajinski strah od gubitka i nekontrolisani dalaj-lama

16.04.2023

21:15

0

Poverljivi dokumenti Pentagona bili su jedna od glavnih tema, Tramp se borio protiv vetrenjača, a Bajden protiv samog sebe

Sedmica u svetu: Povećani rizik od sukoba Rusije i NATO-a, tvrdoglavi Makron, ukrajinski strah od gubitka i nekontrolisani dalaj-lama
Sedmica u svetu, ilustracija - Copyright Profimedia

U nedelji za nama (10-16. aprila) pričalo se o strahu od gubitka Ukrajine i povećanom riziku od sukoba Rusije i NATO-a, francuski predsednik isterao je do kraja spornu reformu, a dalaj-lama se našao u centru skandala. Poverljivi dokumenti Pentagona bili su jedna od glavnih tema, Tramp se borio protiv vetrenjača, a Bajden protiv samog sebe.

Ukrajinci na ivici poraza, odlaganje kontraofanzive i sve veći rizik od sukoba Rusije i NATO-a

Borbe na istoku Evrope nastavile su se i ove sedmice i uglavnom su se odvijale u oblasti oko Bahmuta (Artjomovska), ali su i DNR i LNR trpele jaka i česta granatiranja. Rusi su u ponedeljak izvukli olupinu američkog drona MQ-9 "riper" iz Crnog mora, tvrdeći da su "dobili neprocenjive informacije", mnogi zvaničnici pričali su da će kijev tek na leto dobiti pomoć koju je Zapad obećao, a poznati novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš izašao je sa tvrdnjom da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zajedno sa svojim višim zvaničnicima proneverio najmanje 400 miliona dolara iz američkih fondova.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Vladimir Zelenski

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da su rizici od sukoba između Rusije i NATO-a sve veći, poljski premijer Mateuš Moravjecki izrazio je strah da će Ukrajina izgubiti rat zbog nedovoljen pomoći saveznika sa zapada, a bivši oficir ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država Bajron King tvrdio je da Vašington stoji na pragu geopolitičkog fijaska i da će Kijev izgubiti u ratu, kao i da je došao kraj sveta kakv poznajemo.

Kad Pentagon procuri

Poverljivi dokumenti Pentagona koji su prošlog petka dospeli u javnost i raširili se društvenim mrežama napravili su pometnju u SAD. U njima su oktirvene mnoge informacije o američkim aveznicima, kao i o ratu u Ukrajini, ali i o tome da je Vašington špijunirao Zelenskog.

Američka vlada našla se pod pritiskom saveznika koji su zahtevali da se spreči dalje širenje podataka, naročito nakon što su otkrili šta se sve može saznati iz njih. Ispostavilo se da se u dokumentima navode i problemi u borbama u Ukrajini i zastoj u ratu, kao i da otkrivaju koliko je NATO umešan u sukob, a na halabuku koja se digla oko curenja osvrnula se i Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je istakla da je ne čude ovakvi incidenti jer su uobičajeni kada se izbori približavaju.

Profimedia
 

U četvrtak je otkriveno da je za curenje odgovoran muškarac koji radi u vojnoj bazi, da bi istog dana bio otkriven je i njegov identitet, a ko je Džek Tešera i šta se za sada zna o njemu možete pročitati u tekstu u kom su sabrane sve poznate informacije.

Kontroverzna odluka

Odlukom da istraje u sprovođenju konroverzne penzione reforme francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je bes i van svoje zemlje, o čemu govori činjenica da je zamalo napadnut prilikom posete Holandiji, gde su zbog njega održavani i protesti.

Stephane Mahe/Pool via AP, File
Emanuel Makron

Ustavni sud podržao je u petak odluku Makronovu odluku o reformi penzionog sistema, što je dovelo do velikih nemira na ulicama Pariza i reakcije opozicione političarke Marin Le Pen, koja je kritikovala donošenje zakona koji je u suprotnosti sa voljom naroda, ali se francuski predsednik nije osvrtao na dešavanja i u subotu ujutru je potpisao sporni zakon.

Bajdenova putešestvija

Predsednik SAD Džozef Bajden (80) izjavio je u ponedeljak da planira da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024, policija u Severnoj irskoj našla je četiri bombe uoči njegove posete ovoj zemlji u utorak, a američki lider je, kao što se i očekivalo, odmah po sletanju napravio gaf odgurnuvši u stranu britanskog premijera Rišija Sunaka koji je došao da ga dočeka na aerodromu.

AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

Policijska služba Severne Irske (PSNI) osramotila se i morala je da pokrene istragu „bezbednosnog prekršaja“ nakon što je jedan član javnosti pronašao dokument koji detaljno opisuje bezbednosni plan za posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Belfastu, dok je na društvenim mrežama ponovo pokrenuta priča o dvojniku lidera SAD zbog snimka koji je počeo da kruži, a na kom deluje da on ima masku.

Istrajni Tramp

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp tvrdio je da su policajci i osoblje „plakali“ dok je prošle nedelje hapšen i dok mu je čitana optužnica u zgradi suda u Njujorku, a osvrnuo se i na aktuelnog ludera SAD, rekavši da misli da se Bajden neće kandidovati ponovo.

AP Photo/Evan Vucci
Donald Tramp

U četvrtak je podneo tužbu protiv bivšeg advokata Majkla Koena za navodno širenje lažnih tvrdnji, zahtevajući odštetu u iznosu od 500 miliona dolara, istog dana Apelacioni sud u Vašingtonu odbio da odluči da li Donald Tramp može biti zaštićen od prve od dve tužbe za klevetu, koju je podnela spisateljica E. Džin Kerol, a u petak je bivši američki lider podneo detaljan finansijski izveštaj o svojoj zaredi otkad je otišao sa mesta predsednika.

Krunisanje posle sedam decenija

Uveliko je počelo da se piše o jednom od događaja godine, krunisanju britanskog kralja Čarlsa trećeg, koje će se održati 6. maja. Ove sedmice princ Hari je odlučio da prisustvuje krunisanju svog oca, ali njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa, neće biti sa njim, saopštila je Bakingemska palata, a ubrzo je otkriveno i kakvu će ulogu imati na ceremoniji.

Profimedia
Princ Hari

Posebno mesto tokom krunisanja pripašće princu Džordžu, a šta je sve do sada poznato o ceremoniji koju će pratiti nekoliko stotina miliona ljudi širom sveta možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Nekontrolisani dalaj-lama

Viralni video koji prikazuje budističkog vođu dalaj-lamu kako ljubi dete u usne i potom traži od njega da mu „sisa jezik“ izazvao je buru na internetu, a ubrzo nakon toga usledilo je izvinjenje, kao i odbrana verskog lidera na čiju stranu je stao tibetanksi vođa. Kakve sev kontroverze kruže oko dalaj-lame i kakvu mračnu stranu ima Tibet možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike